Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 13.07.2011.
18:15
Politika A

Kosmet: 17 meseci zatvoreni u kući čekaju krvnu osvetu

Krvna osveta na Kosovu i Metohiji, duboko ukorenjena još od srednjeg veka, i dan-danas važi kao pravilo ponašanja zbog lošeg rada pravosuđa koje je pod nadzorom Euleksa, piše Agencija Frans pres. Jedna albanska porodica iz okoline Prištine već 17 meseci ne izlazi iz kuće plašeći se "pravde", a čuva ih samo tradicija da se u kući rivala osveta ne vrši.

Glava porodice spreman da se žrtvuje radi dece i potomaka, ali osvetnici ne prihvataju

Prema rečima aktiviste za ljudska prava Bedžeta Šale, krvna osveta se danas smatra anomalijom, ali s obzirom na to da pravosuđe loše radi, ona je ponovo osnažena.

Prema "Kodeksu Leke Dukađinija" ili "kanunu", ako muškarac iz jedne porodice ubije drugog muškarca, porodica žrtve mora da odgovori na isti način. Porodica ubice je, prema starim običajima, bezbedna jedino u sopstvenoj kući jer ubistvo rivala u njegovoj kući donosi sramotu za porodicu.

Porodica ubice može da zatraži "besu" - obećanje da njeni članovi neće biti ubijeni ako izađu iz kuće, i to se obično čini za bezbednost dece, ali postoje slučajevi kada porodica žrtve ne želi da isključi decu iz krvne osvete.

Baš takav je slučaj porodice Neziri koja živu u Gracku, oko 50 kilometara južno od Prištine. Haki Neziri (77) kaže za AFP da njegova porodica ne izlazi iz kuće već 17 meseci. Niko od njih ne ide da obrađuje zemlju, a deca ne idu u školu.

Problemi koji su godinama remetili odnose između njegove porodice i porodice Veseli rezultirali su ubistvom Brahima Veselija (40) februara 2010, za šta su četvorica braće Neziri uhapšeni i čekaju na suđenje.

Uticajni ljudi u mestu pokušavali su u više navrata da dobiju "besu" od porodice Veseli da se krvna osveta ne odnosi na decu, ali bez uspeha. "Išao sam sa lokalnim zvaničnicima više od pet puta kod porodice Veseli da probam da rešim problem svojih učenika. Oni čak nisu želeli ni da razgovaraju o 'besi'", izjavio je direktor škole Ejup Šabani.

Arijan (13) i Fatum (10) već 17 meseci ne idu školu. Direktor im šalje kući nastavnike da bi kako-tako nešto naučili, policija ih prati do škole kada treba da rade pismene zadatke, a svi skupa krše zakon, jer po zakonu deca bi odavno trebalo da budu izbačena iz škole pošto ne pohađaju nastavu.

Fidan Veseli, 20-godišnji bratanac ubijenog Brahima, kaže da u porodici za sada prevladava stanovište da ne treba dirati Nezirijeve, već sačekati šta će uraditi pravosuđe, ali odbija da objasni zašto porodica ne želi da isključi iz krvne osvete decu porodice Neziri.

Glava porodice Haki Neziri i najstariji sin Šikeri smatraju da je njihova obaveza da izvuku porodicu iz nemoguće situacije - osuđeni na ostanak unutar kuće, oni ne obrađuju zemlju, prodaju deo po deo imanja i stoke da bi mogli da prežive. Šikeri kaže da će poslati poruku porodici Veseli da odaberu mesto i vreme kada će on otići kod njih. "Ako će se moja porodica osloboditi 'đakmarje' (krvne osvete) neka ubiju mene. Moja porodica će im oprostiti", poručio je Šikeri.

POVEZANE VESTI

Sreda 13.07.2011. 23:31
Ma neka slobodno idu iz kuce, nista im nece biti (OD SRBA). Ustvari ko ih jb, neka se rokaju medjusobno do mile volje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online