Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 21.02.2011.
09:14
Blic A

Lakše do droge, nego do cigara

Pokrajinski ombudsman je, istražujući uslove u vojvođanskim zatvorima, utvrdio da osuđenici, koji su ovisni o narkoticima, bez većih problema dolaze do droge čak i u zatvoru. Narkotici se u zatvor unose u hrani, garderobi, kolačima, priboru za ličnu higijenu, a prema rečima samih zatvorenika, do droge u zatvoru se dolazi lako samo ukoliko se ima novca.

Zatvorenici se na različite načine snalaze da dođu do narkotika
 

"U zatvoru je lakše doći do droge nego do cigareta. Meni je lično dok sam ležao na Klisi devojka nekoliko puta ubacila po gram-dva. Samo jednom su me provalili da sam uzeo drogu, ali mi nisu našli ništa. Uglavnom ih je pakovala u paket sa hranom“, priča M. K., bivši ovisnik koji je pre tri godine odležao kaznu u novosadskom zatvoru zbog serija teških krađa.

Kako tvrdi, u zatvoru je uvek uspevao da obezbedi dozu narkotika. Osim devojke, narkotike je nabavljao i preko ostalih zatvorenika, koji su gram heroina naplaćivali desetostruko više nego na ulici.
 

"U zatvoru se trguje svim i svačim. Cigarete, droga, tablete, kartice za mobilni telefon tamo su platežno sredstvo. Naravno, za nabavku ovih stvari je neophodan neko "sa one strane žice”, tako da su posete i paketi jedini način da se dođe do njih“, tvrdi M. K.
 

Heroin se, umesto prah šećera, posipa po domaćim kolačima, stavlja se između uložaka na obući, krije u originalnim ambalažama pene za brijanje, paste za zube, pa čak i u koricama knjiga.

Prema istraživanju ombudsmana, od 115 anketiranih zatvorenika, nešto više od 20 odsto je priznalo da zna kako se može doći do narkotika i u zatvoru. Svi oni su potvrdili da drogu prodaju drugi osuđenici, te da se u zatvoru može kupiti većina poznatih narkotika.
 

Ovoga su svesni i u Ministarstvu pravde gde napominju da se, i pored rigoroznih kontrola, događa da narkotici završe u rukama zatvorenika.
 

- Vrlo je teško u paketu od nekoliko kilograma naći dva grama heroina. Od 11.000 hiljada zatvorenika, koliko ih ima u 28 zatvora i kazneno-popravnim zavodima, registrovano je više od dve i po hiljade narkomana. Na taj broj treba dodati još minimum 500 latentnih ovisnika - kažu u Ministarstvu pravde, napominjući da je izuzetno teško kontrolisati svakog od njih.
 

Smrt osuđenika Petra S. (24), koji se prošle godine predozirao u svojoj zatvorskoj ćeliji na Klisi upravo je potvrda da droga lako nađe put i iza zatvorskih rešetaka.

Prema rečima samih osuđenika, ovakve smrti se mnogo češće događaju nego što je to poznato van zatvorskih zidina.

"Nažalost, to je tipična smrt za narkomane koji završe u zatvoru. Naviknuti na redovne doze, iza rešetaka počnu da kriziraju. Dočepaju se prve doze, a ne shvataju da im se organizam koliko-toliko odvikao. Mnogo njih je tako završilo", kaže M. K.
 

On tvrdi da se po zatvorima švercuje "prljava” droga koja se, da bi se dobilo na količini, meša sa svim i svačim.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 21.02.2011. 09:23
Ригорозна контрола???? Интелигентна полиција???? Нови виц?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online