Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 19.03.2011.
06:27
Blic A

Beograd: Svaki sedmi taksista krade mušterije

U Beogradu više od 1.000 taksista ne vozi po taksimetru i tako krade stranke. Zato većina Beograđana nema baš reprezentativno mišljenje o njima. Grad pokušava, ali još ne uspeva, da stane na put određenom broju vozača koji kaljaju ugled korektnih taksista koji zarađuju pošteno. Inspekciji je od početka godine podneto 33 prijave zbog veće naplate vožnje.

Beogradski taksisti

Vožnja taksijem u prestonici postaje veliki rizik. Od Ulice cara Dušana na Dorćolu do Vračara, taksista je naplatio 2.000 dinara čitaocu “Blica”. Drugi čitalac se požalio da je od Brankovog mosta do opštine Novi Beograd platio 900 dinara. Broj “divljih” taksista (sa dozvolom, ali naplaćuju nerealne sume) se ne smanjuje. Postoje punktovi po gradu gde najčešće stoje. Ispred tržnih centara, na Zelenom vencu, kod Autobuske, odnosno Železničke stanice, na Slaviji (na obodu kružnog toka, van taksi stanice). Nije daleko od istine tvrdnja da Grad za sada samo formalno sprečava rad “divljim” taksistima.

Potrošeno je dosta novca i vremena na razne ideje, napisano nekoliko studija o autotaksi delatnosti, a broj “divljih” taksista se ne smanjuje. Da li je Grad iscrpeo sve mehanizme za borbu protiv ove pojave? 

Bez dozvole radi 300 prevoznika

Inspektori su od početka godine podneli 201 zahtev sudu protiv taksista koji nisu imali odgovarajuću taksi dozvolu. U 2010. godini podneto je ukupno 1.328 zahteva.
- Postoji veliki broj ponovljenih prekršilaca. Procenjuje se da na ulicama trenutno postoji od 250 do 300 taksi prevoznika bez dozvole Direkcije za javni prevoz - kaže Dragan Ristanović, pomoćnik sekretara za inspekcijske poslove.

- Nije problem kada ta pojava ispliva jednom u tri meseca, realno, to je negde oko pet odsto ljudi. Konačno rešenje problema će biti kada budemo mogli da oduzimamo dozvole za obavljanje taksi delatnosti. Za to je neophodno izmeniti zakonske akte, pre svega Zakon o privrednim društvima i Zakon o prevozu u drumskom saobraćaju - kaže Dejan Mali, član Gradskog veća. 

Kontrola taksi prevoza sprovodi se svakodnevno u dve smene, uz asistenciju policije, kao i u noćnim akcijama uz pomoć komunalne policije i interventne jedinice. 

- Inspekciji je u 2011. podneto ukupno 33 prijave koje se uglavnom odnose na povećanu naplatu. Prijave se podnose na broj 3227–000 i potrebno je inspektorima omogućiti što više podataka o taksisti i vozilu da bi se utvrdio identitet. Nakon utvrđivanja identiteta, inspektor podnosi prekršajnu prijavu protiv taksi vozača - kaže za “Blic” Dragan Ristanović, pomoćnik sekretara za inspekcijske poslove. 

U taksi udruženjima naglašavaju da su za kaljanje ugleda delatnosti najviše krivi taksisti koji imaju dozvole, a ne poštuju propise. 

- Taksisti bez dozvola nisu problem, njih će iskoreniti nove TX tablice. Taksisti koji imaju dozvole, voze po ugovorenim cenama i naplaćuju abnormalne sume, oni su glavni krivci što ljudi imaju takvo mišljenje o nama. Inspekcija jeste u poslednje vreme malo pojačala kontrole, ali ništa se neće promeniti dok ne bude bilo jasnih zakonskih akata koji će regulistati našu delatnoast - kaže Vlada Ivetić, član izvršnog odbora “Žutog taksija”.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online