Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 24.09.2011.
11:18
RTS A

Sudija zbog korupcije mesec dana u pritvoru

Članu Visokog saveta sudstva Blagoju Jakšiću i još trojici službenika Opštinskog suda u Kosovskoj Mitrovici određen je pritvor do meseca dana i pokrenuta istraga zbog korupcije. Za privrednicima Ljubomirom Biševcem i Miodragom Laketićem raspisane su poternice.

Specijalni sud u Beogradu

Specijalni sud u Beogradu, posle višečasovnog saslušanja, odredio je pritvor do mesec dana članu Visokog saveta sudstva Blagoju Jakšiću i pokrenuo istragu protiv njega i još pet osumnjičenih za visoku korupciju, izjavio je tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

Jakšić se sumnjiči da je zloupotrebom službenog položaja, dok je bio predsednik Opštinskog suda u Kosovskoj Mitrovici, privredniku Ljubomiru Biševcu pomogao da protivprano pribavi imovinsku korist od 20 miliona dinara.

Osim Jakšića, kome je po hitnom postupku Visoki savet ukinuo imunitet, pritvor je određen službenicima Opštinskog suda u Kosovskoj Mitrovici Miroslavu Božoviću, Blagoju Čuroviću i Draganu Gavriloviću, rekao je tužilac. Radisavljević je dodao da su za Ljubomirm Biševcem i Miodragom Laketićem, koji je u bekstvu, raspisane poternice.

Tužilaštvo za organizovani kriminal sumnja da je Biševac, na osnovu falsifikovanog ugovora koji je sklopio sa firmom "DP Luks", koju je predstvaljao Laketić, postao vlasnik lokala u Kosovskoj Mitrovici, površine 320 kvadratnih metara. Biševac je, kako se navodi, lokal kasnije prodao i tako pribavio protivpravnu imovinsku korist od 20 miliona dinara. Overa nepostojećeg ugovora je obavljena u tadašnjem opštinskom sudu u Kosovskoj Mitrovici, po nalogu tadašnjeg predsednika tog suda - Jakšića.

Sumnja se da je Jakšić dao nalog radnicima suda da se falsifikovanjem službene knjige suda izvrši overa ugovora o nelegalnoj prodaji nepokretnosti u vlasništvu DP "Luks", kupcu Ljubomiru Biševcu. Na taj način Jakšić je svom prijatelju Biševcu pribavio protivpravnu imovinsku korist od preko 20 miliona dinara.

Jedan od troje zaposelnih u sudu u Kosovskoj Mitrovici pre nekoliko dana je iscepao stranice iz zvaničnih sudskih knjiga kako bi prikrio ovu radnju.

Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je juče da je od Višeg tužilaštva u Kraljevu preuzelo krivično gonjenje petorice osumnjičenih za zloupotrebe i korupciju u Kosovskoj Mitrovici, pošto se tokom istrage u Kraljevu došlo do podatka da je u ta dela umešan i član VSS-a, što ovo delo kvalifikuje kao visoku korupciju.

Jakšić je, inače, izborni član Visokog saveta koji je izabran iz reda sudija. Član je jedne od komisija stalnog sastava Visokog saveta koja vrši reviziju odluka o izboru sudija iz decembra 2009. godine, odnosno razmatra prigovore neizabranih sudija.

U Viši prekršajni sud došao je 2010. godine, pošto je osam godina radio kao sudija u Prvom opštinskom sudu u Beogradu. Pre toga je bio sudija i predsednik Opštinskog suda u Kosovskoj Mitrovici. 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 13.10.2011. 13:59
revansizam.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online