Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 05.02.2011.
12:15
Z. Mirković - J. Arsenović - Vesti A

Led koban za srpskog alpinistu

Srpski alpinista Vladimir Filipović (45) poginuo je, a za život njegovog kolege Milana Savatića bore se lekari nakon što su njih dvojica u četvrtak, prilikom osvajanja zaleđenog vodopada u Austriji, pali sa visine od oko 40 metara.

Obožavao alpinizam: Vladimir Filipović


Nesreća se, prema saopštenju austrijskih službi, dogodila u 11 sati u mestu Štranerbah, prilikom osvajanja planine Maltatalu u pokrajini Koruška.

Do nesreće je došlo kada je jedan od dvojice planinara izgubio ravnotežu. Nije saopšteno koji se od njih dvojice okliznuo i povukao za sobom kolegu, ugrožavajući pri tom i trećeg alpinistu. Posle dvočasovne reanimacije Filipović je izdahnuo, dok je Savatić helikopterom prebačen u kliniku u Klagenfurtu.

Tehnički direktor na Radiju B92

Vladimir Filipović radio je kao tehnički direktor Radio B92. Ovaj inženjer elektrotehnike bio je posvećen poslu i, kako kažu njegove kolege u Radiju, vešt da uvek nađe rešenje za problem.

 

Kolegama je bila poznata njegova velika strast za aplinizmom koji mu je dugo godina bio hobi. Nema decu i nije bio oženjen.

- Dvojica alpinista penjali su se bez ikakve bezbednosne opreme i bez kanapa - izjavio je Hans Aman iz alpinističke službe spasavanja.


Kako "Vesti" saznaju, reč je o devetočlanoj grupi planinara iz Srbije koji su organizovano krenuli u pohod na planinu u Koruškoj.

Sana Zulić iz alpinističkog odseka Planinarskog saveza Beograda (PSB) potvrdila je da je u njihovom godišnjem planu bila i ova ekspedicija u Austriji, tako da su odbačene spekulacije da su pomenuti alpinisti išli na svoju ruku.

Ona je, međutim, odbila da pruži bilo koju drugu informaciju do održavanja Upravnog odbora PSB koji je zakazan za juče po podne.


Reagujući na izjavu austrijskog predstavnika iz službe spasavanja, predsednik PSB Zoran Kontić kaže da je reč o obučenim penjačima, mada lično nije mogao da posvedoči koliko je Filipović imao alpinističkog iskustva.


- Ne verujem da su bili bez opreme, među njima je bio jedan od naših najiskusnijih penjača i instruktora. Moguće je, međutim, da opremu nisu koristili iako su je poneli - kazao je Kontić.


Prema jednoj informaciji, moguće je da se vođa ekipe, pomenuti instruktor, ostalim alpinistima priključio sa zakašnjenjem, jer je u sredu imao predavanje u Beogradu i da zbog toga nije bio u prilici da zabrani dvojici kolega da se penju bez kanapa. U svakom slučaju, istraga koju sprovode nadležni u Austriji trebalo bi da ponudi odgovor na pitanje da li su dvojica srpskih alpinista u osvajanju zaleđenih planina na svoju ruku krenuli bez adekvatne opreme kako bi pohod bio izazovniji.


U ambasadi Srbije u Beču, "Vestima" je rečeno da će telo Filipovića naredne sedmice biti prebačeno u Srbiju, dok teško povređeni Savatić do daljneg ostaje u bolnici u Klagenfurtu.


- U stalnom smo telefonskom kontaktu sa porodicama stradalih alpinista. Nažalost, Vladimir Filipović je poginuo, dok Milan Savatić ima teške povrede glave, nagnječenje mozga i frakturu noge - kazao je konzul Štefan Vuljaj.

Neosvojeni K2


Poslednja tragedija srpskih alpinista, pre ove u Austriji, dogodila se u avgustu 2008. godine kada je stradao Dren Mandić. Ovaj iskusni alpinista poginuo je pri usponu na vrh K2 na Himalajima, drugom po visini, ali i najtežem za osvajanje. Posle te tragedija, srpska ekipa je prekinula ekspediciju.


- Naši penjači u proseku manje stradaju, prvo zato što nas ukupno ima manje, ali i zato što smo sačuvali zajedništvo i duhovno jedinstvo. Ne kažem da druge ekipe ne gaje solidarnost, ali mi ređe učestvujemo u komercijalnim ekspedicijama gde postoji plaćeni vodič - kaže Zoran Kontić.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online