Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 26.06.2011.
16:13
Beta, Vestionline A

Ko sve u Srbiji nosi elektronsku narukvicu?

Bivši direktor za onkologiju i radiologu Nenad Borojević, prva je osoba u Srbiji kome je određen elektronski nadzor, dok je još u toku krivični postupak u kome se on tereti za primanje mita. Borojević je uhapšen 30. juna 2010. godine okviru policijske akcije "kraba", a odlukom Specijalnog suda krajem maja je posle 11 meseci pušten iz zatvora, uz obavezu da u daljem toku postupka bude u kućnom pritvoru, ali će moći da radi. Koliko je u javnosti poznato pod elektronskim nadzorom u Srbiji se trenutno nalazi sedam osoba.

Elektronska narukvica
 

Među njima su od nedavno folk pevačica Svetlana Ražnatović i njena sestra Lidija Ocokoljić, koja su osuđene na kućni zatvor.

Za razliku od Borojevića, sestre Ceca i Lidija, će za svaki eventualni izlazak morati da dobijaju dozvolu suda.

Poznata pevačica i njena sestra Lidija Ocokoljć su narukvice za elektronski nadzor dobile 22. juna, pošto je sud potvrdio njihovu nagodbu sa tužilaštvom.

Ražnatović je priznala da je protivpravno prisvajala novac od transfera 10 fudbakera FK “Obilić“ u inostrane klubove i bez dozvole držala 11 pištolja, a Ocokoljić da je pomagla sestri u malverzacijama.

U skladu sa sporazumom o priznanju krivice one će u kućnom zatvoru provesti osam, odnosno šest meseci i platiće novčanu kaznu od milion i po evra.

I vlasnik firme "DTM Relations" Nikola Dimitrijević se nagodio. On je u zamenu za godinu dana kućnog zatvora priznao da je odbeglom narko-bosu Darku Šariću omogućio kupovinu firme "Mitrosrem".

Kazna kućnog zatvora u Srbiji je prvi put izrečena Z. J. iz Kraljeva, koji je pravosnažno osuđen na pet meseci zbog teškog dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

Odašiljač za elektronski nadzor na nogu mu je postavljen 5. januara, a njegova kazna istekla je početkom juna.

Mogućnost izricanja mere elektronskog nadzora uvedena je oktobra prošle godine i ona može biti određena samo za kazne zatvora do godinu dana.

Osuđenicima koji kaznu služe u kućnom zatvoru zabranjeno je da napuštaju kuću bez posebne dozvole suda, ali ukoliko su stalno zaposleni imaju pravo da idu na posao.

Njihovo kretanje se 24 sata dnevno nadzire se iz Centra za monitoring Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, koja je "u startu“ nabavila 200 narukvica za elektronski nadzor.

Ukoliko prekrše određene mere, Uprava o tome obavestava sud koji u tom trenutku meru kućnog zatvora može da zameni i osuđenika uputi na dalje izdržavanje kazne u zatvor.

POVEZANE VESTI

Nedelja 26.06.2011. 16:53
Gospodo vi koji ste mocni slobodno kradite koliko god zelite, ceka vas samo jedna narukvica koju cete nositi godinu dana. A vas sirotinjo cekaju vas kazneno popravni domovi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online