Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 08.07.2011.
16:34
J. L. Petković - Vesti A

Hapse po sporazumu

Odlukom u Briselu da prizna lične karte samozvane države, Beograd je ostavio na cedilu kosovske Srbe i na teritoriji Kosova praktično suspendovao svoja dokumenta.


Za samo 24 časa na području Kosmeta, u akciji Kosovske policije zadržano je i kod sudije za prekršaje upućeno dvadesetak Srba koji su posedovali nova srpska dokumenta.


- Imamo jasnu naredbu da je na Kosovu dozvoljen boravak samo osobama koja imaju kosovska dokumenta i osobama koja imaju važeće stare lične karte MUP-a Srbije, izjavio je portparol KPS-a Baki Keljani.

On je rekao da su, prema uredbi MUP-a Kosova, nevažeća sva nova dokumenta koje Srbija izdaje za građane Kosova.  Iako se zvanično ne poziva na dogovor šefova pregovaračkih timova Prištine i Beograda, Edite Tahiri i Borka Stefanovića o slobodi kretanja, prištinski "kolega" Ivice Dačića Bajram Redžepi lakonski opravdava akciju rečenicom - ako Srbija sada priznaje kosovske lične karte, nema razloga da ih Srbi ne vade!

Borko Stefanović i Edita Tahiri

- Srpske biometrijske lične karte, vozačke dozvole i registarske tablice, ne važe na Kosovu. Policajci KPS-a su dužni da ih oduzimaju. Srbi će morati da menjaju lične karte, poručuje Redžepi. On ne smatra da time ugrožava dogovor u Briselu, jer kako kaže - implementacija tih sporazuma još uvek nije počela.


Šef srpskog pregovaračkog tima Borko Stefanović smatra da je ovo potez "javnog pravdanja" Prištine pred svojim javnim mnjenjem,

- To što čine jeste kršenje dogovora postignutog u Briselu i mi smo na to ukazali i protestvovali. Ipak, oni u ovome neće uspeti. Jako su svesni da neće moći i kasnije ovo da rade, jer znaju da kada krene implementacija dogovora, sve što čine može da se vrati i jako loše utiče na Albance koji dolaze u centralnu Srbiju. Sada apelujem na građane da ostanu mirni i ne nasedaju na provokacije, kaže Stefanović.


U Briselu je sa Prištinom dogovoreno da kosovski Albanci na Merdaru na osnovu legitimacije koje pokažu, dobiju karton koji će im služiti za identifikaciju tokom boravka u centralnoj Srbiji. Na konferenciji za novinare, održanoj po povratku iz Brisela, Stefanović je ostao dužan odgovor na pitanje da li će i Priština izdavati slične kartone Srbima, što do sada nije bio slučaj.
 

Stojanović nema pojma

Predsedniku kosovske opštine Gračanica Bojanu Stojanoviću obratilo se za pomoć nekoliko Srba kojima je KPS oduzela lična dokumenta. On kaže da ni sam nije upoznat sa tim šta je u Briselu konkretno dogovoreno.

- Očigledno je da ćemo do početka sprovođenja dogovora imati dug vakuum, što će najviše koštati one koji imaju lična dokumenta Srbije - rekao je Stojanović.


 Srpske tablice do 1. novembra

Kosovski ministar je naveo da do 1. novembra Srbi mogu da koriste
stare registarske tablice sa oznakama gradova Kosova.

"Ove stare tablice, sa oznakama gradova Kosova, moraće da se promene
KS tablicama s kojima će građani moći slobodno da se kreću i u Srbiji i na Kosovu, kazao je Redžepi.

POVEZANE VESTI

Petak 08.07.2011. 17:02
То је добро, сада се види да са њима нема договора.
Petak 08.07.2011. 18:44
Ne znaju albanci više kako da pomognu žutima da se iskobeljaju iz onoga što je po rezoluciji EU od 19 januara da Srbija mora da rasformira paralelene organe na Kosmetu. Sada malo po malo privikavaju Srbe na "realnost na terenu" jer do 12 oktobra mora da se sve utanači i stupi na snagu 01 novembra. Odjednom su albanci tako kuražni, a nigde ih nije bilo dok Brisel nije namamio žute glodare u klopku. Kada Evropa nema alternativu mogu žuti samo da se ubiju.
Petak 08.07.2011. 19:08
....ala su se dogovorili zombirani Borko i shiptarska bubamara Edita.....svaka im chast!!!.....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online