Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
19
Četvrtak 20.01.2011.
19:13
Beta, Press A

Devojčica iz Vranja umrla od upale grla?

Rezultati obdukcije petogodišnje D.M. koja je 8. januara umrla na dečijem odeljenju vranjske bolnice, poslati su u Beograd na veštačenje, rečeno je danas u Osnovnom sudu u Vranju. Državna sekretarka Ministarstva zdravlja Nevena Karanović rekla je da je devojčica preminula od gušenja izazvanog upalom grla.

Roditelji traže pravdu

Obdukcija je izvršena u Institutu za sudsku medicinu u Nišu, a rezultat je preuzeo sudija vranjskog osnovnog suda Vladan Mićović koji vodi slučaj. Portparol Osnovnog suda u Vranju Srboljub Milosavljević izjavio je da je, na predlog nadležnog tužioca, juče Osnovnom sudu naloženo da se kompletna dokumentacija o slučaju, sa obdukcionim nalazom, dostavi na uvid Gradskom zavodu za sudsko veštačenje u Beogradu.

Milosavljević je dodao da zbog toga rezultat obdukcije sada ne može biti predočen javnosti. Prema njegovim rečima, tužilac smatra da je veštačenje u Beogradu nužno da bi se utvrdilo da li su lekari učinili propust u slučaju D.M.

"Obdukcija je izvršena na zahtev Osnovnog suda u Vranju i nije mogla biti dostavljena na uvid bilo kome drugome, tako da sve informacije o tome koje su se pojavile u medijima nisu relevantne. Dokumentacija je dostavljena Gradskom zavodu za sudska veštačenja u Beogradu da bi bila izbegnuta pristrasnost", rekao je Milosavljević.

Državna sekretarka Ministarstva zdravlja Nevena Karanović rekla je da je devojčica preminula od gušenja izazvanog upalom grla. 


"Devojčica je imala upalu grla, usled koje je došlo do oticanja i upale poklopaca u ždrelu, zbog čega je dete dobilo gušenje. Nažalost, u situacijama poput te, često nema pomoći", rekla je Karanovićeva, i odbacila da je u ovom slučaju bilo propusta lekara.


Devojčica je prvi put odvedena kod lekara još 7. januara u 14.30 sati! Pedijatar je još tada utvrdio da ima upalu grla, dao terapiju i vratio ju je kući. Stanje se, međutim, pogoršalo, pa je dete oko 22.30 opet dovedeno u Hitnu pomoć, a pošto je opet vraćeno kući, roditelji su je iste večeri pola sata posle ponoći još jednom doveli u bolnicu!


"Tog dana pregledao sam 70 dece, ona je bila 64. pacijent. Sećam se da su je dovele majka i baka. Konstatovao sam da dete ima jaku upalu ždrela i krajnika. U tom trenutku nije bilo gušenja. Prepisao sam terapiju koja se daje u ovakvim slučajevima, 'jugocilin', kako bi se upala sanirala i 'diklofen' koji je trebalo da snizi temperaturu", kaže dr Nenad Mladenović, koji je prvi primio devojčicu još u petak u 14.30.

Roditelji devojčice tvrde da ona nije imala adekvatan tretman na dečjem odeljenju vranjske bolnice. Otac tvrdi da će se ceo slučaj zataškati, a da ih iz bolnice niko nije kontaktirao od kada je njihova ćerka preminula.

Vreme ključni faktor

 

Pedijatar Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj dr Saša Milićević objašnjava da je u ovakvim slučajevima upravo najdragocenije vreme. "Upala grla manifestuje se zatvaranjem svih poklopaca u ždrelu, usled čega može doći do gušenja. Ta bolest je vrlo retka, za nju je, naime, potrebna vrlo brza reakcija, odnosno da se cevčicama odguši grlo kako bi mogao vazduh da prolazi", rekao je dr Milićević.

Četvrtak 20.01.2011. 19:31
Jadno dete i ovi roditelji.Doktori i medicinsko osobljlje,cast izuzetcima,su najkorumpiraniji u Srbiji,oni imaju svoje tarife za operacije,porodjaje ma to je strasno bez para mozes da umres niko te pogledati nece,kako im nije zao te jadne dece zasto se neoformi neka organizacija nevladina koja ce stititi prava pacijenata gde ce pavijenti moci da se zale,na usluge osoblja,na korupciju,na nesavesno ponasanje i ostalo,ovako dalje se nece moci,ovo je prevrsilo sve granice pa nije ovaj narod stoka da se ovako ponasaju!
Petak 21.01.2011. 07:48
Interesantno, komentar ne šalje ni jedan lekar.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online