Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 12.07.2011.
12:31
Press online A

Malom karatisti spasli desnu ruku

Niko nije verovao - Prikolica je mališanu R. S. (9) potpuno smrskala desnu nadlakticu, pa je izgledalo da je amputacija neizbežna. Dr Radoje Simić predvodio lekarski tim kojem je uspelo nemoguće.

Doktor Radoje Simić proverava ruku malom R. S. nakon teških operacija
 

Lekari Instituta za majku i dete "Dr Vukan Čupić" na Novom Beogradu posle 48 sati nadljudske borbe uspeo je da sačuva desnu ruku R. S. (9) iz Vinče.

Dečak je teško povređen prošlog četvrtka uveče kada se nedaleko od Žagubice prevrnula prikolica u kojoj su se mladi karatisti iz kluba "Japan Beograd" vraćali sa izleta.

O ovoj temi možete pročitati još:

1. "Sin mi je iskrvario na rukama"

2. Trener priznao da je pio pre vožnje

3. "Nismo uspeli da ukočimo traktor"

Prikolica je mališanu potpuno smrskala desnu nadlakticu i prema prvim prognozama izgledalo je da za ruku nema spasa. Kao i proslavljeni vaterpolista Danilo Ikodinović, dečak je na Institut dovezen sa hladnom rukom u kojoj nije bilo pulsa. Ipak, dogodilo se čudo. Dve duge operacije, koje su trajale po nekoliko sati, spasle su ruku dečaku i povratile osećaj u njoj.


Presečeni nervi

- Mališa je u bolnicu primljen sa razmrskavanjem desne nadlaktice. Prelom je bio, kako mi to kažemo, u mnogo delova, sa presecanjem dva nerva i povredom glavne arterije u desnoj ruci. Urađene su mu dve operacije. Prva je trajala dva, a druga tri i po sata. Najvažnije je bilo uspostaviti cirkulaciju. Ruka je, kada je dečak dovezen kod nas, bila hladna i u njoj nije bilo pulsa - opisuje dr Radoje Simić, pomoćnik direktora Instituta, koji je bio na čelu tima koji je operisao R. S.

Povrede koje je dobio dečak, prema rečima dr Simića, gotovo su identične onima koje je u udesu zadobio Dača Ikodinović.

Sahranjen Aleksa Panća

Aleksa Panća (13) sa Ledina, koji je nastradao u prevrtanju traktorske prikolice kod Žagubice, sahranjen je juče na Novom bežanijskom groblju. Sahrani tragično nastradalog dečaka prisustvovalo je više stotina rođaka, prijatelja i drugova. Gotovo sat vremena pored belog sanduka sa Aleksinim telom prolazili su rođaci i prijatelji koji su neutešnim roditeljima izjavljivali saučešće. U trenutku kada je sanduk položen u zemlju, majka koja je do tada nemo plakala počela je da zapomaže, a tada je pozlilo i Aleksinom dedi. Svi prisutni su umesto grumena zemlje na sanduk koji je položen u raku ubacivali bukete belih hrizantema.

- Dečaku posle operacija predstoji i period rahabilitacije i fizikalnih terapija. U lečenje je uključen i psiholog koji će mu olakšati da prevaziđe psihološke probleme i traumu koju je preživeo - kaže dr Simić.

R. S. je, da podsetimo, zamalo ostao bez ruke kada se prevrnula traktorska prikolica u kojoj je bilo 14 dece, članova karate kluba "Japan Beograd". U njoj je poginuo Aleksa Panća sa Ledina, dok su druga deca zadobila teže i lakše povrede. Odmah posle udesa policija je uhapsila trenera kluba Dalibora Topića (39), koji je upravljao traktorom, jer mu je u krvi utvrđeno 0,99 promila alkohola i on je u pritvoru. Dečaku R. S. prva pomoć ukazana je u Zdravstvenom centru "Petrovac" u Petrovcu na Mlavi. Odatle je hitno prebačen u Institut za majku i dete. Povrede su bile toliko ozbiljne da gotovo niko od lekara nije verovao da ruka može da bude sačuvana.

Tim lekara, na čelu sa dr Simićem, u kome su bili i vaskularni hirurg Blagoje Grujić, ortoped Žarko Đurašković i plastični hirurzi, ipak je uspeo u nemogućoj misiji.

Teška borba trajala je puna dva dana. Svaki minut donosio je sve više nade...

- Operacijama su izvađeni trombovi, pročišćena je arterija, stabilizovani su prelomi i zašiveni nervi. Ruka je sada ponovo topla i malo otečena. Već je izvesno da su operacije bile uspešne i da će ruka normalno funkcionisati posle oporavka. Naravno, predstoje dalje operacije u kojima će se rešavati nedostatak kože i delova mišića - rekao je dr Simić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online