Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Nedelja 02.10.2011.
16:27
Vestionline A

Napali srpsku popisivačicu u albanskom selu

U albanskom selu Miratovac kod Preševa došlo je do verbalnog incidenta kada je popisivačicu vređao meštanin dok je uzimala podatke od jedne albanske porodice, izjavio je predsednik opštinske popisne komisije Dragoljub Filipović.

Popisivačicu vređao meštanin dok je uzimala podatke od albanske porodice: Foto-ilustracija
 

Filipović je za rekao da je ta Srpkinja kao popisivač pre toga obavila popis u dva domaćinstva u Miratovcu, kao i da su ukućani u trećem domaćinstvu počeli da daju podatke kada je grupa njihovih komšija ušla u dvorište i zapretila popisivaču
da prekine popis.

"Naši popisivači imaju zadatak da uđu u sve kuće i da predoče popisni materijal, ne mogu nikoga da nateraju da se popiše ako neće. Bojkot popisa je na snazi u albanskim domaćinstvima, u okolnim selima pa i u Preševu", kazao je Filipović i dodao da očekuje da će ovo ostati izolovani incident i da policija neće morati da štiti popisivače.

On je izrazio nadu i da bojkot neće prerasti u pretnje jer će komisija u tom slučaju biti prinuđena da povuče sve popisivače zbog njihove bezbednosti.

Filipović je naveo da će predsednika mesne zajednice Miratovac obavestiti o tom incidentu kao i da će zatražiti da popisivači u tom selu koriste prostorije mesne zajednice u kojima će moći da razgovaraju sa meštanima, osim što će ići od kuće do kuće.

"I Albanci popisivači su na terenu, obilaze ne samo mešovita već i sela u kojima žive isključivo Albanci, ali bojkot popisa je na snazi. U selu Oraovica koje nastanjuje isključivo albansko stanovništvi juče je popisivač obišao nekoliko domaćinstava od
kojih ni jedno nije pristalo na popis", kazao je Filipović i naveo da je stvar svakog pojedinca da odluči da li će bojkotovati popis ili ne ali da niko nema pravo da onemogući kontakt popisivača sa građanima.

"I danas su na terenu svi popisivači koje smo odredili, među njima ima i Albanaca. Nastavićemo da idemo od vrata do vrata u svim domaćinstvima na teritoriji opštine Preševo, ali ako dođemo u situaciju da je na svakog popisivača potreban policajac da ga štiti prekinućemo aktivnosti", kazao je Filipović.

Prema njegovim rečima, popisna komisija nije dobila instrukcije da beleži one koji neće da se popišu niti da protiv njih pokreće prekršajne postupke.

POVEZANE VESTI

Nedelja 02.10.2011. 16:35
Albanci spremaju isti scenarij kao i na Kosovu i Metohiji.
Nedelja 02.10.2011. 16:49
Nije bre reč o albanskom selu nego selo u Srbiji naseljeno albancima. To je kao kada bi neko rekao Mađarsko selo Mali Idoš kod Feketića ili Crnogorsko selo Lovćenac kod tog istog Feketića. Kud ste požurili, možda baš i neće biti po mapi Oto fon Habzburga - Srbija od Vranja do Dunava. Sve zavisi koliko će dugo Boki biti na slobodi sa svojom "politikom iz predsednikovog kabineta". Videćemo 12 oktobra kada pukne EU balon.
Nedelja 02.10.2011. 20:13
U albanskom selu Miratovac ---- > ????? U srpskom selu Miratovac sa albanskom stanovnistvu ili idt. ....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online