Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Četvrtak 22.09.2011.
12:03

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Hapšenje Vukajlovićeve lažnjak za Brisel

Trenutna antikorupciona kampanja u zdravstvu, koja se vodi protiv Svetlane Vukajlović, bivše direktorke Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje i još nekoliko osoba, radi se po nalogu iz Brisela kako bi Srbija 12. oktobra dobila status kandidata za ulazak u EU, ocenila je u intervjuu za "Vesti" Verica Barać, predsednica Saveta za borbu protiv korupcije.

Verica Barać, predsednik Saveta za borbu protiv korupcije 

Zašto mislite da Brisel ima veze s hapšenjem bivše čelnice Fonda zdravstva?
- Brisel ima vrlo jasne zahteve što se tiče borbe protiv korupcije. Mislim da se hoće ostaviti utisak kako se mi efikasno borimo protiv korupcije, da su nam državne institucije vrlo efikasne. Bojim se da je ovo sve u toj funkciji. Proći će 12. oktobar, sve će to da se slegne. Meni se čini da su sve kampanje pokretane u određenom političkom trenutku, da nisu imale suštinsku vezu s borbom protiv korupcije i da su stradali ljudi koje nije imao ko da zaštiti ili oni koji su izgubili zaštitu.

Razvodnjavanje

Kako će se završiti slučaj Vukajlović?
- Niko neće baš naročito da strada, ovo je samo za ovaj trenutak. Sve će se to posle razvoditi. Vidite kako je bilo sa aferom Satelit, na kraju neće biti ništa, važno je da smo za 35 miliona dolara dobili balone. Mislim da će se i ovo sa vakcinama završiti na isti način jer se po istom ključu vodi. Onaj ko je imao najviše odgovornosti i najviše moći mora najviše da odgovara, ali to se ne dešava. Čini mi se da čak i ovi što ponekad stradaju da su deo neke nagodbe. Malo će da trpe, ali će na kraju takođe biti zaštićeni.

 

Kakvo je Vaše viđenje celokupne situacije sa Vukajlovićkom?
- Mislim da se pod okriljem priče o borbi protiv korupcije radi vrlo selektivno. Pitanje velikih nabavki ili vakcine ne može da se preseče na direktoru nekog fonda. Mi znamo da je u tom lancu najodgovorniji ministar zdravlja i da se nabavke za koje se daju velike pare ne mogu raditi bez ministra i saglasnosti Vlade. I zašto se ta linija odgovornosti sad preseca na nekom nižem nivou? Pitanje velikih poslova je, pre svega, pitanje Vlade i ministra koji su najodgovorniji. Ako oni nisu nikada odgovorni, onda se pravo pitanje odgovornosti za korupciju i ne postavlja.


Kako komentarišete izjavu ministarke pravde Snežane Malović?
- Čula sam nešto što je zaista zaprepašćujuće: ministarka pravde praktično priznaje da ona zna šta se radi u istrazi, iako govori da se oni ne mešaju u rad pravosudnih organa. Čak objašnjava šta je u istrazi utvrđeno protiv Vukajlovićke, u stvari brani ministra zdravlja. To su opasne i alarmantne stvari. Naravno da pravosudni organi treba svaku stvar što bolje da istraže, ali je loše ako su zbog pritiska vlasti prinuđeni da odaberu i selektivno tome pristupe. Neke mogu da optuže, a neke ne smeju, čak počinju unapred da ih brane.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 22.09.2011. 12:54
Ako nam ovako nešto kaže gospodja koja je predsednik Saveta za borbu protiv korupcije, onda nam nema spasa osim govnj...va motka u ruke pa da rasurimo ustoličene krvopije....mada već gubim nadu da će i drugi biti bolji. Sjaše kurta uzjaše murta...kuku nama!!! Uveliko počinje predizborna kampanja, a meni je od svih lismom zlo!! Ne vidim ni jednu poličku stranku kojoj bi mogla da dam svoj glas, a ni apstinencija mi se ne dopada to je kao da ne činim ništa da mi bude bolje...
Četvrtak 22.09.2011. 12:57
Па као да се код нас нешто ради а што није наредио Брисел?
Četvrtak 22.09.2011. 12:52
Ovo je sve tacno sto Verica Barac kaze, pravi se cirkuska predstava za EU, ali neuverljiva, zato sto "riba smrdi od glave", i tako problem treba i resavati, a ne ovako, sitne ribe u zatvor, a krupne na slobodi, to gospodo nije put u EU.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online