Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 12.04.2011.
13:14
N. POPOVIĆ - S. NIKOLIĆ A

Meci prštali oko moje dece

Stana Vukojević (45), rodom iz okline Doboja u Republici Srpskoj, ranjena je u koleno dok je sklanjala svoju decu od pomahnitalog Tristana van der Flista (24), ubice iz Alfen an den Rajna, koji je prošlog vikenda u tržnom centru Riderhof hicima iz automatskog oružja ubio sedam i ranio 17 ljudi, a zatim presudio sebi.

Stana je bila u kupovini u Riderhofu i nije u prvi mah shvatila da se nešto dramatično dešava.
 

- Čula sam pucnjavu, ali sam u prvih mah pomislila da je neko svom detetu kupio plastični pištolj u obližnjoj prodavnici i da mališan šenluči - priča Stana za "Vesti" telefonom, ali nevoljno, jer kaže da želi da sve što pre zaboravi.

Tržni centar Riderhof
 

Kada su odjeknuli prvi pucnji bila je na pokretnim stepenicama. Njen sin Lazar od samo tri i po godine ispred nje, a sedmogodišnja ćerka Mila iza. Odjednom, osetila je bol u kolenu i videla krv.
 

Milica i Lazar Čađenović

- Oko mene su odjednom počela da se ruše stakla na izlozima kroz koje su prošli kuršumi. Dozivala sam u pomoć i ljudi su istrčali iz obližnjeg supermarketa i uvukli me sa decom. U tim dramatičnim trenucima, dok sam panično pokušavala da zaštitim decu, videla sam mladića kako blizu mene pada pogođen hicima u grudi i moli za pomoć - pripoveda Stana najteže trenutke u svom životu koje bi najradije da zaboravi.
 

Trenuci nade i straha


Stanin muž Radomir, čim je čuo za krvoproliće, pohitao je ka tržnom centru Riderhof. Priča nam da je kao bez duše pretrčao tih 200 metara u nadi da će ih pronaći žive i zdrave. Prolazio je kraj okrvavljenih tela hodnicima tržnog centra u kojem je vladala panika. Na kraju ga je policija zajedno sa znatiželjnicima sklonila kako bi se obavio uviđaj. Strah nije mogao da prikrije, a odgovor na pitanje o sudbini žene i dece dobio je tek kada je primio telefonski poziv iz bolnice.


- Sve mi se okrenulo, uplašio sam se kao nikada ranije. Ipak, kada su mi saopštili da je Stana zadobila lakšu povredu kolena, uspeo sam da se smirim i odem do bolnice - priča Radomir nepunih 48 sati sata nakon krvave tragedije koja se dogodila u njihovom gradu.

 

Kaže da je njena ćerka Mila bila u potpunosti svesna opasnosti i da je sva poplavela od straha.

Radomir Čađenović i Stana Vukojević
 

- Plakala je i tražila da idemo kući. Trudila sam se da ostanem mirna, kao da sam neku snagu dobila shvativši da moram da ih zaštitim. Što sam mirnije mogla objasnila sam joj da moramo da ostanemo tu gde smo mada sam u sebi vrištala od straha - priča nam Stana.
 

Nakon izvesnog vremena, kada se sve smirilo, došao je menadžeer prodavnice i saopštio da je suludi ubica presudio sebi. Tek tada je Stana pogledala svoje koleno i videla da rana nije teška i da je samo okrznuta. Policijski tehničar koji ju je kasnije pregledao rekao joj je da ju je zakačio komadić metka koji se raspao u telu druge žrtve. Nije tražila čak ni prevoz. Pokupila je decu i sama se kolima odvezla bolnice.
 

- Hvala bogu da su mi deca dobro. I ja sam dobro. Ne želim više da pričam o ovome, ali holandska policija stalno dolazi i traži da se prisetim i najsitnijih detalja. I već sam mnogo puta u protekla dva dana ponovila ono što sam videla, a to zaista nije bilo mnogo. Pa ja ni lice tog ubice nisam ugledala - kaže na kraju razgovora za "Vesti" Stana Vukojević.

Stalno u opasnosti


Stana je trgovac i pre trudnoće bila je poslovođa jednog supermarketa.
 

- Već sam dva puta bila suočena na poslu s narkomanima pljačkašima. Bila su to traumatična iskustva, ali ne mogu da se porede s ovim masakrom. Što je najgore, osećam da mi se javlja strah od prodavnica i protiv toga moram da se borim, jer je to moj hleb, moj zanat od kog živim - kaže Stana Vukojević.


Pretio masakrom
 

Tristan van der Flist ranije je nekoliko puta zapretio da će da poubija sve oko sebe, prenose holandski mediji. Nakon što je izgubio posao u supermarketu C1000, smeštenom blizu mesta na kom je počinio stravično krvoproliće, Van der Flist je pokazivao znake nervoze, ali prema svedočenju njegovih poznanika ništa nije ukazivalo da bi nešto ovako strašno moglo da se dogodi.
 

Postavlja se pitanje kako je moguće da 24-godišnjak koji je odranije poznat policiji zbog nedozvoljenog nošenja naoružanja mogao da poseduje dozvolu za pet komada oružja. Naročito jer je pre pet godina nakratko bio lečen od suicidnog ponašanja. Mediji najavljuju da je sve bliži dan kada će Zakon o naoružanju u Holandiji biti drastično izmenjen i pooštren.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online