Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 30.04.2011.
11:52
Vestionline,Blic A

MUP uhapsio člana turskog Hezbolaha

U saradnji Interpola Beograd i Interpola Ankara, sinoć je na graničnom prelazu Horgoš, srpska pogranična policija uhapsila Ajdana Tamaka, člana terorističke organizacije Turski Hezbolah.

Ivica Dačić: Utvrđuje se identitet uhapšenih osoba
 

Njega su, zajedno sa još jednom osobom, pripadnici srpske policije našli u zadnjem delu kamiona turskih registracija koji je ušao u Srbiju na graničnom prelazu Bugarska Srbija.

Na osnovu dojave koju je policija imala, da će jedan pripadnik Hezbolaha na putu ka Zapadnoj Evropi proći kroz Srbiju, organizovana je akcija na graničnom prelazu Horgoš koja je na kraju rezultovala dvostrukim hapšenjem.

Policija je zaustavila kamion koji je bio pod "TIR" oznakama i blombiran.

U saradnji sa pripadnicima carine, kamion je otvoren i u njemu su se nalazile kutije sa sapunima. Daljim pregledom tovarnog prostora kamiona, Tamak je nađen među kutijama.

Prilikom legitimisanja, uhapšeni su pokazali falsifikovane turske pasoše na tuđe ime.

Protiv vozača kamiona biće podneta krivična prijava za krijumčarenje ljudi, dok su dvojica uhapšenih prebačeni u centar za strance u Padinskoj Skeli.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da se trenutno radi na utvrđivanju identiteta uhapšenih.

"Turskoj policiji su poslate fotokopija njihovih, kako sumnja naša policija, lažnih dokumenta i otisci prstiju i očekuje se brz odgovor koji će pokazati da li je reč o osobi za kojom traga turska policija", rekao je Dačić.

Kako “Blic” saznaje od izvora bliskog istrazi, Ajdan Tamak je u Turskoj osuđen na doživotnu robiju, dok identitet druge osobe još nije poznat, ali se pretpostavlja da je i on član Hezbolaha.

Turski Hezbolah posebna organizacija

 

Turski Hezbolah ili Kurdski Hezbolah, čiji je vođa Isa Altsoj, naziva se tako da bi se izbeglo mešanje sa libanskim Hezbolahom sa kojim nema nikakve veze.

 

To je sunitska islamistička organizacija koja deluje protiv vlade u Turskoj. Njeni članovi, iako se od osnivanja smatraju terorističkom organizacijom, u poslednjih deset godina usredsređeni na nenasilne aktivnosti. Organizacija je osnovana 1979. godine u Dijarbakiru.

 

Turskom Hezbolahu pripisuje se bombaški napad u Istanbulu 17. novembra 2003. kada je ubijeno 23 i ranjeno više od 300 ljudi.

 

Libanski Hezbolah ili Božja partija je snažna šiitska politička i militantna organizacija nastala je zahvaljujući finansijskoj podršci Irana ranih 1980- tih godina, kao odgovor na izraelsku invaziju za vreme libanskog građanskog rata.

 

Ona se borila protiv izraelske vojske u okupiranom južnom Libanu, uz pomoć iranske revolucinarne garde stacionirane u dolini Beka na istoku.

POVEZANE VESTI

Subota 30.04.2011. 22:32
Јел признао све?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online