Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 31.01.2011.
15:37 >> 18:17h
RTS, Vestionline A

Tomić saslušan zbog Mladića, pa pušten kući

Penzionizani General Aco Tomić pušten je kući posle vpetočasovnog saslušanja u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova zbog sumnje da je skrivao Ratka Mladića.

Aco Tomić već duže vreme pod istragom zbog skrivanja Ratka Mladića

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je da je saslušanje Tomića, na koje se sam odazvao, završeno oko 17 sati ali da zbog potreba istrage ne može da iznosi više detalja o tome.

Tomić je saslušan u prisustvu tri advokata i zamenika tužioca za ratne zločine,a posle saslušanja nije zadržan.


Vekarić je ranije danas rekao da je reč o predmetu koje je Tužilaštvo za ratne zločine preuzelo iz nekadašnjeg Drugog opštinskog tužilaštva koje je 2006. godine pokrenulo istragu protiv Tomića, ali je istraga prekinuta.

Tomić je prošle godine na pretnje Ivica Dačića da bi mogao da odgovara za skrivanje Mladića za "Vesti" rekao da nikada nije krio Mladića, ali i da zna gde se nelazi to ne bi otkrio.

Policija je danas pretresla kuću Darka Mladića, sina Ratka Mladića, u potrazi za dokaznim materijalom koji bi ukazao na mesto gde se Mladić krije.

Tužilaštvo za organizovani kriminal preuzelo je, u novembru 2010. godine, od redovnog tužilaštva spise predmeta generala Aca Tomića i još četiri bivša oficira osumnjičena za pomaganje u skrivanju haškog optuženika Ratka Mladića.

Posle promene Zakona o organizaciji i nadležnosti za procesuiranje krivičnih dela ratnih zločina, poznatog kao "Zakon o jatacima", krivično gonjenje pomagača učiniocima tih dela prešlo je u nadležnost Tužilaštva za ratne zločine.

Drugo opštinsko javno tužilaštvo podnelo je 2006. godine zahtev za proširenje istrage protiv Aca Tomića, Ljubiše Vukovića, Dragana Živanovića, Branislava Puhala i Nebojše Pavkovića, u okviru postupka protiv 11 optuženih za pomoć učiniocu posle izvršenja krivičnog dela (od kojih je jedan u međuvremenu preminuo).

Tomićeva biografija

 

Aco Tomić rođen je 6. oktobra 1948. godine u selu Ručići kod Gornjeg Milanovca. Završio je Vojnu akademiju, smer artiljerija, 1971. godine. Bio je komandir voda i baterije, a zatim se doškolavao u Sovjetskom Savezu i prešao je Upravu bezbednosti Prve armije, gde je bio obaveštajni organ u analitičkom odeljenju. Početkom devedesetih, Tomić je prekomandovan u Komandu odbrane grada Beograda, kao zamenik načelnika za bezbednost.
Iz Komande grada Tomić je 1993. godine prešao u kontraobaveštajni odsek Uprave bezbednosti Vojske Jugoslavije, a četiri godine kasnije premešten je u Prištinu, na čelu Kontraobaveštajne grupe (KOG).
Ukazom Slobodana Miloševića 16. juna 2000, Tomić je imenovan za zamenika načelnika Uprave bezbednosti dok je na isti dan, godinu dana kasnije, imenovan za načelnika Kontraobaveštajne službe, ukazom Vojislava Koštunice.
Smenjen je ukazom Ministarstva odbrane koji je stupio na snagu 7. aprila 2003, a već sledećeg dana uhapšen je u okviru akcije "Sablja" i držan u pritvoru tri i po meseca.

Njegovo ime našlo se na optužnici od 44 imena za ubistvo premijera Zorana Đinđića. Pošto je uhapšen po toj osnovi, država mu je kasnije isplatila odštetu od šest miliona dinara za pretrpljen bol.

Tomić je potom, ponovom, vraćen u službu odlukom Vrhovnog vojnog suda, jer prilikom njegovog penzionisanja nije ispoštovana procedura oko primopredaje dužnosti.

Saslušavan je u okviru proširene istrage u slučaju Mladićevih jataka, a general Pavković tvrdio je da se 2002. Tomić viđao sa Ratkom Mladićem. 

Ponedeljak 31.01.2011. 18:49
Tomić je prošle godine na pretnje Ivica Dačića da bi mogao da odgovara za skrivanje Mladića za "Vesti" rekao da nikada nije krio Mladića, ali i da zna gde se nelazi to ne bi otkrio. ----------------------------------- Алал вера господине Томићу! Нека битанге и хуље траже и њушкају, док још имају ово мало времена... Истиче им рок трајања. Они би да апсе чувеног Српског генерала, леле!
Ponedeljak 31.01.2011. 19:06
Ова власт крије лопове, мафијаше, криминалце и са њима сарађује, а овамо јури народ и српске патриоте што крију свог генерала.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online