Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Petak 28.01.2011.
19:08
Fonet, B92 A

Albanci: Oslobodite "gnjilansku grupu", inače...

Albanski odbornici opština Bujanovac, Preševo i Medveđa usvojili su deklaraciju u kojoj se traži da se presuda pripadnicima "gnjilanske grupe“ OVK poništi. Predsednik Partije za demokratsko delovanje i jedini albanski poslanik u Skupštini Srbije Riza Haljimi ocenio je da je presuda članovima "gnjilanske grupe" koju je izrekao Sud za ratne zločine u Beogradu "neozbiljna". Predsednik opštine Preševo i lider Demokratske partije Albanaca Ragmi Mustafa poručio je da će Albanci ozbiljno razmotriti svoje ponašanje prema vlastima Srbije.

Hapšenje osuđenih pripadnika "gnjilanske grupe"

"Ako nema relevantinih dokaza da su oni izvršili ta krivična dela, onda je to politički motivisan sudski postupak koji pokazuje da pravosuđe u Srbiji nije reformisano na pravi način", rekao je Haljimi posle Skupštine albanskih odbornika iz opština Preševo, Bujanovac i Medveđa.

Riza Haljimi

Haljimi smatra da će presuda imati teške posledice na porodice osuđenih i pozvao pravosudne institucije da ispitaju osnovanost presude, jer, kako je ocenio, nije bilo valjanih dokaza da su oni izvršili najteža krivična dela.

Haljimi je rekao da je Sud za ratne zločine mogao još neko vreme da sačeka sa presudom, kako bi se na relevantan način razmotrile optužbe za najteža krivična dela protiv članova "gnjilanske grupe", koji su pre dve godine uhapšeni u Preševu.

Ragmi Mustafa

Predsednik opštine Preševo i lider Demokratske partije Albanaca Ragmi Mustafa ocenio je da presuda govori da srpski organi vlasti "nastavljaju sa politikom terora prema Albancima u Preševskoj dolini".

"Ta devetorica nisu učinili ništa za šta su osuđeni, nisu se međusobno poznavali pre hapšenja i nisu bili na Kosmetu u periodu kada su zločini počinjeni", rekao je Mustafa.

Mustafa je poručio da će zbog te presude Albanci ozbiljno razmotriti svoje ponašanje i odnos prema vlastima Srbije.

Devet pripadnika "gnjilanske grupe" je osuđeno zbog ubistva i mučenja do smrti najmanje 32 civila od juna do septembra 1999. godine. Na po 15 godina zatvora osuđeni su Aguš Memiši, Selimon Sadiku i Samet Hajdari. Na po 10 godina zatvora osuđeni su Nazif Hasani, Burim Fazliju, Faton Hajdari i Ahmet Hasani, a na po osam godina osuđeni su Ferat Hajdari i Kamber Sahiti.

POVEZANE VESTI

Petak 28.01.2011. 19:14
Ovaj ostao 1 i on hoce sad da naredjuje nama srbima u srbiji.pa netreba nam ni on 1.pocistice se sve to kad ispratimo tadiju.zivela srpska srbija.
Petak 28.01.2011. 19:18
Молим вас пустите аљбанце....да им ми пресудимо маму им њихову геноцидну, још нам хљеб троше и љенчаре у затвору!
Petak 28.01.2011. 19:26
Sad je problem u skupstini Srbije ko ce dati onaj 126-ti glas.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online