Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 28.03.2011.
19:30
Beta A

Srbija deportovala Holanđane koji su "oteli" svoju decu

Supruga i troje malolentne dece Holanđanina Gojcena Dahana, koji je pre tri meseca iz Pirota deportovan u Holandiju, doživeli su istu sudbinu na osnovu poternice Interpola koja ih tereti da su kidnapovali svoju decu.

Holandska porodica na okupu dok su živeli na obroncima Stare planine

Kum porodice Dahan, koja se doselila u Pirot pre godinu dana, Dragan Janković rekao je danas agenciji Beta da su tri dana posle Anite (34) vlastima u Holandiji izručeni i Ezgan (10), Ajk (9) i Adaja (3). Janković je rekao da se i Anita nalazila na poternici na osnovu koje je Gojcen pre tri meseca izručen holandskim vlastima.

"Gojcen (51) je tada tražio hitnu deportaciju da bi sve to što se dešava sa njima objasnio u Holandiji. Za Anitu je tada odobrena "spora" deportacija pošto je majka i brine o troje maloletne dece", kazao je Janković.

Janković je dodao da je sa Gojcenom, Anitom i decom u kući koju su kupili nadomak Pirota živeo i Gojcenov otac Andrej za kojim nije bila raspisana poternica, ali je ipak deportovan u Holandiju.

"Kad se sve to dešavalo, podneli smo i zahtev da Anita dobije politički azil. Svi su deportovani, mada su, kako smo saznali Holandski sud i tamošnji Centar za socijalni rad odlučili da se obustavi iseljenje dece", kazao je kum.

"Anita i deca su se odrekla holandskog državljanstva i građani su Srbije. Sve te dokumente predali smo našim organima. Oni su ih ipak deportovani u razmaku od tri dana", kazao je on i izrazio nadu da će njegovi kumovi u sudskom procesu u Holandiji dokazati da su nevini i da će se brzo vratiti u Pirot.

Porodica Dahan je u junu prošle godine došla da živi u Pirot gde su im i deca krenula u školu. Kupili su kuću i vinograd u vikend naselju nadomak Pirota. Pošto je u septembru prošle godine stigla poternica Interpola, Gojcen je u pirotskom zatvoru proveo više od tri meseca a krajem septembra prošle godine su se posle odobrenja suda venčali u zatvoru.

Dahanovi su više puta za medije navodili da su došli u Srbiju jer je obrazovni sistem drugačiji nego u Evropi. Govorili su da je u Srbiji obrazovanje bolje, da su njihova deca nadarena a ne autistična, kako su ih proglasili u Holandiji gde je
trebalo da pohađaju specijalnu školu.

"Želimo da svojoj deci omogućimo kvalitetno obrazovanje", govorio je Gojcen.

Anita je posle njegove deportacije ostala da živi sa decom i Gojcenovim ocem u Pirotu, govoreći "da će Gojcen u Holandiji dokazati da nije kriv i da nije kidnapovao svoju decu".

Ponedeljak 28.03.2011. 20:46
Zasto se bre nasa drzava vise trpa tim Holandjanima u Bu.... ? Ako su dosli ljudi u Srbiju da zive , i jos se odrekli Holandksog drzavljanstva , kupili kucu i vonograd i sada ih nasi proteruju ? Bruka i sramota za Srbiju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online