Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 15.07.2011.
15:28
Vestionline A

Na poternici zbog zločina u Jasenovcu i Staroj Gradiški

Interpol Srbije raspisao poternicu za Nadom Šakić zbog sumnje da je učestvovala u ubistvima u logorima Stara Gradiška i Jasenovac tokom 2. svetskog rata. Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen kaže da je Ministarstvo dalo saglasnost za raspisivanje poternice za Šakićevom.

Na poternici zbog genocida: Nada Šakić
 

Protiv Nade Šakić, koja je stara 85 godina, u Srbiji se vodi postupak od 1998. godine zbog sumnje da je izvršila krivično delo genocida.

Nada Šakić preminula?

 

Kako je "Blic" objavio, Nada Šakić je preminula u 5. februara ove godine u Zagrebu i kremirana je na groblju Mirogoj. Sahrana Nade Šakić nije bila medijski propraćena.

Ona je rođena u Hrvatskoj u Livnu, ali ima argentinsko državljanstvo i živi u Argentini.

Šakićeva se tereti da je zajedno sa ostalim ustaškim osobljem logora u Staroj Gradiški maltretirala logorašice, tukla ih i šutirala, gazila po trudnicama, kao i da je učestvovala u fizičkoj likvidaciji klanjem i gušenjem više hiljada logorašica.

Sumnja se da je naređivala da se logorašicama u Jasenovcu daje vrlo malo hrane, te je na taj način posredno dolazilo do njihove prirodne smrti, kao i da je 21. aprila 1945. godine naredila da se pobiju sve preostale žene i deca.

"Šakićeva je osumnjičena za najteže ratne zločine. Očekujemo da na osnovu naše poternice bude uhapšena. U tom slucaju, odmah ćemo tražiti njeno izručenje Srbiji kako bi joj se ovde sudilo za teške zločine za koje se sumnjiči", poručio je Homen.

Supruga Dinka Šakića 

 

Nada Šakić je supruga Dinka Šakića, koji je bio komandant koncentracionog logora Jasenovac i hrvatski ratni zločinac. Njen polubrat je hrvatski pukovnik Vjekoslav Luburić, komandant trećeg odreda kom je nadležnost bila organizacija logora, uprava i njihovo osiguranje. Dinko Šakić, osuđen na 20 godina zbog ratnog zločina iz vremena Drugog svetskog rata, preminuo je 2008. godine u 87. godini života u Kliničkoj bolnici Dubrava, koja se nalazi blizu zatvorske bolnice u Svetošimunskoj, gde je bio smešten.

POVEZANE VESTI

Petak 15.07.2011. 15:49
Хрватска је до гуше геноцидна творевина!
Petak 15.07.2011. 17:26
Zločin ove babe može da se objasni kao nacionalna ili verska mržnja prema Srbima i Pravoslavlju koji su bili opasnost na teritoriji koja je pripadala Srbima prema Londonskom Ugovoru iz 1915. Ali ne može da se objasni zločin koji je vršila Marija Zelić nad ženama Srpkinjama u logoriu u Padinskoj Skeli - Ramski Rit koji niko NE SME ni danas da spomene. Stradale su žene partizanke koje su 4 godine ginule i nosile ranjenike od Kozare do Sutjeske sa drugovima komesarima koji su ih bodrili da će doći Crvena Armija i drug Staljin. Onda ih jedno jutro sve pokupili, pa muško na Goli Otok a žensko u Ramski Rit. Ggde je tu poternica Interpola Srbije ?
Petak 15.07.2011. 15:46
Ово је само фора језивог. Проће као и све остале оптужнице.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online