Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 10.02.2011.
11:17
Srna A

Sprečena Fejsbuk otmica u Novom Sadu

Dogovor sa "prijateljem" ostvaren posredstvom društvene mreže Fejsbuk umalo nije skupo koštao dvanaestogodišnju učenicu petog razreda jedne novosadske osnovne škole, jer je za dlaku uspela da ne bude oteta nasred ulice, nedaleko od stana u kojem živi!

Fejsbuk - potencijalna opasnost za decu
 

Devojčica kaže da je prihvatila prijatelja na Fejsbuku koji se predstavio kao njen drug iz škole, i molio da mu donese svesku da bi uradio domaći zadatak, jer je bio bolestan.


"Poverovala sam u priču `prijatelja`, jer on nije dolazio u školu tih dana, a znao je i neke podatke o školi. Krenula sam niz ulicu, ka njegovoj kući, kad je iz auta odjednom izašao neki čovek, koji mi je prišao i predstavio se kao tata mog druga. Insistirao je da uđem u njegov auto, ali nisam htela, jer mi je bio nepoznat. Nervozan što ga odbijam, pokušao je na silu da me uvuče u auto. Počela sam da vrištim, što je srećom čula komšinica koja je istrčala da vidi šta se dešava. Kad je video komšinicu napasnik je pobegao, a u panici nismo pogledale koji je broj registarskih tablica njegovog auta", ispričala je devojčica na tribini "Klikni bezbedno", a prenosi novosadski dnevni list "Nacionalni građanski".


Priča je šokirala sve prisutne na tribini održanoj u Novom Sadu, kako roditelje tako i nastavnike, a direktor škole koju pohađa ova učenica rekao je da opasnost od Fejsbuka uglavnom dolazi od dečje naivnosti.


"Opasnost Fejsbuka je u tome što su deca naivna i ostavljaju tačne podatke. Prosto je frapantno koliko je taj lik studiozno pratio devojčicu, kad je znao gde ona živi, i koji joj drug nije u školi tog dana", istakao je direktor.


Prema prošlogodišnjoj anketi Ministarstva za telekomunikacije i Medijske elektronske dokumentacije „Ebart", roditelje svakog trećeg deteta u Srbiji ne interesuje šta ono radi na internetu.


Evropske statistike opet navode da svaka 20. osoba u EU, koja živi s decom tvrdi da su se ona povezala s potencijalno opasnim licima upravo preko komjutera i to od kuće.

U EU prošle godine je 65 odsto osoba redovno koristilo internet, dok je u Srbiji taj procenat bio 40 odsto.
 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 10.02.2011. 11:34
Fejs ima vise losih strana nego dobrih.Ne verujem nikom preko neta.Mada koliko vidim klinke ostavljaju brojeve svojih telefona,raskrecenih nogu se nude,nije ni cudo kad se ovako nesto desi.Zeljne pokazivanja svoje golotinje na meti su manijaka,ali svako ima pravo izbora.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online