Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 11.10.2011.
19:54
Blic A

Pikasa nije ukrao Srbin već Hrvat

Vjeran Tomić (43), Francuz hrvatskog porekla, za koga su pariski mediji prethodno objavili da je Srbin, optužen je zbog sumnje da je prošle godine iz Muzeja savremene umetnosti u Parizu ukrao pet remek-dela Pabla Pikasa, Kloda Monea i Amadea Modiljanija ukupne vrednosti sto miliona evra. Iako je važio za jednog od najprofesionalnijih pljačkaša koji je naoružan samo odvijačem ili samostrelom, Tomić nije uspeo da preproda ukradenu robu, pa je skupoceni plen završio smrskan u smeću.

Pikasova "Glava konja" koja je ukradena iz muzeja u Švajcarskoj

Tomić, koji je zbog svoje veštine obijanja dobio nadimak Spajdermen, pripadao je organizovanoj grupi provalnika s prostora nekadašnje Jugoslavije koja u Francuskoj postoji od šezdesetih godina prošlog veka. Pre prošlogodišnjeg hapšenja, Tomić se iza rešetaka nalazio 1999. i 2000, posle serije provala od kojih je poslednja bila dom rektora jednog od francuskih univerziteta, odakle je odneo slike Kamila Pizara i Iva Brajera vrednih 450.000 evra.

Posle hapšenja u Tomićevom skrovištu policija je otkrila 13 slika, uglavnom iz 17. veka, veliku količina nakita, ali i brojne časopise i kataloge koji su sadržali podatke o ukradenim umetninama.

Tomić je u provale išao naoružan samostrelom, kojim bi na krov objekata ispaljivao kuke za koje je bio zakačen konopac. Tako je, pre drugog hapšenja 2000, opljačkao dva velika stana dok su vlasnici još u njima spavali, iz kojih je odneo dve slike Renoara i po jednu Morisa Utrila, Žorža Braka, Andrea Derena i Amadea Modiljanija, kao i nakit vredan 150.000 evra.

Deset godina kasnije, naoružan samo električnim odvijačem kojim je skinuo šarke sa prozora, hrvatski Spajdermen je iz pariskog muzeja savremene umetnosti odneo pet slika Pikasa, Matisa, Braka, Modiljanija i Ležea.

Međutim, iako slike poznatih umetnika vrede milione evra, Nikola Kusovac, penzionisani kustos Narodnog muzeja u Beogradu, smatra da one nisu dobar plen. Prema rečima ovog stručnjaka, te slike kradu "amateri koji nisu upućeni u način funkcionisanja tržišta umetnina".

"Svi muzejski eksponati evidentirani su u posebne kataloge, gde se unosi njihov detaljan opis, što je slučaj i s Pikasovim slikama 'Glava konja' i 'Čaša i bokal', ukradenim pre tri godine iz muzeja u Švajcarskoj. Ukoliko neko bude želeo da ih proda, one će vrlo lako biti prepoznate, pogotovo sada, kada su čak i njihove fotografije objavljene. Upravo zato smatram da je njih ukrao potpuni amater, koji ne zna kako funkcioniše ovo tržište", smatra Kusovac.

On podseća da se sličan primer dogodio u Srbiji 1996, kada je iz Narodnog muzeja ukradena "Kupačica" Ogista Renoara, čija je vrednost procenjena na milion i po dolara, a čiji su kradljivci uhapšeni vrlo brzo, kada su pokušali da je prodaju za 40.000 evra. Takva dela niko nije smeo da kupi.

"Kada lopovi shvate da ne mogu da prodaju ukradene slike, oni ih zbog straha od policije skrivaju veoma dugo ili ih uništavaju. To je pravilo, što se videlo u slučaju takozvanog Spajdermena, koji je prošle godine ukrao slike Pikasa, Monea i Modiljanija iz muzeja u Parizu, a za koje se pretpostavlja da su završile u đubretu", ističe Kusovac. 

POVEZANE VESTI

Utorak 11.10.2011. 23:33
Šiler je hrvate opisao kao zlocinacki nastrojen narod.Hrvati su ljudi iz Crne legende koja je nastala kad je Fridrih Šiler, klasik nemacke književnosti u svom delu "Istorija tridesetogodišnjeg rata" opisujuci osvajanje Magdenburga u maju 1631. godine napisao da su se Hrvati koji su ucestvovali u tom ratu zabavljali bacanjem dece u plamen. 85% gradana Magdenburga je bilo poklano tom prilikom. Ovoj crnoj legendi o Hrvatima dodao je Karl Barc, kad je u svom delu Cetiri druga napisao:Hrvati nemaju ama baš ni jednu vojnicku i ljudsku vrlinu. Oni su samo razbojnici, pljackaši i ubice, dok fizicki predstavljaju necista i smrdljiva lica. Tada je napisano na katedral Sacuvaj nas Bože kolere i Hrvata.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online