Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 02.08.2011.
17:31
Beta, Blic A

Srbi švercuju Avganistance za 400 evra

Službenici Policijske uprave Prijepolje priveli su u naselju Lučice kod tog mesta četiri državljanina Avganistana koji nisu imali neophodna dokumenta za boravak u zemlji, saopšteno je danas iz policije. Srbije je u poslednje vreme sve češće koridor kroz koji se beži iz ratom i siromaštvom zahvaćenih zemalja na severu Afrike i Avganistana.

Kod Kelebije uhapšen Srbin koji je svojim kolima prevozio tri odrasla Avganistanca i jednog 13-godišnjeg dečaka

Kako je navedeno, Avganistanci su sprovedeni u prihvatilište za strance u Padinskoj Skeli u Beogradu, a protiv njih su podnete prijave zbog ilegalnog prelaska granice. Uhapšenima Abduli K. (40), Inajatu Š. (27), Shamanu G, (40) i Mohamedu A.H. (32) je policijskim rešenjem otkazan boravak i zabranjen ulazak u Srbiju.

Najveći broj ilegalnih imigranata koji su u tranzitu kroz Srbiju otkriveno je na teritoriji Leskovca. Više od njih 250 pokušalo da je iz Pakistana, Alžira, Libije, Maroka i, najviše, iz Avganistana preko Srbije stigne u zemlje zapadne Evrope, a samo 52 od ovih nesrećnika je izrazilo želju za azilom u Srbiji. Samo tokom prošlog vikenda, leskovačka policija je privela 40 imigranta.

Na osnovu dosadašnjeg iskustva, u policiji zaključuju da imigrante krijumčare njihovi sunarodnici, a da su Srbi, zapravo, samo posrednici koji pružaju usluge prevoza. 

"Kontigent" Avganistanaca zaustavljen u Makedoniji

"Ova poslednja grupa imigranata je kao organizatora njihovog putovanja od Avganistana, preko Turske, Grčke, Makedonije i Srbije pominjala nekog Halila, ali niko nije hteo da kaže kako se može doći do njega. Shvatili smo da taj čovek dobro govori srpski jezik, da im prelaz srpsko-makedonske granice u blizini Preševa organizuje noću na zabačenim mestima, kroz šumu. Zato često ovde dođu izgrebani i krvavi. Po prelasku granice čeka ih taksi vozilo, a vozači tog vozila, kao na primer Radimir O. (51) iz Beograda, kome je u toku vikenda određen pritvor do mesec dana, izjavio je da je od nepoznate osobe telefonom dobio narudžbinu i mesto gde treba da pokupi četvoricu muškaraca i sve to za 400 evra", kaže izvor iz policije.

Imigranti su policiji rekli da ih taj Halil prati svojim kolima, ali da se izgubi u nepoznatom pravcu kada vidi da policija hapsi njegove mušterije.

Među imigrantima, koji deluju umorno i uplašeno, često se nađu i žene. Portparol policije Boban Zdravković kaže da se teško sporazumevaju dok ne dođe prevodilac.

"Pokretima i grimasama pokazuju da su gladni. U takvim situacijama sakupimo među sobom novac pa im kupimo sendviče", objašnjava Zdravković.


I sudije za prekršaje teško komuniciraju s imigrantima, iako imaju prevodioca.


"Naš prevodilac govori persijskim jezikom i uspeva samo 30 odsto da razume ono što oni kažu. Sve njihove priče liče jedna na drugu. Dolaze iz siromašnih krajeva ili krajeva zahvaćenih ratnim vihorom. Bez novca su jer njihova rodbina plaća krijumčaru na svakoj stanici, a na putu od Avganistana, na primer, do Makedonije, ima više mesta gde se odmaraju. Tako, na primer, u Grčkoj ostaju mesec dana, a put od kuće do Makedonije košta ih dve hiljade evra", priča jedan od sudija.

Utorak 02.08.2011. 17:53
То таксисти раде. Да ли су те необразоване кретенчине свесне да нам праве дугорочне проблеме?????????????
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online