Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 09.09.2011.
14:23
J. Arsenović - Vesti A

Cane: Ružici Đinđić milion evra na ruke

Stanko Subotić Cane, kojem se pred Specijalnim sudom sudi za šverc cigareta, danas je optužio predsednika Srbije Borisa Tadića da stoji iza svih napada na njega. Javljajući se video-linkom na konferenciju za štampu koju su organizovali njegovi advokati Cane je rekao da je Tadić, preko svojih ljudi, još pre tri godine dostavio sudu napisanu presudu protiv njega.

Stanko Subotić Cane se obratio novinarima video-linkom iz Švajcarske

Biznismen iz Švajcarske Stanko Subotić Cane optužio je predsednika Srbije i lidera Demokratske stranke Borisa Tadića da je sa svojim ljudima iz kabineta, preko dirigovanog pravosuđa, već napisao osuđujuću presudu za njega, u sudskom sporu koji se protiv Subotića vodi zbog zloupotrebe službenog položaja. Ta napisana presuda, tvrdi Subotić, predsednici Sudskog veća u tom postupku Mileni Rašić predata je još pre tri godine.


"Optužili su me, bez ijednog dokaza, da sam bio šef Mihalju Kertesu i Radovanu Stojičiću Badži. Zbog čega to Tadić radi i kakav je njegov interes", upitao se Subotić i potom ponudio odgovor novinarima koji su danas prisustvovali video-link konfereniciji biznismena i njegovog tima branilaca.


Subotić kaže da je hajku protiv njega svojevremeno pokrenuo bivši ministar policije Dušan Mihajlović koji ga je reketirao. To je nastavio Vojislav Koštunica, sada Tadić zajedno sa svojim drugovima Srđanom Šaperom, Nebojšem Krstićem i Aleksandrom Tijanićem, a preko svojih finansijera poznatih biznismena Milana Beka, Miroslava Miškovića i Vojina Lazarevića i ostataka Miloševićeve državne bezbednosti koji su se ubacili u DS.


"Beko i Mišković su uspeli da ubede Tadića da sam opasan za njega i da po svaku cenu treba da me unište. Tadiću je politički odgovaralo da se ja kriminalizujem, jer se na taj način potvrđuje teza koju je on zagovarao, a to je da je Đinđić bio vizionar, borac za demokratiju i slično, ali da je bio okružen kriminalcima, pa je on, Tadić, morao da dođe i očisti stranku od takvih", navodi Subotić jedan od razloga zašto se predsednik DS namerio na njega.

Novinari pažljivo slušali nove detalje koje je Subotić izneo


Davao na rate


Iako je u jednom momentu priznao da otkrivanjem nekih detalja on više u poslovnom svetu ne može imati isti status, Subotić je na kraju bio spreman da izdiktira isplate novca Ružici Đinđić, sve sa datumima kada se primopredaja odigrala.
Prema njegovoj tvrdnji, 19. januara 2007. dao je premijerovoj udovici 200.000 dolara, 80.000 švajcarskih franaka i 375.000 evra. Petog februara iste godine isplatio je 170.500 evra, a 16. marta- 281.120 evra.

Subotić je potom ispričao događaj koji do sada u svojim javnim obraćanjima nije pominjao. Kaže da je novembra 2002. godine u Italiji od Zorana Đinđića dobio poziv "u njegovom šaljivom tonu", kako kaže Subotić, da bi bogataši mogli da pomognu državnu kasu i kasu DS koje su prazne.


"Otvorio sam fond u dogovoru sa Đinđićem i dao mu novac na raspolaganje. Kako je deo novca posle atentata ostao nepotrošen, ja sam rekao Ružici i Tadiću za taj fond i poručio im da mogu da raspolažu tim novcem za šta je bio namenjen", započeo je priču Subotić.


Odgovarajući na pitanje novinara Subotić je precizirao da je fond bio namenjen za kampove za decu bez roditelja i za sportske hale, a da je dao pet miliona dolara. Tadić mu je potom poručio da je najbolje da ostatak tog novca da Đinđićevoj udovici, pa je Subotić novac predao Ružici Đinđić, ukupno 1.031.620 evra!


"Trebalo mi je nekoliko meseci da tu količinu novca prenesem Ružici jer su tražili u kešu. A kada sam dao poslednju sumu, tri meseca kasnije podignuta je optužnica protiv mene", konstatovao je Subotić uz napomenu da ga je prethodno posetio Dragan Šutanovac koji je bio zadužen za prenošenje poruka.


"Rekao mi je da je Tadić razočaran što ga nisam ispoštovao", dodaje Subotić.


