Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 27.07.2011.
19:11
B92 A

Užas: Prodavali otrov kao lek

Preparat MMS, koji se u Srbiji distribuira kao magični lek za lečenje najtežih bolesti poput raka i side u stvari je otrovno hemijsko sredstvo za dezinfekciju, saznaju beogradski mediji.

Ovo sredstvo ozbiljno narušava zdravlje, a može da izazove i smrt.

Lažni lek prodaje i distribuira firma Ezoterija, inače registrovana za izdavačku delatnost. U pitanju je ozbiljno ugrožavanje zdravlja i života ljudi, piše B92.

Na sajtu firme Ezoterija, čitaoci putem interneta, za 15 evra, mogu kupiti Čudesni minerelni dodatak MMS, koji se čak predstavlja kao najveće otkriće u istoriji medicine.

Otrov i sredstvo za dezinfekciju kao lek za bolesti

Ovaj navodni lek za sve bolesti izvesnog Džima Hembla opisuje se kao najjači prirodni uništavač virusa i bakterija, i to bez ikakvih negativnih posledica na ljudsko zdravlje. Zdravstveni stručnjaci u Srbiji međutim tvrde da se radi o ozbiljnoj prevari i da supstance koje se nalaze u preparatu mogu teško ds naruše zdravlje.

"Mi u Farmaceutskom jezgru smo zapanjeni sa ovom informacijom i zatečeni. Ovo sredstvo ne vbi smelo da se ni pod kojim uslovima koristi za ove indikacije koje navodi distributer. Korišćenje jednog ovakvog preparata tačno je da mođe da dovede do otkazivanja bubrega. Blaži oblik negativnog efekta su povraćanje, mučnine." kaže Sunčica Devora Veličković, Farmaceutsko jezgro.

Proizvod je ispitan u VMA a po zahtevu upravo preduzeća Ezoterija. Zahtev je glasio da se ispita proizvod MMS, tačnije dvokomponentno sredstvo za dezinfekciju vode,radi izdavanja uverenja o zdravstvenoj ispravnosti.

Na osnovu rezultata je utvrđeno da sredstvo pripada kategoriji predmeta opšte upotrebe, odnosno da je u pitanju sredstvo za dezinfekciju vode i nije namenjeno za ljudsku upotrebu. Nalaz je međutim zloupotrebljen i predstavljen na način koji odgovara prodavcu, a kako tvrde iz Farmaceutskog jezgra apotekarska i zdravstvena delatnost uopšte u Srbiji nisu dovoljno uređene što pogoduje raznim špekulantima.

"Zdravstveni sistem u Srbiji je neuređen. Nije adekvatan za 21. vek. Iako postoje zakonska rešenja, mnoga, da ponovim ne mogu, ili su neprimenjiva ili se namerno ne primenjuju, Kontrole postoje, ali toliko je već nagomilano problema da više ni te kontrole, to prevazilazi znači i te sluđbe koje to moraju da rade, Zdravstvo bi moralo da se uredi malo drukcije, ozbiljnije da ne bi dolazilo do ovakvih situacija." , rekao je Radosav Mitrović, šef Odseka za sanitarni nadzor Beograda.

Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja tvrdi da su započeli istragu slučaja. Ovo je još jedan u nizu skandala posle hapšenja lekara u okviru akcije Kraba, zbog malverzacija i zloupotrebe službenog položaja.

Sreda 27.07.2011. 19:24
Ово је Богу за плакати.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online