Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Subota 09.07.2011.
08:48
Alo A

"Sin mi je iskrvario na rukama"

"Ruke su mi bile krvave dok sam držao u naručju telo svog smrskanog sina. Život je stao za mene otkad više nema mog jedinca. Ne znam koliko čovek može da bude lud da u traktorsku prikolicu stavi tuđu decu...“, kroz suze priča Aleksandar Panća, otac nastradalog Alekse (14), koji je prekjuče poginuo kada se kod Žagubice prevrnula traktorska prikolica s petnaestoro dece iz Karate kluba Japan iz Beograda.

Osoblje bolnice prenosi povređenog dečaka
 

Jauci i zapomaganje porodice nastradalog 14-godišnjeg dečaka juče su odzvanjali u Surčinskoj ulici u Novom Beogradu. U crno su zavijeni Aleksini majka i otac. Poslali su sina sa još 14 dece na pripreme u Žagubici. Ni slutili nisu da će trener Karate kluba Japan Dalibor Topić (39) doći na ideju da decu vozi u traktorskoj prikolici, i to pod dejstvom alkohola!

Polovina dece ide kućama

Branko Lukić, načelnik hirurgije u bolnici u Petrovcu, rekao je da je stanje dece stabilno.
- Niko nije životno ugrožen i sada radimo dodatne rendgenske snimke i verovatno će polovina biti puštena kući u Beograd. Dvoje ću da pošaljem na Dečju kliniku radi neke sigurnosti i opšti je zaključak da nikakvih većih problema nema - naglasio je dr Lukić.

- Na televiziji sam čuo za nesreću. Zvao sam milion ljudi, ali niko nije znao da li je moj Aleksa živ. Bez razmišlja sam se uputio u bolnicu u Petrovcu na Mlavi. Ni sanjao nisam da će mi ga sudbina oduzeti. Sina jedinca sam držao za glavu dok mi njegova krv curila po rukama. To malo telo bilo je gotovo smrskano. Te slike mi prolaze svakog sekunda kroz glavu - kaže Aleksandar brišući suze.


Čuo je nesrećni otac na vestima da je jedno dete mrtvo, ali ni pomoćni trener nije znao ko je podlegao povredama. Sa sinom Aleksom Aleksandar se poslednji put čuo dan pre nesreće. Aleksa je, kaže, delovao srećno i radovao se što će za pet dana nastaviti druženje sa svojim ocem i majkom.

Smirivali roditelje

Ubrzo posle nesreće, u Žagubicu i u bolnicu u Petrovcu na Mlavi počeli su da pristižu i roditelji povređene dece. Masovan ulazak roditelja u bolnicu, po rečima direktorke, sprečila je policija koja je smirivala roditelje i jednog po jednog odvodila kod dežurnog lekara.

- Tužna je moja životna sudbina. Moj sin je nastradao sa 14 godina, a ja sam samo osam bio s njim, jer sam šest proveo u zatvoru. Trudio sam se svaki dan da proživim s njim da mu nadomestim sve izgubljeno. Šta ću sad ja sa svojim životom? Star sam da bih imao decu, a i ovog što sam imao, neko mi je ubio. Ne bih pričao nikad za novine, ali zbog drugih roditelja moram. Treba dobro da provere kome decu prepuštaju - priča Aleksandar neprekidno plačući.


Nastradali Aleksa išao je u Osnovnu školu „Jovan Sterija Popović“ , a već dve godine trenirao je karate. Bio je dobar u tome, pa su roditelji rešili da ga podrže u sportu. Sami su izabrali Karate klub Japan jer je imao dosta medalja.

Dan žalosti

Opština Žagubica proglasila je današnji dan za dan žalosti, a porodici stradalog dečaka odlučila je da uputi pomoć od l00.000 dinara. Dragi Damnjanović, predsednik opštine Žagubica, juče je posetio povređene u bolnici u Petrovcu i rekao da su meštani Žagubice s tugom i bolom primili vest o ovoj tragediji jer su se mališani iz Beograda godinama pripremali kod njih i u Žagubici stekli veliki broj prijatelja i dolazili kao kod svojih.

