Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 21.05.2011.
16:14
Vestionline A

Jezda hoće predsednika advokatske komore za branioca

Vlasnik bivše piramidalne štedionice "Jugoskandik" Jezdimir Vasiljević, optužen za prevaru i oštećenje više hiljada građana Srbije početkom devedesetih, želeo bi da ga brane samo predsednici advokatskih komora u Srbiji.

Jezdimir Vasiljević u potrazi za dobrim advokatima
 

Naime, nakon što je nedavno raskinuo 20-godišnju saradnju sa advokatom Dragoljubom Djorđevićem, koji je dugogodišnji predsednik Advokatske komore Srbije (AKS), Vasiljević je punomoćje ponudio predsedniku Advokatske komore Beograd Slobodanu Šoškiću, koji je na toj funkciju godinu dana. Šoškić je za beogradske agencije potvrdio da je Vasiljević, poznatiji kao gazda Jezda, zatražio da ga on brani, ali da zbog drugih brojnih obaveza nije mogao da prihvati taj slučaj.

Vasiljević, zbog opasnosti od bestva, u kome je u dva navrata i bio po više godina, trenutno boravi u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu, pa je predlog Šoškiću da ga brani uputio preko sudskog veća Višeg suda u Beogradu dopisom iz zatvora. Inače, Djorđević i Šoškić su već godinu dana u "esnafskom" sukobu posle izbora za organe AKB na kojima je Šoškić izabran za predsednika beogradske komore.

Takođe, su se u više navrata i preko medija "sukobljavali" oko pojedinih rešenja iz novog Zakona o advokaturi, čiji je pisac AKS. Suđenje Vasiljeviću i njegovim saradnicima zakazano je za 30. maj pred Višim sudom u Beogradu. Suđenje bi trebalo da počne iz četvrtog pokušaja, posle petogodišnjeg prekida, do kog je došlo posle Vasiljevićevog bekstva iz zemlje 2006. godine.

U predmetu je kao njegov branilac ostala advokat Branka Slani Taboroši, tako da suđenje neće biti odloženo zbog eventualnog angažovanja još nekog novog branioca. Početak suđenja odlagan je u više navrata zbog izostanka crnogorskog državljanina, direktora Banke privatne privrede Crne Gore Milorada Vukotića, koji je u ovom postupku prvooptuženi, iako je ceo proces poznat po Vasiljeviću.

Sud je konstatovao da nema dokaza da je Vukotić primio pozive za suđenje tako da nije mogao da naloži prinudne mere dovođenja na suđenje.

Zbog zloupotrebe službenog položaja, prevare i utaje u vezi s piramidalnom štednjom u "Jugoskandiku" početkom 1990-ih, pored Vasiljevića i Vukotića, optuženi su i Ljubivoje Šundić, Dragan Antonijević i advokat Stevan Protić.

To suđenje je prekinuto 2006. zbog Vasiljevićevog bekstva iz zemlje.

Prema tvrdnjama njegovog tadašnjeg advokata Đorđevića, na odlazak iz zemlje se odlučio zbog zdravstvenih razloga, jer mu tadašnje sudsko veće bivšeg sudije Bojana Mišića nije dozvolilo adekvatno lečenje. Zbog toga mu je propalo i jemstvo od oko milion evra na kući u naselju Dedinje, koju je za njega založio prijatelj pokojni Nikola Kubatlija.

Vasiljević je uhapšen u Holandiji u aprilu 2009. po srpskoj poternici, a izručen je 26. marta prošle godine i upućen u pritvor Okružnog zatvora u Beogradu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online