Nedelja 29. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 15.09.2011.
09:13 >> 13:46h
Mondo A

Srpski pukovnik ubijen u Libiji?

Bivši vojni ataše Srbije u Libiji Žarko Radunković umro je u ambasadi Srbije u Tripoliju od posledica srčanog udara, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije. Međutim, prema pisanjima brojnih medija, postoje sumnje da je pukovnik ubijen.

Žarko Radunković, bivši vojni izaslanik SRJ u Libiji
 

Kako navode u Ministarstvu, Radunković je umro u subotu, nedugo nakon što je došao u ambasadu gde se požalio da se ne oseća dobro.

Zaposleni u ambasadi pokušali su da mu pomognu i pozvali su hitnu pomoć, ali je lekarska ekipa kada je stigla konstatovala smrt, koja je nastupila kao posledica infarkta.

Radunkovićevo telo prebačeno je na Institut za patologiju prema čijem izveštaju nije bilo znakova ni unutrašnjih ni spoljnih povreda, navode u Ministarstvu, demantujući navode pojedinih beogradskih medija da je Radunković ubijen.

Ministarstvo spoljnih poslova stupilo je u kontakt sa porodicom Radunkovića čije će telo sutra biti dopremljeno u Srbiju, o trošku Minisatrstva.

Radunković je bio penzionisani pukovnik Vojske Srbije i Crne Gore i radio je kao vojni izaslanik u Libiji od 2000. do 2005. Nakon toga često je putovao u Libiju, a prilikom dolazaka u tu zemlju svraćao je i u ambasadu Srbije u Tripoliju.

Obaveštajni krugovi veruju da je pukovnik ubijen

Simeonović:Radunković je imao veze sa vojnim institucijama

Bivši vojni ataše Srbije i Crne Gore u Libiji Žarko Radunković dok je bio na toj funkciji imao
je dobre veze sa vojnim institucijama u Libiji, rekao je danas bivši ambasador Srbije u toj zemlji Dušan Simeonović.

"O tome što se dogodilo saznao sam iz medija tako da ne bih mogao da se uključim u spekulacije šta je tamo radio i zašto je tamo bio, a pogotovo kako je okončao život", rekao je Simeonović novinarima na marginama Beogradskog bezbednosnog foruma.

Iako je porodici saopšteno da je Radunković umro prirodnom smrću, kako, u obaveštajnim krugovima se veruje da je on ubijen, navodno, jer su pobunjenici sumnjali da je on trgovao oružjem i organizovao plaćenike za račun Gadafija.

Kako navodi "Blic" Radunković je ubijen u subotu, a nejgovo telo se i dalje nalazi u Ambasadi Srbije u Tripoliju.

Izvor "Alo" u vrhu srpskih bezbednosnih struktura tvrdi da je Radunković posle penzionisanja u vojsci radio za firmu "Kofis", čiji je vlasnik general Radoš Rubaković.

Ova firma je navodno trgovala vojnom opremom upravo u Libiji. Na telefone ove beogradske kompanije sinoć se niko nije javljao tako da novinari "Alo" nisu uspeli da provere ovu informaciju.

Kako navodi "Blic", srpske vlasti nekoliko puta su intervenisale zbog poslovanja ove firme, jer je ugrožavala rad državnog preduzeća "Jugoimport SDPR" koje je zvanično poslovalo sa to afričkom zemljom.

"Zbog poslovanja "Kofisa" Srbiji je u jednom trenutku bilo zaprećeno embargom na izvoz oružja. Preduzeće se dovodilo i u vezu sa švercom oružja iz Crne Gore, a u njemu su uglavnom radili penzionisani generali kopnene vojske, mornarice, ratnog vazduhoplovostva", navodi "Blic".

Iz vrha bezbednosnih struktura Srbije u sredu 14. septembra je nezvanično potvrđeno da je Radunković bio "poslovno angažovan" u Libiji i da je prema njihovim informacijama umro od infarkta u našoj ambasadi u Tripoliju.

Radunković je bio poznat kao vrhunski vojni stručnjak i poznavalac prilika u Libiji, u kojoj je od 2000. do 2005. godine bio vojni izaslanik naše zemlje.

Isti izvor dodaje da se proveravaju saznanja obaveštajnih službi da je upravo Radunković, pored trgovine oružjem i vojnom opremom, organizovao i odlazak srpskih plaćenika u ratnu Libiju. Ovaj bivši vojni ataše dovodi se i u vezu sa angažovanjem petorice srpskih državljana, koji su prošlog meseca uhapšeni u Libiji, piše "Blic". Inače, Radunković je kao analitičar nedavno gostovao i u srpskim medijima pričajući baš o Gadafijevom režimu i aktuelnom građanskom ratu.

Prilikom oslobađanja zgrade libijskog osiguranja u samom centru Misrate, libijski pobunjenici ubili su nedavno 12 srpskih plaćenika. Ovu zgradu zauzelo je 85 plaćenika pod punom ratnom opremom i nakon njenog oslobađanja svima je presuđeno po kratkom postupku.

Reporter "Večernjeg lista" pozvao se u priči o ubistvima u Misrati na svog vodiča iz redova libijskih pobunjenika Abdelaziza Madinija.

"To su hladnokrvne ubice zbog kojih smo imali velike gubitke dok smo oslobađali zgradu. Oni koji nisu poginuli u borbi osuđeni su na licu mesta. Metak u čelo i zbogom zauvek", rekao je Madini i dodao da su plaćenici koji su uhapšeni u Tripoliju i drugim gradovima prebačeni u zatvor u Bengaziju i da i njih čeka suđenje.

Iz Ministarstva spoljnih poslova ni posle tri dana od objavljivanja ove informacije nije stigla zvanična potvrda o srpskim žrtvama u Libiji uz obrazloženje da "još uvek proveravaju", piše "Alo".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 15.09.2011. 09:50
Glas Javnosti i Danas , pisu da je Radunkovic posle zatvaranja vojne misije u Libiji, nastavio da putuje u tu zemlju i da se sumnjalo da je svercovao oruzje. Dakle, bilo bi dobro da srpski mediji usklade i jednako nastimuju "svoju muziku", jer po jednima ovaj covek je "srBski heroj" i stucnjak, a po drugima svercer i trgovac oruzjem.
Četvrtak 15.09.2011. 18:03
Смрад вам из уста иде! Зашто толико сарказма и мржње!? Ако је и радио шта са оружјем није на штету ове наше земље сигурно. Какав год посао да је био, новац је долазио овамо.А да није можда боље што ови ваши угледници распродаше све што стигоше? Па се капитал одлива у руке страних компанија и домаћих криминалаца који паре држе на Карибима, троше на јахте и скупе ку...док им радници раде за десет хиљада? Море, чекај док на вас дође ред...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online