Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Subota 11.12.2010.
15:54
Press A

MUP potrošio milion evra na nove motore

Uprava Saobraćajne policije je putem "poverljive nabavke" kupila 90 sportskih motora, koje će koristiti za presretanje bahatih vozača i službenu pratnju. Opasni dvotočkači koštali su oko milion evra.

 

Ovako izgledaju novi presretači

MUP Srbije kupio je 90 novih sportskih motora ukupne vrednosti oko milion evra, saznaje, piše današnji "Press". Saobraćajna policija obavila je ovaj posao bez javnog tendera, "poverljivom nabavkom", a ukupno 102,6 miliona dinara obezbeđeno je od novca prikupljenog naplatom kazni za prekršaje u saobraćaju. U policiji najavljuju da za narednu godinu imaju u planu dodatnu nabavku novih motora.


Na tajnom tenderu, koji je završen pre oko mesec dana, Saobraćajna policija pazarila je 90 motora, a reč je o vozilima "suzuki GSXR", "aprilija mana" i "aprilija šajver", i "moto guci stelvio". Ovu informaciju potvrdio je i načelnik saobraćajne policije Dragiša Simić, koji kaže da policija ima nameru da sledeće godine kupi još motora.


"Saobraćajna policija ima plan nabavke shodno našim potrebama, a ovi motori su nabavljeni pre oko mesec dana. Jedan deo motora je nabavljen specijalno za pratnju određenih vozila, najčešće diplomata i stranih delegacija, a veći deo je za kontrolu saobraćaja i presretanje nesavesnih vozača. Inače, novac je obezbeđen od naplaćenih prekršaja", rekao je Simić.

Iako je reč o kupovini vrednoj oko milion evra koja je obavljena bez javnog tendera, Simić nije mogao da da preciznije podatke o načinu kupovine motora.


"Tačne podatke ima naša služba finansija, ali sve je u skladu sa zakonom", rekao je Simić.


Ekonomista za strana ulaganja Milan Kovačević kaže da takve nabavke ne čude budući da mnogi domaći propisi omogućavaju netransparentne javne nabavke.


"Očigledno je da su se u MUP-u pozvali na neki od propisa koji daje to pravo i odlučili da ne ide u javnost šta su nabavili. Može biti da iza toga stoji neka čudna cena, ali se ne može ništa uraditi ako je to mimo javnosti", kaže Kovačević.


MUP je 80 motora kupio od slovenačke firme "PGS motori", u kom je potvrđeno da su oni prodavci, ali više od toga nisu želeli da komentarišu. Što se tiče 10 "suzukija", MUP ih je nabavio od firme "Evro sumar", što je takođe potvrdio prodavac. Oni su rekli da je nabavka za MUP sprovedena putem poverljive nabavke.


Motori koje je MUP nabavio spadaju u najbolje sportske modele. Kupljeno je 10 "moto guci stelvija" sa motorom 1.200, i isto toliko "suzukija GSXR" od 1.000 kubika. Pored toga policija je kupila i 70 "aprilija mana" i "aprilija šajvera". Modeli "suzuki" su već opremljeni kamerama, a "aprilija" i "moto guci" bi takođe trebalo da imaju svu specijalnu opremu za policijsku službu.

Poznavaoci kažu da su to veoma brzi i moćni motori, naročito modeli "moto guci" i "suzuki". Ipak, zameraju policiji što je kupila najviše italijanskih motora, koji se retko kad koriste u regulisanju saobraćaja. Predsednik Moto asocijacije Srbije Ljubiša Nikolić tvrdi da čak ni italijanska policija ne koristi motore tamošnjih proizvođača.


"Ono što znam je da se u zapadnim zemljama ne koriste ti motori, pa čak i Italijani voze 'Hondine' motore od 750 kubika. 'Moto guci' jeste dobar motor, ali da li je baš za policiju, nisam siguran. Čak i za ove 'suzukije' koje su nedavno uzeli mislim da su bacili pare" objašnjava Nikolić, i dodaje da su italijanski motori mnogo zahtevniji za održavanje nego japanski. 

Subota 11.12.2010. 17:29
Ne verujem,ovo je prosipanje materijala.Baš sam sad sjahao sa crvene aždaje,bebe moje.Joj,ala će da se krše budale,sad će yuo tube da bude pun smeha Srpskih sao pandura.Sa BMW-ova su padali kao kruške i ginuli i lomili se,opravdanje im je bio box motor,a šta će da bude sad?UUUUUU,ala će da overavaju asfalt,uuuuuuuuuuuuuuuu,ima da pršti samo tako.Zamisli,teletabisima dali GSXR?Hahahahahahahaha,o Bože,upišaću se od smeha.Jedva čekam da se čujem sa kumom,prekaljenim bajkerom.Hahahahahahahahahahahaha,marsovci,hahahahahahahaha,ala će da se kidaju,hahahahahaha,marsovci na motoru od 200ks?O Bože,hahahahahahahahah
Subota 11.12.2010. 18:33
..."a ukupno 102,6 miliona dinara obezbeđeno je od novca prikupljenog naplatom kazni za prekršaje u saobraćaju"... Zato su moja kola odnesena sa parkinga bez ikakvog razloga a zalba odbijena. Naravno, ja nisam jedini...vidi se po skupljenoj cifri.
Subota 11.12.2010. 19:47
srbija mora poceti da vodi domacinsku stedljivu politiku, a ne rasipnicku. na sve strane se u siromasnoj srbiji rasipa po drzavnim preduzecima i ustanovama, i sto je najstrasnije niko ne odgovara. svi bi hteli da izigravaju velike menadzere u beogradu ,a jedino sto su uspeli to je da trose pare srba iz srbije. takvi ljudi koji ni stan nisu kupili nego dobili, ocekuju da i kapital koji je potrebno da postanu kapitalisti "dobiju" ili su vec dobili. baja pasic ponos srbije ,najveci guverner, nije bio najveci sto je samo bio pametan, vec sto je bio nevidjeno stedljiv,nije dozvoljavao raspikucama da trose drzavne pare,a u srbiji danas ima mnogo raspikuca na vaznim mestima,zar ne?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online