Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 02.09.2011.
02:46
Novosti, Vestionline, Beta A

Borani znaju tajnu duha u venčanici

Kakvo je poreklo žene u venčanici, sa bidermajerom u ruci, koja je preplašila vozače na putu Bor-Zaječar? Policija kaže da je upitanju "bolesna osoba" koja igra opasnu igru, neki spominju laser, optičku varku pošto je na okolnim njivama paljeno rastinje, a Vlasi iz tog kraja veruju da se pojavila Muma Paduri - Velika majka. A, veruje se i da je u pitanju duh mlade žene koja je poginula u sedmom mesecu trudnoće pa sada luta tražeći svoju bebu.

Devojka pokazuje mesto na putu Bor-Zaječar gde su ona i njeni prijatelji ugledali duha u venčanici

Koliko god komično izgledalo onima koji čitaju tekstove o duhu neveste koja plaši vozače, svi koji su se našli na putu prilikom njenog pojavljivanja nije bilo ni malo smešno.

Svoj susret sa duhom opisala je i mlada Boranka D. D. (15), koja ju je ugledala kada se s prijateljima vraćala automobilom iz Zaječara. Ova devojka je samo jedna od najmanje deset osoba koje te noći nisu mogle da spavaju zbog pretrpljenog šoka.

"Ne znam kako da objasnim ono što sam videla. Sve se odigralo u nekoliko sekundi. 'Šta je ovo!?', čula sam uzvik prijatelja koji je vozio. Podigla sam glavu i kraj puta ugledala osobu visoku više od dva metra u venčanici čiji je veo prekrivao lice. Lebdela je dvadesetak centimetara od zemlje i pružala ruku sa bidermajerom ka kolima", rekla je agenciji Beta ta srednjoškolka.

Njen prijatelj koji je vozio automobil kaže da je osobu u belom primetio oko 20 minuta posle ponoći na udaljenosti od par stotina metara, ali da se za tili čas stvorila kraj automobila.

"Pružila je ruku ka kolima i prošli smo kraj nje na samo pola metra. Samo sam stegao volan i trudio se da održim pravac vozila", rekao je vozač.

Nekoliko trenutaka ranije, njih je velikom brzinom pretekao drugi automobil, a potvrda njihovog bliskog susreta sa "mladom" usledio je posle samo petnaestak minuta.


"Na ulazu u Bor, u urbanom delu grada, kraj puta je bilo parkirano vozilo koje nas je prethodno pretekao i čiji nam je vozač mahao da stanemo. Upitao nas je da li smo i mi videli ono što i oni. Bio je bled ko krpa, kao i troje njegovih saputnika", rekla je D. D.

Ministar policije Ivica Dačić je rekao da će pronaći duha u venčanici, odnosno osobu koja se tako predstavlja. Borska policija, međutim, nije želela da komentariše ovaj slučaj saopštivši samo da ljudi jesu prijavili ovu pojavu, ali je patrole saobraćajne policije na toj lokaciji nisu primetile.

Iz borske poslicije se nazvanično saznaje da je nekoliko sati pre pojave aveti u venčanici paljena strnjika nedaleko od mesta susreta. Beli dim koji se širio okolinom, sujeverje i igra senki mogli bi da budu jedno objašnjenje slike koja se stvorila u glavama vozača koji su tuda prošli.

Jedan od likova Muma Paduri: Zaštitnica i osvetnica žena je neizmerno dobro i zlo
 

Izvor iz policije kaže da ne isključuju mogućnost ni da je neko laserom plašio ljude, što je mogla biti smrtonosna igra jer je jedan vozač u punoj brzini na smrt preplašen sleteo u jarak kraj puta. Sa njim je u kolima bilo još dvoje ljudi.

Međutim, meštani koji žive nedaleko od mesta na kome se pojavila utvara znaju šta je u pitanju - Muma Paduri. A njeno ime tiho izgovaraju u strahu.


