Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 27.07.2011.
20:15
B92, Beta A

Lekarima odgovornim za smrt devojke 15 meseci zatvora

Pet godina nakon smrti Jelice Radović, sud je odlučio da su hirurg-ortoped Slavko Tomić i anesteziolozi Miodrag Stojanović i Olivera Jeremić krivi za smrt Jelice i osuđeni su na 15 meseci zatvora i dve godine zabrane rada zbog nesavesnog lečenja. Podsetimo, Jelica je preminula od sepse, nakon rutinske operacije čukljeva u privatnoj klinici "Decedra".

Osuđeni lekari klinike "Decedra"
 


Optužena zamenica direktora "Decedre" Svetlana Sremčević, koja se tereti da nije obezebedila adekvatne uslove za rad, osuđena je na godinu dana uslovne kazne, s rokom provere od četiri godine zbog nesavesnog rada u službi. Sremčevićevoj, koja je, inače, po struci filolog, izrečena je i mera zabrane svakog rada u zdravstvu od 10 godina od pravosnažnosti presude.

Sudija Ljudmila Miljković kazala je, obrazlažući presudu, da je uzrok smrti koji je bio sporan tokom procesa utvrđen nalazima veštaka novosadskog Medicinskog fakulteta, a to je bila sepsa.

Prema njenim rečima, sud je zaključio da su osuđeni krivi jer nisu reagovali na mnogobrojna upozorenja zaposlenih na klinici kao i osoba koje su posećivale Radovićevu da se njeno zdravstveno stanje pogoršava.

"Neadekvatno su reagovali u samom startu, a dalje su nastavili sa davanjem neadekvatne terapije. Da je sve učinjeno, možda ishod ne bi bila smrt", kazala je sudija.

Ona je dodala da je Sremčevićeva kriva, jer nije preduzela sve što je bilo potrebno u skladu sa zakonom o zaštiti zdravlja.

"U čitavom slučaju u radnjama optuženih nedostaje bitan elemenat da su "očigledno“ nesavesno postupali i mislim da su dokazi isli u drugom pravcu", rekao je Marko Vujin, branilac Miodraga Stojanovića.

Jelica Radović

Majka Jelice Radović zadovoljna je što je sud utvrdio imena i prezimena krivaca za smrt njene ćerke

"Najbitnije da je ovde utvrđeno da oni ne smeju da rade, ta zabrana rada je bila prvenstvena. ta efektivna kazna koja je ovde 15 meseci je veliki napredak u ovakvim slučajevima dokazivanja lekarske greške", kaže Dijana Radović.

Ovo nije prvo suđenje za smrt pacijenta u klinici Decedra. Naime, 28-godišnji Zoran Matić preminuo je 2000. nakon operacije vena. Punih 11 godina kasnije u ponovljenom suđenju za to delo nepravosnažno je osuđen doktor te klinike Dragoslav Vukajlovic.

POVEZANE VESTI

Sreda 27.07.2011. 20:35
Први пут да прочитам да су осуђени доктори, а поготово хирурзи...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online