Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 12.05.2011.
12:15
J. L. Petković - Vesti A

Kosturima do podrške

Spotovi za prikupljanje potpisa za Regionalnu komisiju za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima (REKOM), koji apeluju na saznavanje istine o žrtvama zločina na prostoru bivše Jugoslavije, izazvali su ogromnu pažnju javnosti.

Komentari su različiti, a ima i onih koji zameraju da su spotovi previše morbidni i da vređaju žrtve. Ima i onih kod kojih izazivaju smeh, što je opet vređanje žrtava.

Morbidno

 

Ovo nije igra: Provokacija na jednom od spornih spotova

Spotovi koji se završavaju porukom "Daj potpis" ne ostavljaju nikoga ravnodušnim. Tako se, na primer, u spotu "Igra" ljudski kostur pojavljuje iz zemlje i hvata devojčicu koja se igra.

 

U spotu "Lutka" - lutka sa polomljenom glavom (prethodno joj je vojnik čizmom polomio glavu) kuca pismo na pisaćoj mašini, dok se u pozadini čuje dečji glas koji objašnjava da je jedan čika u uniformi ubio njene roditelje, a onda i nju, i da ne zna gde su je zakopali, pa se pretvara da je živa i čeka da je neko nađe.


- Spotovi koji se emituju u Republici Srpskoj, gde dete kaže da su mu ubili oca, a zatim i njega, jasno pokazuju stav Nataše Kandić koja stoji iza projekta REKOM. Pokazuju da će to opet doživeti srpski narod - kaže predsednik Saveza logoraša Republika Srpske Branislav Dukić. On dodaje da je njegova, i još četiri organizacije okupljene oko SPONA, odbilo bilo kakvu saradnju sa REKOM-om.

- Osuđujemo istupe Nataše Kandić koja, ne znam zbog čega, pokušava da dokaže da su samo Srbi krivci, a drugi narodi žrtve. Ona je preko predsednika Srbije Borisa Tadića pokušavala da nas pridobije za ovu akciju, ali mi nećemo potpisati peticiju jer ne želimo da nas blate i dokazuju da smo počinili genocid - kaže Dukić.


Milosav Stojković iz Udruženja kidnapovanih i ubijenih, čija je misija posvećena pre svega utvrđivanju zločina tokom oružanih sukoba na Kosmetu, podržava Rekom.
- Imamo puno pohvala za sve spotove koji se vrte na televiziji. Godinama sam uključen u projekat i svestan sam da ima otpora, i onih koji se protive, ali mi svi očekujemo da pobede istina i pravda, i da se sazna sudbina žrtava, i ko je, gde i kako učinio zlo - kaže Stojković.


Nataša Kandić, predsednica Fonda za humanitarno pravo i koalicije nevladinih organizacija REKOM, za koju nema ništa sporno u spotovima, uputila nas je na njihovog autora Slobodan Šijana, ali do zaključenja ovog broja nismo uspeli da ga dobijemo.
 

Troškovi

 

Na sajtu REKOM-a mogu se saznati troškovi ove kampanje. Tako za dizajn, štampanje, radio i video-produkciju troškovi iznose više od 40.000 evra, za emitovanje spotova predviđen je oko 90.000, a za promociju oko 5.000 evra.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online