Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 08.09.2011.
18:46
Vestionline A

Medved pojeo ženu jer mu je to u krvi

Medved koji je jiče ubio ženu u etno selu Tiganjica nedaleko od Zrenjanina nije bio zaražen besnilom, rekao je Dušan Lalošević iz Pasterovog zavoda u Novom Sadu. "Miša", sivi medved, koji u prirodi živi kao vuk samotnjak lutajući velikim prostranstvima, više od 15 godina je proveo u zatočeništvu, pa je bilo samo pitanje vremena kada će ispoljiti agresivnost, kažu poznavaoci ove divlje životinje.

Policija na mestu nesreće

Stanari koji žive u neposrednoj blizini Tiganjice tvrdili su da je pored kaveza u kome je bio medved nekoliko noći unazad, pre tragedije, zavijala lisica i da ga je, kako kažu, moguće ona iziritirala.

Istražni sudija Osnovnog suda u Zrenjaninu, Karolj Šmit, izdao je danas saopštenje u kome se navodi da je Verona Sarčev (59) stradala kada je medved izašao iz glavnog kaveza u međuprostor ograde kaveza i niže zaštitne ograde i da će dalje detalje nesreće utvrditi istraga.

Veronika Starčev

Veronika Starčev je ostala udovica sa dvadeset godina i sama je odgajala ćerku i sina. Medveda je hranila poslednje tri godine, a u Tiganjici je radila više poslova, čišćenje, održavanje vrta i slično. Još se tačno ne zna da li je u opisu njenog posla bilo i hranjenje životinja, a njeni brat i sestra tvrde da nije. 

Vlasnik mini zoo-vrta Zoran Ostojin, koji je sinoć uhapšen, tvrdi da je imao sve potrebne dozvole, a kavez u kojem je medved čuvan, površine 400 kvadratnih metara i sa ogradom koja je pod električnim naponom, najveći je kavez u privatnom posedu u Srbiji.

Mini zoo-vrt u Tiganjici kod Stajićeva nije jedini privatni zoološki vrt u Srbiji. Pomoćnica ministra životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Danica Baćanović kaže da da bi svi privatni zoološki vrtovi i izložbeni prostori za životinje bili zatvoreni ako bi se primenili važeći propisi.

Dvorište restorana, a u pozadini zelena ograda kaveza u kome je živeo "Miša"

"Zoološki vrtovi i izložbeni prostori za životinje, kojih ima oko 20, imaju dozvole za rad izdate po starim zakonima, jer je potrebno vreme da se prilagode novijim propisima među kojima je i onaj koji detaljnije reguliše rad sa opasnim životinjama", rekla je Baćanović povodom tragedije na salašu kraj Zrenjanina.

Ona kaže da žena koju je medved ubio nije bila obučena za rad sa opasnim životinjama i da je Ostojin zbog toga uhapšen.

"Pitanje je za Ministarstvo rada kako je ta žena mogla neprijavljeno da radi taj posao. Zakon propisuje minimalne uslove za držanje životinja, između ostalog i zbog toga da se ne bi podsticala njihova agresivnost. Za konkretan slučaj mogu da kažem da je medved bio smešten u najboljem kavezu u Srbiji", kazala je ona.

Držanje opasnih životinja regulisano zakonima o dobrobiti životinja i o zaštiti prirode iz 2009. i 2010. godine, a neki pravilnici koji detaljnije propisuju ta pravila još su u proceduri usvajanja.

"Pravilnikom koji je u proceduri usvajanja propisana je obavezna obuka za osobe koje postupaju sa životinjama, kao i zapošljavanje bar jednog diplomiranog veterinara na svim mestima gde se izlažu životinje", navela je Baćanović.

Medved izložen na salašu u blizini ubio je juče Veronu Sarčev (59) kada je ušla u kavez da ga nahrani. To se desilo naočigled gostiju restorana "Trofej" u okviru kog je i kavez sa tom životinjom. Medveda je pištoljem ubio policajac, ali ženi nije bilo spasa. Vlasnik "Trofeja" Zoran Ostojin (32) uhapšen je sinoć.

Medved nazvan "Miša", čuvan je 15-ak godina, od kada je bio mali, u etno-selu u Tiganjici. Ta životnja je početkom 2004. godine kandžama povredila 14 godišnjeg dečaka koji je proturio nogu kroz rešetke i probudio ga.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 08.09.2011. 23:31
Ја сад стварно не знам кога да ми више буде жао-медведа или жене?! Медведа ми је више жао јер га је водила његова природа и није заслужио да тако сконча,а наш народ лепо каже да није ни керу веровати,камоли медведу и морала је бити баш несмотрена да не види опасност. Жена је већ била мртва и не видим зашто је медвед морао да буде убијен,осим из људског страха да не крене и на њих? Друга ствар би била да је несрећница давала знаке живота и да је хитац био једино решење за спас жене. Овако,имамо два мртва створења са недокучивом ћуди природе.
Četvrtak 08.09.2011. 21:20
Sve sam ja to napisala u prethodnom tekstu ali se javili pametnjakovici koji cestitaju panduru sto je ubio medveda...kao otkud to da on napadne nekog...kao ne znaju da je divlja zivotinja...Sto rece izvesni Dejan CH svako se javlja da napise komentar a pojma nema...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online