Ova iznenadna konferencija za beogradske medije organizovana tako što je Subotić video-linkom komunicirao sa novinarima. Održana je uoči davanja završne reči Subotićeve odbrane pred sudom, gde je optužen za zloupotrebu službenog položaja, posle čega se očekuje izricanje presude.

Mihajlović tražio reket!


Subotić je više puta rekao da je finansijski pomagao DS još od 1995. i da je njen najveći dobrotvor, ali je istovremeno istakao da su ga mnogi političari pokušali reketirati, osvrćući se na epizodu sa bivšim ministrom policije Mihajlovićem koji ga je u akciji "Mreža" imenovao za glavnog švercera cigaretama na Balkanu.


"Dule Mihalović me je pozvao, mucao je nešto, a onda počeo da me grli, da pominje kako smo zemljaci, nudio mi je čak firmirana odela od šanera. Posle je počeo da dolazi u Švajcarsku, pa u Fancusku. Doneo bi mi vina, a očekivao da u torbu stavim novac za njega. Prijavio sam ga tamošnjim vlastima za reketiranje", kaže Subotić, navodeći da mu je bivši ministar policije tražio 20 miliona evra!

 

Pomogao Veranu Matiću


Subotić se više puta požalio da mediji vode kampanju protiv njega i ilustrovao kako mu je B92 okrenula leđa iako je on svojevremeno pomogao njihovom direktoru.


"Veran Matić je više puta dolazio kod mene kada su ga ucenjivali Miša Beko i Mišković i ja sam njemu tada dao svu dokumentaciju za 'Večernje novosti' i kako su ova dvojica došla do akcija lista. To je bilo dovoljno da se odbrani od njih", rekao je Subotić.

Nije optužen za šverc cigareta

Cane Subotić bez optužnice optužen za glavnog švercera cigareta na Balkanu

Subotić je nezvanično slovio za glavnog švercera cigareta 90-tih, ali optužnica po kojoj mu se sudi u Srbiji ne tereti ga za šverc već za krivično delo zloupotrebe službenog položaja, delo koje ne poznaje pravni sistem drugih evropskih država.

 
Njegov advokat Radoslav Tadić kaže da je sud iznenada odlučio da ne dozvoli izvođenja dokaza koje je sam predložio i da je pozvao na završnu reč. U ponedeljak Subotićeva odbrana treba da da završnu reč, posle čega se očekuje presuda. Za krivično delo za koje se tereti, Subotiću najviše može biti određeno 12 godina zatvora.


Advokat Tadić je, međutim, uveren da će njegov klijent ubrzo doći u Srbiju kao slobodan čovek. Razlog vidi u činjenici da će uskoro na dnevnom redu biti izmena Krivičnog zakona kojom će biti izbačeno delo "zloupotreba službenog položaja", zbog čega se vlastima i žuri da Subotića osude, tvrdi njegov advokat.


Zanimljivo da je odmah po donošenju rešenja o sprovođenju istrage Subotiću u njegovom odsustvu, određen pritvor i raspisana međunarodna poternica. Jemstvo koje je on u više navrata nudio da se brani sa slobode, a cifra je na kraju bila čak pet miliona evra, nikada nije prihvaćeno. Subotić tvrdi i da nikada nije dobio ni poziv za sud, bilo kao svedok ili optuženi, a da bi sada pristao samo na javno suđenje, na trgu u prisustvu građana!

Makedonac bez reči


U jednom momentu konferencija za medije bila je na ivici incidenta jer je izvesni nezavisni novinar iz Makedonije Zoran Božinovski pokušao da postavi pitanje Subotiću koji to nije dozvolio optužujući dotičnog da je kriminalac i da radi za njegove protivnike. To Božinovskom nije smetalo da svoje vizit karte podeli Subotićevem advokatima koji su bili u beogradskom pres centru.

Biće još informacija...

POVEZANE VESTI

Petak 09.09.2011. 16:33
Canetova odbrana treba da pozove za svedoka Soroša koji je isto tako davao novac u kešu gore pomenutim licima kao tobože borci za demokratiju, politiku čistih ruku i transparentnu privatizaciju. Očigledno 5 oktobar je bio samo uvod u opštu pljačku i reketiranje naroda Srbije. Još je pokojni Đinđić govorio da svaka država ima neku svoju mafiju, ali da u Srbiji mafija ima svoju državu. Alal vera majstori, sada glavu gore i na izbore.
Petak 09.09.2011. 16:09
Ови на власти не смеју изгубити изборе.Толико су огрезли у криминалу,а то најбоље показује овај чланак о Цанету- мафијашу.
Petak 09.09.2011. 15:18
Ha ha ha do juce ga je Kostunica osudio a sad Tadic . Kakav namazani lik . Koliko li je on gajbica preneo ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online