Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 13.01.2011.
12:58
Politika A

Nova izmišljotina: Kad gost pijan vozi, i domaćin plaća kaznu

Predlog izmene Krivičnog zakona, Zakona o bezbednosti saobraćaja i Zakona o prekršaju biće upućen sledeće nedelje Ministarstvu pravde, Ministarstvu saobraćaja i Ministarstvu unutrašnjih poslova, a ako se usvoji za stanje pijanog vozača biće kriv i onaj u čijoj kući se opijao.

Dobar domaćin ili odgovoran građanin? Nova srpska dilema!
 

Domaćini će možda ubuduće morati da vode računa da li, i koliko, nutkaju goste-vozače alkoholnim pićima, jer ako budu usvojeni predlozi izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja, i oni će odgovarati za prekršaje koje njihovi pijani gosti naprave na drumovima, a biće na udaru istih kazni kao i alkoholisani vozači.

Predlog za izmene Krivičnog zakonika, Zakona o bezbednosti saobraćaja i Zakona o prekršaju biće upućen sledeće nedelje Ministarstvu pravde, Ministarstvu saobraćaja i Ministarstvu unutrašnjih poslova.

"Ako odem kod nekoga na slavu ili veselje, a domaćin zna da sam vozač i ipak me nutka alkoholnim pićem, on je podstrekač na zabranjenu radnju. Ako me domaćin vidi kako pijan sedam za volan, a ne prijavi me policiji, on je takođe saučesnik", kaže Damir Okanović, direktor Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja.

Na primer, ako je kazna za saobraćajnu nesreću u kome je neko poginuo od dve do 12 godina, ta ista kazna mogla bi da bude zaprećena onome ko je podstrekavao tu osobu da konzumira alkohol ili je nije prijavio policiji, iako je znao da je pijana.

Kako je mnogima kafana druga kuća, odredba bi naravno važila i za kafedžije i konobare koji "zažmure" na goste koji "pod gasom" teturaju ka svom autu.

"Konobari znaju ko je koliko popio i dužni su prijave onoga ko alkoholisan sedne u automobil", objašnjava Okanović.

Na pitanje kako će se dokazivati u čijoj kući ili kafani je previše potegao neko ko je potom napravio prekršaj, Okanović objašnjava: "Kada neko pogine i te kako će se u krivičnom postupku utvrđivati gde je bio, gde se napio i ko ga nije sprečio da pijan sedne za volan. Domaćin ili kafedžija mogu reći: 'Nisam znao da je vozač', 'Mislio sam da će otići taksijem' ili slično, ali zakonska pretnja i svest da će i sami snositi posledice može uticati na ljude da ne podstiču druge na prepuštanje alkoholu".

Ovakvi predlozi motivisani su nedavnom nesrećom na putu Kraljevo-Raška, kada je pijani otac seo u kola i napravio udes u kome je poginuo i on i njegova desetogodišnja ćerka, a sin je teško povređen.

"Osim ovoga, predložićemo da se poveća kazna onima koji ne ukažu pomoć povređenima u saobraćajnoj nesreći koju su izazvali, da se pooštri krivična odgovornost putara, odnosno odgovornih za održavanje puteva, da se povise kazne za one koji kradu saobraćajne znake i opremu puta", napominje Okanović. 

Četvrtak 13.01.2011. 13:02
Dahije! Olos! Uzas! Izaci cu na sledece izbore drugi put u zivotu i glasati za Marjana Risticevica
Četvrtak 13.01.2011. 13:36
budale,a mi jos vece sto ih trpimo
Četvrtak 13.01.2011. 13:41
Ajte svi kod mene na piće! --------------ja ću da vas vozim kući. :)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online