Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 03.02.2011.
10:46
Press A

Ispovest srpskog navijača: Četiri meseca nevin u zatvoru

Vladimir Delić (28) iz Novog Sada koji je sa još trojicom navijača proteran iz Italije zbog nereda na utakmici u Đenovi kaže da je greškom

Neredi srpskih huligana u Đenovi
 

Delić objašnjava da je na kraju pristao na nagodbu sa italijanskim pravosuđem jer bi u suprotnom još najmanje godinu dana u zatvoru čekao na suđenje.

Delić, diplomirani ekonomista, kaže da je preživeo pakao od 12. oktobra, kada je uhapšen posle nereda na fudbalskoj utakmici Italija-Srbija u Đenovi.

"Nisam ni slutio da će se moj izlet u Italiju ovako završiti! Nemam veze sa organizovanim navijačkim grupama, niti idem redovno na fudbalske utakmice. Sa mojim bratom Milanom i još šestoricom prijatelja otišao sam u Đenovu na utakmicu naše reprezentacije. Planirali smo i turistički obilazak čuvenog „Akvaparka" u Đenovi i kasnije Milana. Na utakmicu smo pošli bez ikakvih navijačkih obeležja", priča Vladimir.

Navijači danas stižu

 

Navijači Strahinja Toljagić (24), Nenad Radović (30), Goran Stanić (25) i Vladimir Delić (28) osuđeni su pred sudom u Đenovi na kazne zatvora između godinu i deset meseci i dve godine, ali im je kazna odmah zamenjena kaznom proterivanja iz Italije u koju neće smeti da uđu narednih pet godina. Oni će redovnom avionskom linijom danas biti deportovani u Srbiju. Ovu četvoricu navijača italijansko pravosuđe je teretilo za nanošenje telesnih povreda i suprotstavljanje policiji.

On dodaje da su na stadionu u Đenovi bili u delu koji je bio predviđen za naše navijače."Bili smo smešteni u uglu na samom vrhu tribine. Sve vreme pio sam sok. Na fotografijama koje je moj brat poslao policiji vidi sa da sam bio daleko od navijača koji su pravili nerede. Kada je utakmica prekinuta, čekali smo da svi izađu, pa smo među poslednjima mirno izašli s tribina. Čak su i huligani u tom trenutku bili privedeni.

Vladimir kaže da je problem nastao kada je poslednja grupa navijača izašla sa stadiona.

"Našli smo se u tom ograđenom prostoru kod autobusa. Situacija je neko vreme bila mirna, pre svega zahvaljujući našem konzulu u Milanu Ivani Pejović, koja je smirivala izgrednike i obraćala se policiji, a onda je odjednom usledio opšti stampedo. Pokušali smo da se sklonimo. U opštoj gužvi preskočio sam ogradu da bih pobegao kod redara, koje sam pre toga molio da nam pomognu i sklone nas, jer smo došli samo da gledamo utakmicu. Međutim, u tom trenutku su me zadržali policajci", priča Delić.

Fakti

 

- Za vreme izgreda u Đenovi uhapšena su još četiri srpska navijača, među kojima i njihov vođa Ivan Bogdanov i njima će suđenje početi u martu.

- Duel između Italije i Srbije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2012. prekinut je u sedmom minutu zbog divljanja gostujućih navijača na stadionu „Luiđi Feraris" u Đenovi.

- UEFA je zbog divljanja navijača kaznila Srbiju jednom utakmicom pred praznim tribinama

On objašnjava da je sve vreme mislio da je u pitanju greška, ali se ubrzo našao u ćeliji sa nekoliko naših navijača.

"Nisam ni slutio da ću u zatvoru biti četiri meseca! Bio sam u šoku, ali ubrzo sam shvatio da moram da se borim. Ubrzo su mi saopštili da me terete za napad na redara, odnosno službeno lice, i za opiranje prilikom hapšenja, što nije tačno. Sve vreme sam negirao krivicu. Međutim, kada sam shvatio da na suđenje treba da čekam godinu dana i da su kazne izuzetno velike, odlučio sam da se nagodim. Priznao sam krivicu kako bi me odmah pustili kući", priča Vladimir.

On kaže da su u zatvoru prema njemu bili korektni. "Bilo nas je četvorica u ćeliji. U početku sam imao dnevno sat vremena šetnje, kasnije smo dva sata mogli da provedemo u dvorištu. Italijanski čuvari čudili su se što nas toliko dugo drže u pritvoru, s obzirom na delo na koje nas terete", priča Vladimir.

Čekaju sina studenta

 

Student Nenad Radović (30) iz Kragujevca, takođe je uhapšen u Đenovi. "Naš sin sigurno nije kriv! On je apsolvent informatike, sa prosečnom ocenom devet. Nenad je dva dana pre te utakmice otišao na turističko putovanje u Italiju, a utakmica je bila samo deo njegovog tek trećeg putovanja u životu", priča Radovićeva majk.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online