Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 24.08.2011.
03:43
Vestionline A

Srbija traži zaštitu svedoka

Nacionalni savet za saradnju sa Haškim tribunalom zabrinut je razvojem događaja na ponovljenom suđenju Ramušu Haradinaju i od Tribunala zahteva hitnu zaštitu svedoka.

Savet je izrazio zabrinutost povodom početka ponovljenog suđenja Haradinaju i načina na koji se odvija svedočenje Šefćeta Kabašija, bivšeg pripadnika OVK, i upozorava da je poslednji momenat da Tribunal svedocima obezbedi zaštitu i omogući im da bez straha daju svoje iskaze.

Spokojan i u Hagu: Ramuš Haradinaj

Tribunal je još 2008. godine konstatovao da je u predmetu Haradinaj bilo teško obezbediti svedoke jer su oni zastrašivani, što je dovelo, na kraju, do delimičnog ponavljanja postupka protiv Haradinaja, navodi se u saopštenju Nacionalnog saveta.

Savet podseća da je čak 18 svedoka odbilo da se pojavi pred sudom.

Međutim, već iz početka ponovljenog suđenja čini se da pritisak na svedoke ne samo da nije smanjen, već je izgleda i pojačan, ocenio je Savet, navodeći da je to jasno već iz prvog Kabašijevog pojavljivanja pred sudskim većem na kome je svedok rekao da se ne seća svojih ranijih izjava, dodao da “ima sreće da je još živ“ i postavio pitanje sudbine drugih svedoka.

Savet ističe da čak i u ovako ozbiljnom predmetu koji se odvija pred međunarodnim sudom, javnost ima priliku da vidi svedoka koji pod velikim pritiskom i ogromnim strahom za sebe i svoju porodicu odbija da iznese svoja saznanja o počinjenim zločinima.

Prestrašen: Šefćet Kabaši

Svedočenje Kabašija, dodaje se, nije usamljeni primer ovakvog ponašanja svedoka.

Naprotiv, prestrašeni i očajni svedoci koji se ničeg ne sećaju ili čak otvoreno odbijaju da daju iskaze, napominje se u saopštenju, predstavljaju obrazac ponašanja svedoka Tužilaštva u ovom predmetu.

Nacionalni savet upozorava da ovo poslednji momenat da Tribunal u predmetu Haradinaj svedocima obezbedi adekvatnu i delotvornu zaštitu i omogući im da slobodno i bez straha daju svoje iskaze.

Ukoliko se u tome ne uspe biće poslata nedvosmislena poruka da se uklanjanje i zastrašivanje svedoka isplati i da predstavlja efikasan način da okrivljeni izbegnu odgovornost za zločine koje im se stavljaju na teret, zaključio je Nacionalni savet.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Hagom, Rasim Ljajić, se ovim povodom obratio i predsedniku Tribunala, kaže se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Sreda 24.08.2011. 07:35
Tako to šiptari rade.Ko je nama kriv što nećemo ništa od drugih da naučimo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online