- Niko nas nije obavestio da će taj trener da vozi decu pijan po šumi u traktorskoj prikolici. Ni sam ne znam kako ću se obuzdati ako ga ikada u životu sretnem - dodaje Aleksandar.


S vremena na vreme, pogleda u svoje dlanove. Napominje da više nikada tim rukama neće zagrliti svoje dete. Da ga je poslednji put pomazio mrtvog u bolnici.
Mali Aleksa je poginuo kada se prikolica sa 14 mališana Karate kluba Japan, oko 20.30, prevrnula preksinoć na planini Beljanici, u mestu zvanom Kondžilo, kod Žagubice.

U nesreći je povređeno 14 mališana, od kojih je jednom amputirana ruka. Traktor s prikolicom u kojoj su bila deca vozio je njihov trener Dalibor Topić (39), a alko-testom je utvrđeno da je imao 0,99 promila alkohola. Njemu je policija odredila zadržavanje do 48 časova. Među povređenom decom je i Topićeva ćerka.


Do nesreće je došlo kada je traktor, koji je vukao prikolicu, na nizbrdici dobio ubrzanje, a potom se sa traktora otkačila i prevrnula prikolica.


- Deca su toga dana bila na izletu u mestu Buk, gde su u prirodi pekli jagnje i uz druge đakonije proveli dan. Na izlet je većina išla peške, a nekoliko mlađih prevezeno je traktorom. Po povratku, za volanom se našao njihov trener, a na prikolicu se popelo dosta dece jer im se vožnja činila atraktivnom. U jednom trenutku, traktor je počeo da ubrzava i mnogi su poskakali sa prikolice. Drugi nisu ni pretpostavili šta ih očekuje jer se već u sledećem trenutku u punoj brzini otkačila prikolica i prevrnula - ispričao je nam je Petar Jovkić, vlasnika hotela „Vrelo“, u kojem su mališani bili na desetodnevnim pripremama.


On kaže da su karatisti uspeli da isprave prikolicu na točkove i ispod nje izvuku nepovređenu devojčicu. Ispod prikolice nastradao je mali Aleksa, dok je prikolica njegovom drugu skoro odsekla ruku, zbog čega su mu je lekari kasnije amputirali.
Na izlet je išlo 25 mladih karatista iz Beograda, tri trenera i jedan lekar. U nesreći je povređeno njih petnaestoro, među kojima je i lekarka koja je zadobila teške povrede. Povređeni su hitno prebačeni u bolnicu u Petrovcu na Mlavi, gde im je ukazana pomoć.


Direktorka Zdravstvenog centra u Petrovcu na Mlavi dr Zorica Stojiljković- Stolica izjavila je da su povređena deca zbrinuta, a da je dečak, kom je amputirana ruka, hitno poslat u Beograd.


- Petoro je imalo povredu mozga, od kojih troje težu, i oni se ne sećaju događaja pre ni posle nesreće, imaju mučninu i povraćanje - rekla je Zorica Stojiljković- Stolica.
Ona je rekla da je još dvoje dece prebačeno na lečenje u Beograd.

POVEZANE VESTI

Subota 09.07.2011. 08:56
Moje duboko saucesce porodicama!
Subota 09.07.2011. 11:15
....zalosno....saucheshce za dete koje je platilo nezrelost uchitelja....ljudi chesto zaborave kolika je odgovornost chuvati ili voditi svoju, a kamoli tudju decu...ovaj trener je zato veliki nesrecnik....nije chovek hteo, ali mu se dogodilo, jer se previshe opustio nesvestan mogucih posledica.....chinjenica je jedna-deteta nema vishe, a drugo je invalid bez ruke....ne daj Boze nikome da ovako glupo unishti svoj i tudji zivot.....
Subota 09.07.2011. 12:17
Упокој , Господе, душу уснулог слуге твог Aлексе и опрости му сва сагрешења вољна и невољна, свесна и несвесна и даруј му Царство Небеско !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online