Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
20
Sreda 24.08.2011.
06:46
Blic A

Albanski kartel od droge zaradi 500 miliona evra

Albanski narko-kartel "Kamila" godišnje od prodaje droge zaradi pola milijarde evra, a uz to ima izuzetnu saradnju sa italijanskom mafijom iz Kalabrije "Ndragertom", rekao je Vladimir Ivanov, direktor Federalne službe Ruske Federacije za kontrolu obrta droge.

Kosovski Albanci snabdevaju drogom veći deo Evrope, kaže Ivanov

Ivanov se, tokom predavanja operativcima srpske policije "Globalni narko-trafiking i balkanska ruta heroina", posebno osvrnuo na ulogu kosovskih Albanaca u krijumčarenju droge, naročito heroina, kao i na to da Evropska unija, uprkos ulaganjima u kosovsku policiju, nije uspela da poboljša situaciju po tom pitanju.

I banke u narko-lancu

 

Prema rečima Ivanova, šverc droge podržavaju narko-karteli, zavisnici, ali i neke banke.

 

"Pojedine banke rešavaju problem likvidnosti novcem zarađenim od prodaje droge, i to predstavlja problem u borbi protiv krijumčarenja i prodaje narkotika", rekao je on.

"Kosovo je tranzitni epicentar na području Evrope. Prepliću se dva puta. Kokain stiže iz Južne Amerike, preko zemalja zapadne Afrike, a heroin preko Turske, i tu se droga pretovaruje. Kroz taj distributivni centar dnevno prođe 50 tona droge, a godišnji obrt je tri milijarde evra, što je dva puta više od budžeta teritorije Kosovo", naveo je Ivanov.

Prema njegovim rečima, podaci policija zemalja Evropske unije ukazuju na to da kosovski Albanci snabdevaju heroinom čak 70 odsto narko-tržišta u Švajcarskoj, Nemačkoj, Austriji i Mađarskoj, a 20 odsto u Velikoj Britaniji.

Koliko je njihovo učešće u krijumčarenju droge, svedoči i to da je svaki četvrti uhapšeni zbog švercovanja narkotika - Albanac.

"Na taj način kosovski Albanci postali su dominantna snaga u Evropi. Poznata je i njihova povezanost sa Avganistanom, glavnim svetskim proizvođačem heroina, a kosovski Albanci su glavni naručioci te droge, 150 tona godišnje, ukazuju podaci Ujedinjenih nacija", rekao je Ivanov.

On dodaje da drogu krijumčare preko Irana i Turske i skladište je na Kosovo. U Iranu se, inače, godišnje zapleni oko 34 tone heroina, a u Turskoj 12 tona.

"Kriminalne grupe kosovskih Albanaca imaju i svoju distributivnu mrežu, preko koje drogu krijumčare do zemalja Evropske unije. Koliki je njihov motiv da prokrijumčare i prodaju heroin, govori i to da je kilogram heroina na Kosovu 10.000 evra, a na narko-tržištu Evrope ide i do 150.000 evra", rekao je Ivanov.

Sporazum Srbije i Rusije

 

Vladimir Ivanov je s ministrom policije Srbije Ivicom Dačićem u ponedeljak potpisao sporazuma o saradnji u borbi protiv droge.

 

Dačić je ocenio da se Srbija potpisivanjem sporazuma još više uključila u globalnu borbu protiv trgovine narkoticima, a Ivanov svrhu sporazuma vidi u tome da se "u korenu saseče eventualna saradnja ruskih i srpskih kriminalaca na polju trgovine drogom".

On navodi da u prilog toj jakoj vezi s najvećim svetskim proizvođačem heroina svedoči i to da je Avganistan prva država koja je priznala Kosovo.

Ivanov je naveo i da kriminalne grupe kosovskih Albanaca kokain, čija potražnja na narko-tržištu Evrope raste poslednjih godina, krijumčare u zemlje EU, ali i u Rusiju.

Prema njegovom mišljenju, da bi se stalo na put krijumčarenju i prodaji droge, trebalo bi stvoriti neku vrstu saveza balkanskih zemalja, i to u saradnji s Rusijom i EU.

POVEZANE VESTI

Sreda 24.08.2011. 09:30
uz dozvolu nacisticke amerike, jer dobar deo zavrsi bas njima, a sta preostane, ostave siptarskim zlotvorima da od tih jebenih para kupuju od naoruzanja pa do srpskih kuca, zemljista...jedan zemljtres u najavi, molim se bogu da ih strefi 12 po rihteru, vise puta u jednom danu i neka se pozabave sa svojim lesevima, da se svet makar malo odmori od nacije poremecenih umova.
Sreda 24.08.2011. 06:58
Droga,sverc,trgovina ljudskim organima,prostitucija,i ko zna koliko jos raznih kriminalnih grupa nesmetano rade biznis po celom KiM,koje su stvorile,priznale i stite euroatlanske drzave. Od Srbije se zahteva da se odrekne svoje teritorije,i da sever KiM kontrolise Pristina. Merkelova je to jasno i glasno porucila. Od clanstva u EU,nema nista, proglasiti KiM okupirano,a oslobodit cemo ga u pogodno vreme.
Sreda 24.08.2011. 09:40
Zašto ne kažu otvoreno da je Bondstil glavni čvor za dopremanje robe iz Avganistana i transport organa za transplataciju, pa da može Dačić da deluje prema Amerikancima oštro kako je obećao za izbore 2008.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online