Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 25.08.2011.
14:33
Beta A

''OVK otimala Srbe i vodila ih u Jablanicu''

Bivši pripadnik Službe državne bezbednosti Srbije (SDB) Zoran Stijović posvedočio je danas na suđenju Ramušu Haradinaju pred Haškim tribunalom da je OVK 1998. otimala civile i vodila ih u zatvor u selu Jablanica kod Dečana.

Tadašnji komandant OVK u tom području, Haradinaj je za zločine nad pritvorenicima u Jablanici optužen zajedno sa potčinjenima Ljahom Brahimajem i Idrizom Baljajem. Stijović, koji je u to vreme radio u Đakovici, izjavio je da je OVK u junu 1998. otela tri Srbina i jednog Muslimana i odvela ih u Jablanicu, gde im se izgubio svaki trag. Kako je rekao, bila je to samo jedna od otmica koje su u to vreme bile učestale na području između Peći, Kline i Đakovice.

Tereti se da je otimao i ubijao Srbe: Ramuš Haradinaj

Podatke o zarobljeničkom logoru u Jablanici, SDB Srbije je dobila od doušnika, a kasnije ih je proveravala prisluškivanjem i praćenjem pripadnika OVK, rekao je svedok. On je juče kazao da je vođa OVK u Jablanici bio trećeoptuženi
Brahimaj, koga je zbog toga nadzirala SDB Srbije
.

Stijović je danas izjavio i da je Haradinaj od marta 1998, posle okršaja s policijom u njegovom selu Glođane, upućivao pripadnike OVK u Albaniju, gde su dobijali ili kupovali oružje. Svedok je kazao i da je, pri pretresu kuće porodice Haradinaj, u
martu 1993, policija pronašla spisak Albanaca za koje je OVK sumnjala da sarađuju sa srpskim vlastima.

Neke od tih osoba zaista su bile saradnici SDB Srbije, koja se služila i ucenama da bi ih privolela na saradnju, posvedočio je Stijović. U kratkom unakrsnom ispitivanju, Haradinajev advokat Ben Emerson tvrdio je, na osnovu izjava svedoka, da su policija i SDB prebijanjem i mučenjem iznuđivale informacije od pritvorenih Albanaca. Stijović je odgovorio da za to ne zna, ali da bi takvo ponašanje bilo nepravilno. Branilac trećeoptuženog Brahimaja, Ričard Harvi sugerisao je svedoku da je policija u leto 1998. napala OVK u selu Jablanica s namerom da "likvidira" celu porodicu Brahimaj.

Harvi je tvrdio i da je, budući da je prisluškivala telefon u Brahimajevoj kući, policija znala da su u to vreme u kući bile samo Brahimajeva majka i baba, stara 105 godina. Svedok je to negirao, kao "ružno podmetanje", tvrdeći da je cilj operacije bilo likvidiranje i razbijanje OVK. On je, međutim, potvrdio da se OVK već bila povukla na rubove Jablanice pred pokretima srpskih snaga bezbednosti.

Brahimajev branilac je uzvratio da je "jedino ružno" bilo to što su u napadu "sasečene na komade" i "surovo ubijene" Brahimajeve baba i majka. Stijović je odgovorio da za to nije znao i da mu je žao ako je to istina. U nastavku suđenja, svedoči bivši komandant Glavnog štaba OVK Bislim Zirapi. Haradinaj, Baljaj i Brahimaj optuženi su za ubistva, mučenje i okrutno postupanje prema zarobljenicima u logoru u Jablanici od maja do septembra 1998.

Posle prvog suđenja, Haradinaj i Baljaj su u aprilu 2008. bili oslobođeni, a Brahimaj je bio osuđen na šest godina zatvora.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 25.08.2011. 15:25
Ovog treba vešati na sred Terazija!
Četvrtak 25.08.2011. 17:03
Сви који су радили за САД биће ослобођени или кажњени таман толико колико су били у притвору! То је пракса покзала!!! А детаљи колико и како су Срби убијани није важно.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online