Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 29.05.2011.
13:50
Srna A

Mladić u Hagu u ponedeljak ili utorak

Nekadašnji komandant Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić mogao bi da bude prebačen u pritvor Haškog tribunala u ponedjeljak ili utorak, izjavio je zamenik predsednika Haškog suda Mehmet Ginej.

"Mladić bi mogao stići u ponedeljak ili utorak. U skladu sa međunarodnim zakonima, on će se odmah pojaviti pred sudijom", rekao je Ginej za tursku agenciju Anadolija.

Mladić im stiže početkom nedelje: Haški tribunal



On je dodao da će Mladić biti upućen pred sud nakon što budu obavljene medicinske, administrativne i finansijske procedure u vezi njegovog prebacivanja, prenosi AFP.

Turski sudija je naveo da bi suđenje Mladiću moglo trajati jednu i po ili dve godine.

General Mladić uhapšen je u četvrtak selu Lazarevu kod Zrenjanina. Akciju su izvele koordinisano srpska Bezbednosno-informativna agencija i Služba za otkrivanje ratnih zločina.

Istražni sudija Odeljenja za ratne zločine Specijalnog suda u Beogradu doneo je u petak rešenje kojim konstatuje da su ispunjene pretpostavke za izručenje generala Mladića Haškom tribunalu.

Mladićev advokat najavio je da će žalbu na rešenje podneti krivičnom vanpretresnom veću suda u ponedeljak, a to veće ima rok da o žalbi odluči opet u roku od tri dana.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je juče beogradskim medijima da će datum izručenja Mladića u Hag biti držan u tajnosti iz bezbednosnih razloga. Analitičari, međutim, ocenjuju da u Srbiji nema grupe koja bi mogla da spreči izručenje Mladića Hagu.

Optužnica tereti Mladića po 11 tačaka

Izmenjena optužnica protiv Mladića, koju je tužilac predao u maju prošle godine, potvrđena je prošlog petka i u 11 tačaka ga tereti za genocid, zločin protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. godine.

Tužilac je broj optužbi sa 15 redukovao na 11 tačaka, jer je optužba sa saučesništvo u genocidu izbačena, a optužba za genocid je podeljena u dve tačke.

Prva tačka se odnosi za, kako se navodi, genocid u osam opština u BiH - Bratunac, Foča, Ključ, Kotor Varoš, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik 1992. godine, a druga na period od jula do novembra 1995. i na ubistvo, kako se kaže, više od 7.000 muslimana i nanošenje teških fizičkih i psihičkih patnji hiljadama žena, dece i staraca, prisilno preseljenih iz srebreničke enklave.

Optužnica navodi da su Mladić i nekadašnji predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić bili ključne ličnosti "udruženog zločinačkog poduhvata", čiji je cilj bio nasilno i trajno uklanjanje muslimana i Hrvata sa velikih delova teritorija BiH. Oni su optuženi i za "kampanju terora nad civilnim stanovništvom Sarajeva, uzimanje osoblja UN za taoce u maju i junu 1995. godine i genocid u Srebrenici u julu 1995."

Kao i prilikom izmene optužnice protiv Karadžića, tužilac je i u Mladićevom slučaju hteo da dopuni i pojasni optužbe koje se tiču individualne krivične odgovornosti optuženog i preciznije se opisuje karakter njegove komandne odgovornosti. Haški tužilac Serž Bramerc je u predlogu naveo da bi izmena optužnice protiv Mladića omogućila da se njegov predmet spoji sa predmetom protiv Karadžića.

U izjavi novinarima u Hagu, Bramerc je rekao da se u tužilaštvu razmatraju "različite opcije" o tome kako bi se suđenje Mladiću moglo organizovati, te da je sada najvažnije da on bude prebačen iz Beograda u Hag.

POVEZANE VESTI

Nedelja 29.05.2011. 16:18
Možda je već helikopterom prebačen u Tuzlu kod NATO, pa sutra avionom za Hag. Rešenje sudije za Hag već imaju pa da ne reskiraju da ga Vučić i Nikolić otmu dok radikali drže pažnju policije na mitingu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online