Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 26.09.2011.
20:47
Blic A

Srbin ilegalno zatočen u Dubaiju

Srpski državljanin Nikola Milat (37) nalazi se u zatvoru u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) skoro četiri i po godine, iako je čak i komisija Ujedinjenih nacija utvrdila čitav niz kršenja njegovih prava prilikom hapšenja, suđenja i služenja kazne i predložila da se odmah oslobodi.

Pljačka zlatare koju su obavili Pink Panteri u Dubaiju

Milat je osuđen zbog navodne umešanosti u pljačku jedne zlatare u Dubaiju na 10 godina zatvora, a kako je utvrdila Komisija UN za proizvoljno lišavanje slobode jedini dokaz su navodno njegove izjave na arapskom, koji ne zna. Te izjave je morao da potpiše dok je bio u pritvoru bez prava na prevodioca, advokata i bilo kakav spoljni kontakt. Inače nijedan od 18 svedoka saslušanih tokom suđenja, kao nijedan materijalni dokaz, kako se konstatuje u izveštaju UN, ne povezuje Milata sa pljačkašima.

Srbija i UAE nemaju zvanični diplomatske odnose i kada su počeli dogovori da se uspostave, bili su prekinuti jer su Emirati priznali Kosovo i Metohiju kao nezavisnu državu. Za diplomatske odnose sa Emiratima zadužena je srpska ambasada u Egiptu, koja se i angažovala u ovom slučaju. Emirati nisu potpisnici nijedne povelje o ljudskim pravima, tako da ih ne obavezuje nijedan međunarodni ugovor.

"Više zvaničnih predstavnika Srbije se do sada obraćalo nadležnima u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, međutim do sada nismo dobili nijedan odgovor. Ministarka pravde Snežana Malović se direktno pismom obratila najvišim vlastima u Emiratima povodom slučaja Nikole Milata. Međutim nikakav odgovor nije dobijen. Dogovorili smo se iz Ministarstva spoljnih poslova i mi iz Ministarstva pravde da je najbolje da uspostavimo direktan kontak, tako što će zajednički predstavnik otputovati u Dubai da bi pokušao da izdejstvuje da Nikola Milat bude prebačen u Srbiju i da ovde služi do kraja kaznu", rekao je državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen.

Izveštaj radne grupe koja je razmatrala slučaj Milata usvojen je 31. avgusta 2010. i sva kršenja prava srpskog državljanina u Emiratima su izložena u 30 tačaka. Na kraju se preporučuje da bi bilo najbolje da Milat bude odmah pušten na slobodu i da mu se onda sudi fer.

Milat je uhapšen bez naloga 22. aprila 2007. u njegovoj kancelariji u Dubaiju, gde je imao svoje preduzeće. O njegovom hapšenju niko nije obavšten, niti mu je dato da bilo kome telefonira iz pritvora, a Ambasada Srbije u Egiptu, koja je nadležna za Emirate, nijednog trenutka nije zvanično obaveštena o slučaju.

Milat je, kako se konstatuje u izveštaju UN, odveden u policijsku stanicu, gde je bez prestanaka saslušavan 10 dana i noći i to na engleskom jeziku. Prema sopstvenim rečima, on veći deo onoga što je pitan nije ni razumeo. Posle toga je morao da potpiše navodno svoju izjavu, koja je bila otkucana samo na arapskom jeziku, a koji ne zna.

Posle 30 dana je tek dopušteno da vidi advokata, a on je pre toga morao da potpiše izjavu štmpanu samo na arapskom, koju je dao nadležnom tužiocu. Na teret mu je stavljeno da je znao za počinioce i za plan pljačke zlatare u Dubaiju, koja se odigrala 15. aprila.

Niko nije uhapšen od direktnih pljačkaša, za koje u evropskim policijama sumnjaju da pripadaju grupi “Pink Panter”. Međutim, policija Dubaija uhapsila je Milata, koji negira da ima bilo kakve veze sa pljačkašima.

U izveštaju UN se konstatuje i da su u slučaju Milata policija i tužilaštvo u Emiratima prekršili i sopstvene zakone jer su probili rok za saslušanja. Kada je njegova porodica privatno saznala da je uhapšen angažovala je advokata, ali je on mogao da vidi Milata tek pošto su potpisane izjave na arapskom jeziku.

Milat je osuđen 8. juna 2008. u prvostepenom sudu u Dubaiju, a presuda mu je pravosnažno potvrđena 2. februara 2009. U međuvremenu kazna je bila povećana čak na 20 godina, ali je kasnije vraćena na 10 godina. Tokom sudskog postupka uopšte nije imao pravo na prevodioca za srpski jezik i suđenje se odvijalo na arapskom.

Predstavnici srpske ambasade u Egiptu došli su na suđenje kada su saznali privatno za njega i sudu su dostavili dokument o ranijoj neosuđivanosti Milata, međutim taj dokument je izgubljen u sudu u Dubaiju. Milatu je bilo dozvoljeno da se obrati sudu tek kada su došli predstavnici naše ambasade. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online