Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Subota 25.12.2010.
18:25
Vestionline A

Euleks baš briga za ubijenu srpsku decu

Policija Euleksa obustavila je istragu o terorističkom napadu u kojem je pre više od sedam godina u Goraždevcu kod Peći, na Kosovu i Metohiji, ubijeno dvoje srpske dece, a još četvoro mladih teško ranjeno, izjavio je danas Bogdan Bukumirić koji je tada zadobio sedam prostrelnih rana i jedva preživeo.

Mesto gde su pobijena i ranjena srpska deca
 


Bukumirić je za "zatvaranje" ove istrage upravo saznao iz odgovora na pismo koje je 3. novembra ove godine uputio šefu Euleksa Gzavije de Marnaku tražeći da ga obavesti da li je bilo nove istrage o zločinu u Goraždevcu i kakvi su rezultati.

Pucali iz šiblja na srpsku decu

 

Na obali reke Bistrice kod Goraždevca 13. avgusta 2003. godine albanski seperatisti pucali su iz šiblja, s leđa na decu i mlade koji su pekli kukuruz provodeći letnji raspust na kupanju. Tada su ubijeni Ivan Jovović (19) i Panto Dakić (12), a ranjeni su Dragana Srbljak (13), Marko Bogićević (12) Đorđe Ugrenović (20) i Đorđe Bukumirić, koji je tada imao 15 godina.

 

U pisanom odgovoru, koji je predočio Bukumirić, a koji je potpisao šef Osoblja Euleksa Tomas Mulman, kaže se da je "Euleks policija sprovela ponovnu istragu slučaja".


"Do sada nijedna osumnjičena osoba nije identifikovana. Međutim, ukoliko se pojave dodatne relevantne informacije, istraga će biti ponovo otvorena", stoji u odgovoru.


Mulman pritom obaveštava Bukumirića da, "kao integralni deo mehanizma misije Euleks na Kosmetu" deluje Odbor za razmatranje ljudskih prava i da, "kao nezavisno telo", ima mandat da razmotri pritužbe bilo koje osobe koja tvrdi da je bila žrtva kršenja ljudskih prava od strane misije Euleksa za vreme sprovođenja njenog izvršnog mandata.


Međutim, žrtvi se odmah skreće pažnja da mora imati u vidu da "Odbor nije pravosudno, niti disciplinsko telo i da nema ovlašćenja da dodeljuje novčanu nadoknadu".

Bukumirić se od 2007. u više navrata obraćao šefovima Unmika sa zahtevom da ga obaveste o rezultatima istrage.

"Najpre sam dobio odgovor da je formiran novi tim za istragu i da se radi na otkrivanju dodatnih svedoka. I sve je ostalo na tome, a pre godinu dana iz UNMIK-a me nisu ni udostojili odgovora", ispričao je on i dodao je zato ponovo pisao šefu Euleksa de Marnaku.

On je istakao da je ogorčen zbog toga što mu oni koji bi trebalo da brinu o vladavini prava na KiM, posle sedam godina, praktično poručuju da ne očekuje da će počinioci zločina biti privedeni pravdi.

Istakavši da se u ovom slučaju "ne radi o kršenju ljudskih prava, već o teškom krivičnom delu zločina", Bukumirić je u izjavi Tanjugu izrazio uverenje da je "bilo dovoljno relevantnih tragova, pogotovo odmah posle napada, koji su mogli dovesti do ubica i njihovih nalogodavaca i rasvetliti pozadinu ovog terorističkog akta."


"To nije učinjeno zato što je, kao i obično kada treba rasvetliti zločine nad Srbima, politika umešala prste kako se ne bi otkrilo da iza ovog gnusnog zločina nad nevinom decom stoje albanski teroristi, što ne ide u prilog nezavisnosti Kosova i Metohije", smatra Bukumirić.

"Krivo mi je što naši državni ograni nisu ništa učinili, niti pokazali dovoljno brige za žrtve i njihove porodice", kazao je on i najavio da će nakon svega od nadležnog tužilaštva Srbije zatražiti da izvrši uvid u spise slučaja Goraždevac da "konačno vidimo kako je vođena istraga i zašto je slučaj zatvoren bez ikakvih rezultata".
 

POVEZANE VESTI

Subota 25.12.2010. 18:30
A zasto bi se oni brinuli kada se nasa vlast, milicija i ostali uopste ne brnu niti se trude da se pocinioci kazne?
Subota 25.12.2010. 18:56
Nasa vlada se brine iskljucivo za nesrpski narod,licno mislim da je ovo antisrpska vlada,kad u Beogradu osporavaju onaj uzasni zlocin mislim sta reci,normalna vlada i celnici bi reagovali i brinuli se za svoje gradjane,a ova vlada se brine kako da osudi i ucutka sve koji zele da ukazu na ovu sramotu tugu jad,nicemu to nevodi pre ili kasnije ce im doci politicki kraj a uci ce u istoriju kao izdajnicka i antisrpska vlada!
Subota 25.12.2010. 18:56
Žalosno ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online