Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 04.10.2011.
11:47 >> 13:53h
B92 A

Uhapšeni rukovodioci "Kolubare"

Dragan Tomić, bivši direktor Kolubare i funkcioner DSS-a, uhapšen prilikom pokušaja bekstva iz zemlje, a pored njega policija privela još 17 osoba.

Dragan Tomić
 

Osam meseci nakon što je B92 ekskluzivno objavio da se u rudarskom basenu Kolubara godinama krši zakon zarad bogaćenja pojedinaca, počela su prva hapšenja.

Uhapšeni rukovodioci

Osim Tomića i Savatijevića, u ovom postupku osumnjičena su još devotorica direktora “Kolubare”, od kojih su četvorica u momentu hapšenja bili na rukovodećim položajima: Milan Petrović (47) direktor Pogona “Polje D”, Milutin Babić (58) direktor Pogona “Tamnava zapadno polje”, Vladan Jovičić (49) bivši generalni direktor RB “Kolubara”, Radisav Ranković (58) komercijalni direktor, Radoslav Milić bivši direktor, Živadin Jovanović bivši direktor Pogona “Tamnava istočno polje”, Svetolik Simić (56) bivši direktro Pogona “Polje B”, Sveta Mirković (52) direktor pomoćne mehanizacije, i Vladan Radovanović (53) tehnički direktor ogranka Kolubara površinski kopovi - Baroševac.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević je potvrdio da su pored Tomića, koji je na funkciji direktora bio od 2004. do 2008, uhapšen i Dragan Jovičić koji ga je zamenio na toj funkciji od 2008. do 2009.

On je potvrdio da je uhapšen i Radoslav Savatijević Kene, bivši član upravnog odbora EPS-a, i vlasnik "Pam-ek", "Aros beton", "Beokran komerc" i "Beoogrev".

Prema njegovim osim Tomića, Savatijevića i Jovičića uhapšeno je još 14 bivših i sadašnjih funkcionera "Kolubare" i vlasnika privatnih preduzeća. On je najavio nastavak pretkrivičnog postupka i istraživanje da li je bilo i drugih malverzacija.

Tomić je uhapšen na granici sa Makedonijom, a kako je B92 saznala, njegovo hapšenje bilo je planirano za 04. oktobar, ali je pomereno za dan ranije, odnosno ponedeljak zato što se saznalo da planira bekstvo u Grčku.

Osumnjičeni, koji su bili ili se još nalaze na rukovodećim mestima u "Kolubari" i firmama koje su sarađivala s "Kolubarom", terete za malverzacije "teške" 12 miliona evra.

Međutim, emisija B92 "Insajder", koja je javnosti i otkrila malverzacije u "Kolubari", saznala je da se preko zakupa privatne mehanizacije iz "Kolubare" u poslednjih 8 godina na privatne račune slilo više od 130 miliona evra.

"Do kraja godine i druge istrage visoke korupcije"

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen izjavio je danas da je hapšenje osumnjičenih za malverzacije u "Kolubari" samo početak istrage i da do kraja godine treba očekivati i druge velike istrage u borbi protiv visoke
korupcije.

Homen je rekao da bi kroz finansijsku istragu mogao da se poveća broj osumnjičenih u vezi sa malverzacijama u "Kolubari". Prema njegovoj oceni, radi se o "brutalnoj korupciji" u koju su umešani bivši i sadašnji državni i stranački funkcioneri.

Homen je istakao da nije postojala politička volja da se to pitanje otvori ali da je Srbija danas zrela za borbu protiv korupcije i da je "Kolubara" pravi primer te spremnosti.

"Do kraja godine možemo očekivati i druge velike istrage u borbi protiv visoke korupcije", rekao je Homen.

Sve pretnje će biti predmet istrage

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen izjavio je i da će sve pretnje nosiocima pravosudnih funkcija u Srbiji biti predmet istrage.

 

"Pretnje pojedinačno sudiji ili tužiocu neće zaustaviti sudski postupak, a (oni koji prete) samo se suočavaju sa oštrom zakonskom kaznom za pretnje nosiocima najviših državnih funkcija", rekao je Homen novinarima u Beogradu.

 

Osvrćući se na pretnje koje su upućene tužiocu za ratne zločine Vladimiru Vukčeviću i njegovom zameniku Dragoljubu Stankoviću, Homen je izrazio uverenje da će policiji i tužilaštvu te pretnje biti prioritet. Tužiocu za ratne zločine Vladimiru Vukčeviću su tokom vikenda razbijena stakla na službenom automobilu, a njegovom zameniku Dragoljubu Stankoviću upućene uvrede tokom suđenja u postupku protiv pripadnika jedinice "Šakali".

 

POVEZANE VESTI

Utorak 04.10.2011. 12:25
Браво, властодржци, шта би ми без вАС ! Само ако мислите да смо глупи, па не схватамо, да је све ово што се дешава један велики трик... Ако то мислите, е господо, мало сте се зајебали ! Они су ситниш за вАС... 'Поштени лопови'.
Utorak 04.10.2011. 15:19
Да ли је могуће да је неко оволико погрешио, и ухапсио ове честите, поштене и напаћене раднике?!
Utorak 04.10.2011. 15:04
Nije vama na ovom portalu lako.... sve neke zavere, neko protiv vas..haha izadjite malo na ulicu lep je dan.pozdrav
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online