Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 22.12.2010.
12:11
Novosti A

Pretučena profesorka: Duša me boli

Vilma Grebenarović (51), profesorka XII beogradske gimnazije koja je pre dva dana prutalno pretučena na parkingu škole, kaže da je više boli duša nego sve povrede na telu.

Vilma Grebenarović

"Da li sam zaslužila da posle 23 godine predanog rada sa učenicima, budem brutalno pretučena? Više me boli duša, nego povrede po celom telu", kaže profesorka Grebenarović. 

"Otežano se krećem. Slomljena mi je ramena kost, pa ću četiri nedelje nositi gips. Otečeni su mi obrazi, teško dišem, a šake ne mogu da savijem", kaže profesorka, dok pokušava da zauzme položaj u kome ne oseća bol.

Pre dva dana, u klasičnoj sačekuši, nasilnici su prvo probušili gumu na profesorkinom "jugu". U parku su sačekali da školsko zvono oglasi kraj šestog časa u poslepodnevnoj smeni. A onda, na slabo osvetljenom parkingu, bez školskog video-nadzora, sačekali su da se raziđu učenici i profesori.

"Ne sluteći ništa, ušla sam u automobil. Kada sam htela da krenem, primetila sam da je guma bušna. Izašla sam. U trenutku kada sam se savila da pogledam točak, osetila sam jak udarac u glavu. Bilo je strašno! Dok sam na zemlji rukama pokušavala da sakrijem lice, dva vitka, maskirana mladića su me udarala", potreseno priča profesorka.

Dok ju je šutirao, čula je nasilnika kako kaže: "Videćeš ti mene!"

U Dvanaestoj gimnaziji, svi su još u šoku zbog napada na koleginicu. "Počinjemo da budemo profesija visokog rizika. Ovim napadom nije ugrožena samo bezbednost, već i dostojanstvo prosvetnih radnika. Do sada u ovoj školi nikada nije bilo napada na nastavnički kadar. Ponekada učenici verbalno prete, ali nikada se nije dogodilo ovako otvoreno nasilje", kaže Svetlana Miljenović, direktorka gimnazije.

Prema njenim rečima, škola je do prošlog meseca imala privatno obezbeđenje, pored redovnog školskog policajca: "Postojao je plan da se škola i dvorište pokriju kamerama i da se pojača obezbeđenje. Nažalost, kao i većina škola u Srbiji, za to nemamo sredstava."

Posle svega što joj se dogodilo profesorka Vilma Grebenarović kaže da je u teškom psihičkom stanju. "Posle ovako brutalnog napada, opravdan je strah za goli život. Ali, još više strahujem za život ćerke, koja je u drugom razredu gimnazije u kojoj predajem, kaže pretučena profesorka."

Ovo nije jedini primer nasilja nad profesorima i nastavnicima. Roditelji P. M. i M. B. su juna 2006. godine pretukli nastavnika hemije Dragana Stepića u OŠ "Dositej Obradović" u Somboru. U srednjoj tehničkoj školi "Nikola Tesla", u Sremskoj Mitrovici, 21. juna 2009. godine, učenik prvog razreda O. Z., nezadovoljan zaključenom ocenom iz hemije, išamarao je profesorku M. M. (62). Navijači M. M. (22) i B. K. (20), 28. marta 2010. godine, pretukli su učenika N. G. (17) i profesora Željka K. (48) Srednje medicinske škole u beogradskoj opštini Zvezdara. I što je možda najbizarnije, trudnu profesorku srpskog jezika Mirjanu Ćalić (33), iz Apatina, 5. septembra 2010. godine, brutalno su pretukla dva napadača. 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 23.12.2010. 02:17
Srbi mogu samo da tuku jedni drugi sada.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online