Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 24.08.2011.
17:52
Beta A

Stijović: Brahimaj bio vođa OVK u Jablanici

Bivši zvaničnik Službe državne bezbednosti Srbije Zoran Stijović posvedočio je danas na suđenju Ramušu Haradinaju pred Haškim tribunalom da je 1998. na čelu OVK u selu Jablanica kod Dečana bio Ljah Brahimaj.

Brahimaj je za zločine u pritvoreničkom logoru OVK u Jablanici optužen zajedno sa svojim sestrićem Haradinajem, tadašnjim zapovednikom OVK u području Dečana i Idrizom Baljajem.

Stijović, koji je u to vreme bio šef analitičkog odeljenja SDB Srbije u Đakovici, izjavio je da je ta služba od sredine devedesetih imala saznanja da Brahimajeva grupa stoji iza brojnih napada na policiju i građane u području između Peći, Kline i Đakovice.

Ubijali Srbe: Ljah Brahimaj, Idriz Baljaj i Ramuš Haradinaj

Pošto je utvrđeno da je Brahimaj "vođa" i ekstremista, SDB Srbije ga je pratila, prisluškivala njegov telefon i u njegovu okolinu ubacivala informatore, izjavio je Stijović.

Tokom 1998. praćenje Brahimaja je, po svedoku, bilo otežano zato što je on prestao da napušta Jablanicu i odlazi u Peć i Đakovicu, zbog čega se SDB oslanjala na informatore i prisluškivanje.

Stijović je opisao i da je đakovička policija u jesen 1997. planirala da uđe u Brahimajevo uporište, ali da se SDB tome usprotivila pošto je saznala da je OVK saznala za nameru policije. Svedok je kazao i da je OVK u to vreme ubijala Albance koje je smatrala kolaboracionistima ili koji su bili članovi Demokratskog
saveza Kosova i drugih partija koje su se, nasuprot OVK, zalagale za mirno rešenje kosovske krize.

Tužiteljka Danijela Kravic (Kravitz) je, tokom iskaza Stijovića, u dokaze uvela dokumente koji potvrđuju njegovo svedočenje, uključujući i saopštenja OVK.

Stijović će svedočenje nastaviti sutra. Posle prvog suđenja, Tribunal je u aprilu 2008. oslobodio Haradinaja i Baljaja, a Brahimaja je osudio na šest godina zatvora zbog zločina u Jablanici.

Usvojivši žalbu optužbe na tu presudu, apelaciono veće suda je u julu prošle godine naložilo da suđenje bude ponovljeno po šest tačaka optužnice koja Haradinaju, Baljaju i Brahimaju na teret stavljaju ubistva, mučenje i okrutno postupanje prema Romima, Srbima i Albancima u jablaničkom logoru. Delimično ponavljanje procesa naloženo je zato što u prvom procesu nisu saslušani ključni svedoci Šefćet Kabaši i zaštićeni svedok X.

Kabaši je, međutim, juče i prekjuče odbio da odgovara na pitanja tužioca. U jedinim odgovorima, nasuprot ranijim izjavama i svedočenjima, negirao je da je u Jablanici postojao zatvor i da je bio očevidac "bilo čega što bi bilo zabranjeno".

Istovremeno, Kabaši je tvrdio da nije uplašen, ali i da su mnogi svedoci-očevici na Kosovu bili "ubijeni ili su nestali".

Na zahtev tužilaca, pretresno veće Bakone Molotoa uvelo je u dokaze prepis svedočenja koje je Kabaši dao 2005. godine na suđenju drugom lideru OVK Fatmiru Ljimaju, a u kojem je delimično opisao i događaje u Jablanici.

POVEZANE VESTI

Sreda 24.08.2011. 20:09
ovo je tuga od sudjenja ako se moze nazvati sudom ???????? haski sud da osudi njih ::::)))) smesno.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online