Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 22.06.2011.
19:07
Politika A

Policija se javno izvinila zbog privođenja

Policija Srbije javno se izvinula zato što je uhapsila devetoro aktivista Inicijative mladih za ljudska prava.

Policija od sad poštuje zakon

Policija je grupu devojaka i mladića "spakovala" u policijska vozila i dovezla ih u stanicu kako bi ih ispitala. To, zanaše prilike, i ne bi bila neka vest da nije usledilo javno pisano priznanje da privođenje nije obavljeno u skladu sa zakonom, javno izvinjenje privedenima i, takođe javno, obećanje da se slične stvari neće ponavljati.

Izvinjenje je epilog preporuke Zaštitnika građana, a povodom incidenta koji se dogodio prvog aprila ove godine u ranim jutarnjim časovima, kada su policajci odvezli u Policijsku stanicu Stari grad u Beogradu devetoro aktivista Inicijative mladih za ljudska prava. Oni su privedeni zbog ispisivanja poruka poslanicima na trotoaru ispred Narodne skupštine. Rečeno im je da nisu uhapšeni, ali da moraju biti saslušani po zahtevu tužioca.

Smatrajući da su narušena prava njenih aktivista, Inicijativa mladih se žalila Zaštitniku građana koji je utvrdio da su "načinjeni propusti u načinu primene policijskih ovlašćenja". Policija, naime, nema ovlašćenja da prinudno privodi u službene prostorije građane koji se usmeno pozivaju radi prikupljanja obaveštenja.

Obavezna je da im saopšti razloge pozivanja, a policijskim vozilom može da ih odveze u službene prostorije isključivo uz njihovu saglasnost.

"Za pohvalu je to što organ javne vlasti nije relativizovao nezakonitost u radu na koju mu je ukazano. Nadam se da će ovakav postupak ohrabriti i ostale organe javne vlasti da dosledno poštuju principe dobre uprave i da rade na unapređenju prava građana", rekao je zamenik zaštitnika građana Miloš Janković.

U dopisu upućenom Zaštitniku građana Policijska stanicaStari grad je navela da će njeni službenici ubuduće postupati "u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima koji regulišu oblast unutrašnjih poslova i građanima koje usmeno pozivaju u službene prostorije radi prikupljanja obaveštenja uvek će saopštiti razloge pozivanja, a policijskim vozilom će ih privesti isključivo uz njihovu saglasnost".

Janković je rekao da je zadovoljan zbog činjenice da je organ javne vlasti prihvatio preporuku Zaštitnika građana, što se javno izvinio i obavezao da u buduće neće činiti propuste koji su bili povod za preporuku. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online