Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 29.01.2011.
15:58
Vestionline A

Biznismeni tuže Kfor zbog optužbi da su finansirali ŠIK

Biznismeni sa Kosova i Metohije koji se spominju u izveštaju obaveštajne službe američkog Kfora o finansiranju posleratne tajne obaveštajne službe na Kosmetu (SHIK), najavili su tužbu protiv novinara koji su o tome pisali, ali i protiv onih koji su sastavili izveštaj, prenose danas prištinski mediji.

Tužba "piscima" izveštaja iz Kfora
 

Prištinski list "Koha ditore" juče je preneo da je tajna obaveštajna služba (SHIK) Demokratske partije Kosova (DPK), čiji je lider Hašim Tači, formirana odmah posle sukoba na Kosmetu, brojala do 3.000 ljudi, a za finansiranje i pranje novca je koristila veze sa mnogim kriminalnim organizacijama i više kosmetskih firmi.

Bivši službenici SHIK-a, koji su u izveštaju obaveštajne službe vojnog kontigenta SAD-a pri Kforu predstavljeni kao policija DPK, traže institucionalnu istragu u vezi s ovim izveštajem tvrdeći da je obaveštajna služba američkog Kfora iznela izmišljotine u vezi s istorijatom SHIK-a.

U izveštaju se spominje Ljatif Gaši, jedan od vođa Oslobodilačke vojske Kosova na području Podujeva i posle rata službenik SHIK-a, koji je, kako se navodi, prikupljao sredstva za potrebe SHIK-a, zajedno sa Rustemom Mustafom, zvanim Remi, jednim od bivših komandanata OVK.

Po rečima tajnih agenata, kompanije "Lesna'' koja je u vlasništvu Hašima Dešiškua i "Agro Lapi'', u vlasništvu Burima Gašija, dve su kompanije koje su najviše sponzorisale SHIK, a Dešišku i Gaši su novac davali pod pritiskom službenika SHIK-a. Te dve kompanije su iz Podujeva, odakle su i Ljatif Gaši i Mustafa.

"Svaka informacija ili deo informacije, koja se plasira ili treba da bude objavljena, mora da bude podvrgnuta jednoj ozbiljnoj institucionalnoj istrazi'', rekao je Ljatif Gaši, koji tvrdi da izveštaj obiluje velikim brojem netačnih i manipulativnih informacija.

Mustafa je, kako danas prenose prištinski mediji, negirao da je ikada prikupljao sredstva za SHIK.


"Nikada u životu nisam uradio tako nešto. Ja poznajem i Hašima Dešiškua i Burima Gašija, ali nisam nikada od njih tražio novac'', rekao je Mustafa.

Tajni izveštaj obaveštajne službe američkog KFOR-a navodi da su Gaši i Mustafa prikupljali sredstva za SHIK i da su funkcionisali kao policija DPK-a, sve dok nisu bili uhapšeni.

Dešišku je navode iz američkog izveštaja okarakterisao kao izmišljotine. On je najavio tužbu protiv lista "Koha ditore", s obzirom na to da su objavili tekst, ali i protiv onih koji su sastavljali izveštaj u vezi s istorijatom SHIK-a.

U izveštaju se, između ostalog, spominje i Bedri Seljmani, vlasnik "Kosova petrola'' i hotela "Victory'', koji se u izveštaju spominju kao firme koje su SHIK-u služile da pere novac.

POVEZANE VESTI

Subota 29.01.2011. 16:11
Omca se steze. Polako, svi znamo kako su ti biznismeni dosli do para. Divlji zapad je poceo da se raspada.
Subota 29.01.2011. 21:32
Sad Taci pritiska amere da rade na daljim priznanjima, a ovi im brisu nos da su i do sada dobili preko mere. Jos ce se ozbiljno posvadjati.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online