Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 19.03.2011.
17:51
Srna A

Hapšenja zbog zločina u selu Klečka

Od devet osoba uhapšenih u istrazi koja se tiče ratnih zločina tokom sukoba na Kosovu, za pet je određen pritvor od 30 dana, za dve kućni pritvor, dok je jednom licu naloženo da se javlja policiji tri puta nedjeljno, saopšteno je iz Euleksa. U saopštenju se navodi da je deveta osoba privedena u Švajcarskoj.

Fatmir Ljimaj u Tribunalu u Hagu
 

Nalog za hapšenje izdao je Euleksov pretpretresni sudija Okružnog suda u Prištini, a istraga je pod nadzorom tužioca iz kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova.

Mediji su preneli da su među uhapšenima Refki Mazreku, poznatiji kao "Van Dam", Naser Krasnići, Behljulj Ljimaj, Naser Šalja, Sabit Šalja, Šaban Šalja, Besim Šurdaj i Osman Hodža.

Osim njih priveden je bio i Fatmir Ljimaj, nekadašnji komandant takozvane 121. brigade OVK, koji se u sredu uveče predao policajcima Euleksa u svojoj kući u naselju Čaglavica kod Prištine. Euleks je, posle dvosatnog ispitivanja, oslobodio Ljimaja, a pravosudni postupak će, kako su preneli prištinski mediji, biti nastavljen narednih dana.

Ova lica se terete za ubistva, mučenje i kršenje telesnog integriteta i zdravlja albanskih i srpskih civila sa Kosova i ratnih zarobljenika u oblasti sela Klečka 1999. godine.

Pored hapšenja koje se u regionu Prizrena dogodilo u sredu, 16. marta, izvršeno je i nekoliko pretresa.

Mediji u Srbiji prenose da su Ljimaj i ostali privedeni zbog organizovanja logora u kojima su ubijani i mučeni Srbi i nelojalni Albanci u prvoj polovini 1999. godine, istovremeno su i pod sumnjom da su pojedine žrtve prebacivali na sever Albanije, gde su im vađeni organi. Postoji sumnja da su neke žrtve iz logora u selu Klečka prebacivane u blizini mesta Burelj, u Albaniji, u čijoj blizini se nalazi i "žuta kuća".

Prema dokazima kojima raspolaže Euleks, tri žrtve u logoru Klečka su identifikovane DNK analizom. To su Bojan Cvetković, Žarko Filipović i Života Todorović, koji su ubijeni hicima iz "kalašnjikova AK 47". Euleks tereti osumnjičene i za ubistvo dva srpska policajca Nebojše Đurića i Veljka Markovića 4. aprila 1999. godine, kao i za ubistvo civila Arbena Avdijua, koji je ubijen hicima iz "kalašnjikova" istog dana.

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine pokrenulo je istragu protiv Ljimaja i još 27 osumnjičenih pripadnika 121 brigade OVK 16. jula 2008, tereteći ih za zločine u opštinama Lipljane, Štimlje i Glogovac i za formiranje logora u selima Krajmirovci, Klečka i Lapušnik u periodu od juna do oktobra 1998.

U zahtevu za istragu se navodi da je Ljimaj naredio trojici oficira iz 121. brigade Šukri Buji, Ramizu Ćerđiju i Gafuru Dugoliju da na magistralnim putevima Prizren - Suva Reka, Štimlje - Priština, kao i na lokalnim putevima i samim selima organizuju kontrolne punktove. Tamo su zarobljavali civile koje su prvo vodili u "prolazni zatvor" u selu Krajmirovica, a zatim u logore u Klečkoj i Lapušniku.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online