Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 08.05.2011.
05:15
Blic A

Za pirateriju kazna i do 3 miliona dinara

Odeljenje za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Višeg javnog tužilaštva u Beogradu počinje da deluje u borbi protiv piraterije kada je broj primeraka autorskih dela veći od 2.000 i ako je nastala šteta veća od milion dinara. Takvih prijava, u poslednjih pet godina, tužilaštvu je podneto 276, a 152 postupka okončana su osuđujućim presudama.

Kazne za pirateriju idu i do 3 miliona dinara
 

Zaprećena novčana kazna se kreće od 100.000 do tri miliona dinara, dok su zakonom predviđene zatvorske kazne od tri godine za stavljanje u promet autorskog dela do pet godina ako je time pribavljena materijalna korist.

– Ukoliko je broj primeraka piratizovanih autorskih dela manji od 2.000 ili pričinjena šteta manja od milion dinara, krivično gonjenje je u nadležnosti redovnih javnih tužilaštava. Nelegalno korišćenje softvera predstavlja i privredni prestup, pa postupak može da se vodi i pred posebnim odeljenjem Trgovinskog suda. Proveru legalnosti obavlja posebna jedinica Poreske uprave, a nama prijavu mogu da podnesu policija, privredna društva ili građani – kaže Branko Stamenković, rukovodilac Posebnog odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala.

Piraterija, kao pošast modernog doba, zastupljena je u svim delovima sveta, a s povećanjem broja korisnika interneta povećava se i broj onih koji sa interneta preuzimaju autorska dela neovlašćeno postavljena na portalima i forumima.

- Pored edukacije građana da je neovlašćeno preuzimanje materijala s interneta kažnjivo po zakonu, neophodno je i pooštriti kazne za ovo krivično radi generalne prevencije. Sarađujemo sa svim državnim institucijama koje su, kao i tužilaštvo, u lancu suzbijanja piraterije i tu pre svega mislim na policiju i sud, dok će saradnja sa Poreskom upravom tek biti intenzivirana, pošto su oni nedavno oformili posebno odeljenje koje će se baviti suzbijanjem softverske piraterije – kaže Stamenković.

On posebno ističe primer iz 2009. godine kada je otkrivena osoba koja je na internetu oglašavala svoju internet prezentaciju preko koje je nudila filmove, muziku, igrane serije, dokumentarne emisije, računarske programe i igre.

- Prilikom pretresa stana nađeno je i privremeno oduzeto 4.126 narezanih optičkih diskova i katalog sa 139.347 primeraka autorskih dela. Primer efikasnog delovanja u borbi protiv piraterije je i otkrivanje osobe koja je neovlašćeno na internet postavila domaći film "Montevideo Bog te video“. Vrlo brzo od trenutka postavljanja filma na jednom od posećenijih portala, počinilac je uhapšen, a u međuvremenu je protiv njega podignut i optužni predlog Višem sudu u Beogradu.

– Naše akcije u borbi protiv piraterije dovele su i do manjeg protesta u Beogradu takozvane Piratske partije, što ukazuje da je prepoznata naša rešenost da zaštitimo intelektualnu svojinu kroz primenu Krivičnog prava naše zemlje – kaže Stamenković.

POVEZANE VESTI

Sreda 18.05.2011. 10:55
tesko ce to zaziveti u srbiji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online