Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 21.02.2011.
21:41
E. V. A

Švedska: Bojoviću 4 godine za desant na trezor

Viši sud u Stokholmu povećao je kazne osuđenima za spektakularnu helikoptersku pljačku trezora novca u glavnom gradu Švedske, pa će tako jedan od organizatora ovog razbojništva, Goran Bojović (39), umesto tri morati u ćeliji da provede četiri godine. Istovremeno, drugi optuženi Srbin kojem se na teret stavljalo saučesništvo u razbojništvu koje se dogodilo u septembru 2009. godine, potpuno je oslobođen odgovornosti.

Advokati optuženih, posle pooštravanja kazni, izjavili su da veruju da se Viši sud u Stokholmu na ovakav korak odlučio zato što je sama akcija bila spektakularna i izazvala je veliku pažnju kako u Švedskoj, tako i u celom svetu.

U helikopteru nađeni DNK tragovi jednog od pljačkaša

Takođe, advokati smatraju da je, novom odlukom, Viši sud otvorio mogućnost Vrhovnom sudu da upravo na ovom slučaju napravi "okvir" koji će biti primer drugim sudijama koje budu odlučivale u suđenjima za najteže kazne.


Osim Goranu Bojoviću, kazna je povećana i pilotu helikoptera Aleksanderu Eriksonu (35) i on će, umesto sedam, provesti osam godina na robiji, iako su obojica u svojim žalbama tražili da budu potpuno oslobođeni.

Samo je Safa Kadhum (31), jedini od svih optuženih, priznao da je učestvovao u pljački jer su tragovi njegove krvi nađeni u trezoru. Njemu je kazna sa sedam takođe povećana na osam godina robije.

Snimak razbojnika u trezoru korišćen kao dokazni materijal


 

Plen od 4,2 miliona evra još nije nađen, a sumnja se da su i glavni organizatori na slobodi. Iako je srpska policija obavestila švedske kolega šta se sprema, spektakularna pljaška je uspešno izvedena u septembru prošle godine. Umesto srpskog pilota iz Beograda, koji je, kako tvrdi tužilaštvo, primio kaparu za posao, helikopterom je upravljao Erikson koji je tokom suđenja poricao svoju umešanost u ovu pljačku.


Veliki deo dokaza sastojao se iz snimljenih telefonskih razgovora. Goran Bojović je često telefonirao drugu iz detinjstva koji se preselio u Srbiju koji je imao zadatak da vrbuje pilota iz Srbije.

Pilot se, međutim, kasnije predomislio, pa je za posao angažovan Aleksander Erikson, švedski televizijski producent koji je očigledno imao problema s drogom, ali je znao da upravlja helikopterom. U kasnije nađenom helikopteru otkriveni su DNK tragovi 35-godišnjeg Šveđanina.

Vojnička preciznost


Stručnjaci smatraju da su pljačku izveli ljudi koji imaju iskustvo u vojnim operacijama. To se poklapa sa informacijama da su umešani vojni veterani iz Srbije, ali osim dvojice Srba iz Švedske, pred sud nije izveden niko iz Srbije. Ovo je prvi put u švedskoj istoriji da je prilikom pljaške korišćen helikopter.

Državni tužilac Leif Gorts je očekivao od Višeg suda još oštrije kazne.

- To što je pljačka bila tako dobro planirana treba računati kao otežavajuću okolnost! Kako će društvo, inače, moći da se odbrani od zločina ovakve vrste - kazao je tužilac u svojoj završnoj reči na Višem sudu.


Nakon izricanja novih kazni, tužilac Gorts je rekao da je "Viši sud samo delimično izašao u susret zahtevu tužilaštva", te da nije postignut željeni cilj, a to je kazna od deset godina zatvora!


Branioci optuženih, međutim, smatraju da su njihovi klijenti žrtve velike medijske pažnje koju je izazvala ova pljačka.


- Nove kazne vidim kao rezultat spektakularnosti ovog slučaja. I ranije se dešavalo da optuženima budu pooštrene kazne samo zbog toga što je slučaj izazvao veliku pažnju javnosti, kako je to bilo i u ovom slučaju - kazao je jedan od advokata, a sa njim se saglasio i Leif Siberski, jedan od najpoznatijih švedskih advokata i branilac optuženog pilota.
 

Veliki publicitet


Desant na trezor u Stokholmu dobio je veliki publicitet kako u Švedskoj, tako i u celom svetu. Policija je priznala da je samo deo razbojnika uhvaćen, a godinu dana posle pljačke prvostepeni sud je osudio sedmoricu uhapšenih, dok je trojicu oslobodio odgovornosti. Nakon žalbi Višem sudu, trojici glavnooptuženih povećane su kazne.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.