Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 28.08.2011.
04:26
B. Đokić - Vesti A

Pošto jedan pokojnik

Dok se moderan svet oduševljava forenzičarskim serijama, koje propagiraju nauku kao vrhovnog detektiva jer pronalazi svakog ubicu bez greške, u Srbiji se oko mrtvih tela vodi pravi finansijski rat.

U štampane medije je procurela vest da je Vojnomedicinska akademija zatrpana leševima koji čekaju na obdukciju, jer Viši sud, koji mora da ispita svaku sumnjivu smrt, ignoriše Institut za sudsku medicinu.

VMA bukvalno zatrpan leševima

Iako Institut već 90 godina obavlja obdukcije u Srbiji, Viši sud je nezadovoljan cenovnikom, a navodno i činjenicom da obducenti rade skupe toksikološke analize kad smatraju za shodno, a bez odobrenja istražnog sudije.


Na VMA u Beogradu mogu se čuti samo nezvanične potvrde da leševi čekaju da stignu na red, ali ne pristaju da to i zvanično potvrde. S druge strane, načelnik Instituta za sudsku medicinu Slobodan Nikolić priznaje da se poslednjih meseci smanjio broj obdukcija koje rade po naredbi Višeg suda.


- Oni su zaista smanjili broj tela koje nam šalju. Ako neko misli da ima problem sa nama, onda neka nam se i obrati. Godišnje u Institut sudovi šalju 1.000 do 1.100 tela na obdukciju. Nikada nije potpisivan neki finansijski ugovor o saradnji.

Odjednom se tela šalju na VMA gde rade naše kolege, ali pitanje je da li VMA ima kapacitet za toliki broj tela - kaže Nikolić.
Koliko je važno da ova oblast bude regulisana, saznajemo u Ministarstvu zdravlja.


- Kada se od rakije zozovače otrovalo i umrlo 40 osoba, prvobitno se mislilo da je u pitanju prirodna smrt. Slučajno je toksikološkom analizom na metil alkohol utvrđeno da su svi otrovani ovom supstancom, pa je tek onda ceo slučaj otkriven. Pitanje je da se to nije desilo, koliko bi još ljudi nastradalo.

Najmodernija laboratorija


Nedavno je Institutu za sudsku medicinu preko Ministarstva zdravlja odobrena donacija Evropske unije od dva miliona evra. Novac je odobren za nabavku najmodernije nacionalne laboratorije za toksikološke analize. Time će se mnogo brže i kvalitetnije utvrđivati uzrok smrti, kao i da li je žrtva pre smrti ili saobraćajne nesreće bila pod uticajem štetnih supstanci. Jedini uslov EU jeste da ova laboratorija ne bude u rukama niti vojske, niti policije, već civila, kako ne bi bilo sumnje u verodostojnost analiza.

Takođe pre nekoliko godina jedan prevarant je sačekivao osobe koji su ispred nemačke i švajcarske ambasade čekale u redovima za vizu. Častio bi ih kafom u kojoj je bio bensedin, omamljivao i posle pljačkao. Jedna od žrtava je preminula od ovog leka i sve bi se zataškalo da rutinski nije odrađena toksikološka analiza i to otkriveno. Zbog toga, kad obducenti utvrđuju uzrok nečije smrti, moraju da urade sve potrebne analize ako za to postoji sumnja. Inače, kada se telo sahrani ili kremira, posle je kasno za dodatne analize - nezvanično saznajemo u Ministarstvu zdravlja.

Pojedini obducenti u Institutu zaklinju se da su jeftiniji od patologa u Novom Sadu.


- Da bi obdukcija bila kompletna, moraju da se rade razna histopatološka, toksikološka i druga veštačenja, koja su potrebna za rasvetljavanje nečije smrti. Istina je važnija od para - tvrdi jedan patolog.
Kako bismo saznali razloge zbog čega je sud iznenada počeo da razmišlja o finansijskim aspektima, a ne profesionalno odrađenim obdukcijama i veštačenju, odgovor smo pokušali da dobijemo od pravosudnih organa.

U Ministarstvu pravde su nam rekli da su nenadležni za ovaj slučaj, jer je Viši sud nezavisan u svom radu, dok se portparolka ovog suda nije nekoliko dana javljala na telefon.


Kako nezvanično saznajemo, postoji ideja i da u budućnosti obdukcije tela vrše i privatnici. Pitanje je da li će tako pojeftiniti utvrđivanje uzroka smrti i da li će sudovi napokon isplatiti svoje obaveze prema državnim institucijama koje su do sada vršile obdukcije, a kojima kako nezvanično saznajemo duguju nekoliko desetina miliona dinara. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online