Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 22.08.2011.
13:31
Vestionline A

Svedok se “ne seća“ izjava o Haradinaju

Suđenje Ramušu Haradinaju u Haškom tribunalu, zbog zločina nad Srbima i drugim nealbancima 1998. godine, nastavljeno je svedočenjem Šefćeta Kabašija, jednog od ključnih svedoka, koji je na početku uputio proteste i tužilaštvu i odbrani, da bi zatim govorio da se "ne seća" svojih ranijih izjava.

Šefćet Kabaši

Kabaši, bivši pripadnik OVK, uhapšen je pre nekoliko dana u Holandiji i izručen Tribunalu, koji ga tereti za nepoštovanje suda, pošto je 2007. godine odbio da svedoči u prvostepenom postupku protiv Haradinaja.

Na većinu tužiočevih pitanja, Kabaši je danas odgovarao sa "ne znam" i "ne sećam se" ili "ne mogu da odgovorim na pitanje".

Tužilac je nastojao da "osveži" sećanje svedoku, predočivši Kabašiju njegove ranije potpisane izjave, a Kabaši je rekao da ništa u tim izjavama nije tačno, jer je bio prisiljen da ih potpiše, pošto nije želeo da opet ode u zatvor.

Kabaši je pitao zašto tužilaštvo nije dovelo druge svedoke, nego samo njega.

"Gde su drugi svedoci koje je optužba ispitivala, ja imam sreće da sam još živ, a šta je sa svim tim drugim svedocima, znam da su zastrašivani, da se boje, o tome je govorila i optužba i odbrana. Znam vrlo dobro da ima svedoka koji nisu više živi, ko je odgovoran za to," pitao je Kabaši.

Upitan da li strahuje za svoj život, Kabaši je rekao "ne, ne bojim se, bojim se nečeg drugog, govorio sam o drugim svedocima, ne o sebi".

Kabaši je protestovao zbog čega je sudnici i zašto ga niko nije pozvao da svedoči o 200 izmasakriranih Albanaca u podrumu u Dubravi 1999. godine, nego ga pitaju "za Jablanicu i troje, četvoro mrtvih".

"Ovde nema nikakve pravde, ovo što radite je glupo, svi su izgubili veru u pravdu zbog vas", rekao je Kabaši, koji je rekao da mogu slobodno da ga vode u zatvor i da ga tamo drže.

Kabaši je rekao i da su istražitelji Haškog tribunala gori od srpskih, pošto su ga srpski tukli, a "vaši su mi sisali krv na slamčicu".

Na samom početku današnjeg suđenja, Kabaši je na pitanje tužioca - šta je video u aprilu 1998. godine u zatočeničkom logoru u Jablanici kao pripadnik OVK-a i ko je bio glavni u njemu - odgovorio pitanjem: "Šta sam Vam uradio da me stavite u zatvor? Zašto sedim zajedno sa ljudima optuženim za zločine, kao što je Karadžić? Video sam ga kako igra tenis. Zašto sedim s tim ljudima?".

Takođe, Kabaši je Haradinajevom braniocu Benu Emersonu rekao da se ne meša i da je mogao za milione koje je primio da pomogne beskućnicima i obogaljenima na Kosovu.

"Vas baš briga gde je ko poginuo na Kosovu, a za mene je to vrlo važno", rekao je Kabaši Emersonu.

Prvi ponovljen proces u Hagu

Majkl Karnavas, Kabašijev advokat, rekao je da je Kabaši frustriran jer je "istupio kada niko drugi nije, dao je informacije lokalnim, međunarodnim vlastima na Kosovu i ovom sudu", da niko ništa nije uradio i da istraga nije uzele u obzir sve dokaze.

Karnavas je rekao da je Kabašiju teško jer je došao kao svedok, da su mu stavljene lisice i da je u zatvoru, a da ga to podseća na period kada su ga srpske vlasti držale u zatvoru i budile na pola sata da bi ga tukli.

"Oseća se izdanim i zato je frustriran", naglasio je Kabašijev advokat.

Svedočenje Kabašija, jednog od ključnih svedoka u postupku protiv bivšeg premijera Kosova i nekadašnjeg lidera OVK Haradinaja, odloženo je 19. avgusta, pošto svedok "nije bio u fizičkom i psihičkom stanju" da se pojavi pred sudom.

Ponovljeno suđenje Haradinaju i saoptuženima Idrizu Baljaju i Lahiju Brahimaju počelo je 18. avgusta pred Tribunalom uvodnim rečima tužilaštva i odbrane.

Haradinaj, Baljaj i Brahimaj optuženi su za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja na Kosovu 1998. godine.

Prvostepeno veće Tribunala oslobodilo je, u prvostepenom postupku, Haradinaja i Baljaja, a osudilo Brahimaja na šest godina zatvora.

Žalbeno veće je, međutim, naložilo da im suđenje bude delimično ponovljeno, po šest od 37 tačaka optužnice, uz obrazloženje da je tokom procesa bilo znatnih poteškoća u pribavljanju iskaza svedoka pošto su mnogi od njih, kako je napisano u presudi, naveli strah kao razlog za nepojavljivanje pred sudom.

To je prvi ponovljeni postupak u istoriji tog suda u Hagu.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 22.08.2011. 14:14
Lakrdija od međunarodnog suđenja šiptarskom teroristi. Ne vređajte zdrav razum slobodnoumnih ljudi.
Ponedeljak 22.08.2011. 16:23
hvala Bogu da se ne seća ničega,kad mu pred očima non stop igra 10 pripadnika terorističke organizacije ANA i AKSH.Samo da pisne ima du mu pobiju celu familiju teroristička organizacija ANA i AKSH na čelu sa Ramušom Haradinajem,Hašimom Tačijem i Agim Čehu. znači jezuiti i papa,preko natoa podržavaju teroriste ANA i AKSH u napadu i satiranju pravoslavlja.Toliko od nacista u Hagu.
Ponedeljak 22.08.2011. 20:47
ovome treba da se sudi kod nas u srbiji i svima pripadnicima ovk da ih nasi malo razbiju ko p.... ufff kako mrzim haski sud
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online