Muma Paduri ili Velika (šumska) majka je vila koja se pominje u legendama Vlaha, starosedelaca na ovim prostorima. Ona oličava izuzetnu dobrotu i neizmerno zlo zajedno, a ta dvojnost je, najverovatnije, preuzeta iz samog čoveka, koji svoje emocije i dela prilagođava situacijama. Prema verovanju, ona je na hijerarhijskoj lestvici najviša po rangu u vlaškoj mitologiji.


Muma Paduri deluje po principu polova - štiti i posebno obožava žene i često je spremna da napakosti muškarcu, koji na bilo koji način kinji njene zaštitnice. Ova vila iz vlaške mitologije je, po verovanju, čisto oliženje ženstvenosti i podseća na Lilit (Crni mesec), koju savremena astrologija vezuje za psihoanalizu.


"Te večeri, kada je na putu viđena utvara, psi su cele noći uplašeno. Živim na ovoj pojati decenijama, ali nisam zapamtio da su moji kerovi ikada bili tako uplašenni", rekao je jedan od meštana.


Drugi meštani tvrde da je reč o mladoj ženi iz zaječarskog sela Nikoličevo koja je prošle godine poginula u sedmom mesecu trudnoće, pošto se okliznula nedaleko od svoje kuće.


"To je ona. Traži svoju bebu. Zato je i pružala ruke ka kolima u kojima su se nalazila deca", tvrdi jedna meštanka.


Oni, kojima je cela ova priča smešna, pitaju se šta stanovnici Bora "duvaju", to jest tvrde da im se od silnih isparenja, prouzerokovanog topioničkim dimom, pomutila svest, pa sada vide i aveti. Ali, interesantno je da nisu samo Borani ti koji su videli duha, nego uglavnom Zaječarci koji su putovali ka Boru. Svi oni su sačekali da se razdani kako bi se vratili kućama, i to drugim putem.

Avet iz Šarbanovca


Prošle godine, nekoliko vozača iz borskog sela Šarbanovac prijavili su policiji da su ih na starom putu u tom mestu presrele pet aveti u belom, koje su se, iznenada, pojavile na putu. Jedan od vozača je bio toliko uplašen da je, ugledavći prikaze, skreno sa uta, pojurio kolima po livadi i završio u Timoku. Kasnije je utvrđeno da su "duhovi", zapravo, bili dečaci koji su, ogrnuti belim čaršavima, plašili ljude.

Petak 02.09.2011. 08:19
Ne znam je li gledao ko onaj hrvatski film "Marsal"...to je jeftina komedija u kojoj se navodno pojavio duh Broza i plasi stanovnike malog gradica...Onda oni stariji preziveli borci ponovo organizuju sve kao nekada..stafetu priredbe govore...Svi su ubedjeni da se vratio i vidjaju ga tu i tamo...na kraju otkriva se da je odbegli pacijent iz obliznje nervne klinike koji je umislio da je Tito...odnosi ga more na jednom camcu..i blablabla...tako da nije iskljuceno da mozda neko tako seta jer ima tih problema a kako se u Srbiji ne vodi mnogo racuna iskreno govoreci o tim psihicki bolesnim ljudima sve je moguce...
Petak 02.09.2011. 10:18
Postoji mogucnost da je utvara u pitanju, ona se po tvrdnjama mestana pojavljuje na tom mestu decenijama. Psi su u to vreme kad se pojavila histericno lajali. Treba se u tim situacijama uvek prekrstiti i pomoliti. Ipak, postoji mogucnost da je u pitanju laserski projektor obzirom da je u blizini palljena strnjika i da je bilo dima pogodnog za laserske projekcije koja opet nije detaljna kao zena u opisu. Hologramskim nije potreban dim ali je jako skupa tehnika i malo je moguce da je neko ima i zloupotrebljava plaseci ljude na putu i u Pazaru.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online