Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 02.10.2011.
08:39
Večernje novosti A

Kalvariji preti nova tragedija

Tragedija u Zemunu nije okončana smrću četiri radnika koji su radili na sanaciji klizišta iznad ulice Marin prilaz, smatraju stanari zgrada u podnožju obrušenog brda. Oni strepe od daljeg odronjavanja vertikalne litice načičkane zgradama na njihove domove u podnožju.

Stručnjaci strahuju da ovo nije poslednji odron u Zemunu
 

Geolozi kažu da kaskade čeličnih kaveza ispunjenih kamenjem naređane ispod jednog dela brda zasečenog kao nožem mogu da zadrže odron, ako su propisno postavljene. Međutim, posle nepropisnog izvođenja radova koje je već izazvalo tragediju, oni se ne usuđuju da garantuju bezbednost.


- Kameni bedem je proračunat da zaustavi odron, ali niko osim izvođača radova ne zna kako su radovi izvođeni i da li je i zemljište iza nega potkopano - kaže Dobrica Damnjanović, načelnik sektora za hidrogeologiju i inženjersku geologiju u Geološkom institutu Srbije.


Odron drugačiji od prethodnih

Stanari ulice Marin prolaz u brojevim 23, 25 i 27, koji su poslednjih dvadestak godina preživeli četiri velika odrona, kažu da je ovaj bio drugačiji od prethodnih.
 

Lagumi gutaju kuće

Obrušavanje na Kalvariji samo je nastavak niza sličnih nevolja koje decenijama muče žitelje Zemuna. Pre oko godinu dana naprasno je potonulo katoličko groblje na Gardošu, a pre šest i po godina je jedna kuća u istom delu grada bukvalno propala u zemlju. “Krivac“ za ove misteriozne nesreće su stari lagumi u kombinaciji s ljudskim neznanjem i nemarom.

- Ranije se zemlja odronjavala kad se natopi vodom uz strašnu buku i potres, a sad je bila suva, skliznula je tiho i ubila ljude - kaže Jasna Borojević, iz dvorišta u kome se desila tragedija. - Brdo je ranije bilo strmo, ali je bilo pošumljeno i držalo ga je korenje drveća. Međutim, poslednjih nekoliko dana ono je isečeno potpuno vertikalno i potkopano jer su izvođači radova probili sve rokove pa su ih pritisli da što pre završe.


Ništa od obećanja vlasti

Priča o odronjavanju brda na uska zemunska dvorišta krcata zbijenim kućercima traje već 30 godina, podseća Ranka Repić (82) i kaže da je već doživela da joj kuća bude dopola zatrpana zemljom. Ona kaže da je već posle prvog velikog odrona ova cela oblast proglašena nebezbednom i da su još tadašnje vlasti obećale stanarima da će biti raseljeni u nove stanove. Vlasti su se menjale i naročito pred izbore ponavljale ista obećanja, ali nijedna ih nije ispunila.


- Sad su zbog odrona iselili samo one ljude s vrha brega jer mu preti obrušavanje, a mi smo ostali da čekamo da nam sve padne na glavu - bojažljivo kaže baka Ranka. - Svi se bojimo da će biti novog odrona.


Geolozi priznaju da su brojni, neispitani podzemni hodnici-lagumi, koji se protežu ispod Gardoša, Muhara, Ćukovca, Kalvarije i Bežanijske kose, nepoznanica i dodatni faktor rizika.


- Radio sam na regulacionom planu ove ulice i znam da je ispod prava mreža starih laguma koji nisu ispitani i ne znamo kako mogu uticati na stabilnost tla - kaže Damnjanović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online