Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 08.12.2010.
10:51
Đ. Barović - Vesti A

Moćnici u policiji ne vole sposobne

Bivši policijski narednik prve klase i bivši kriminalistički inspektor Policijske uprave u Požarevcu, 36-godišnja Jasmina Nišavić, biće prvi srpski policajac koji će zbog mobinga tužiti Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije.

 
NISAM JEDINA ŽRTVA U POLICIJI: Jasmina Nišavić

Ova policajka poslednje dve godine na poslu proživljava pravi pakao i od inspektora specijalizovanog za maloletničku delinkvenciju i nasilje u porodici koji je završio sve moguće kurseve i seminare UN i UNICEF-a, posle 14 godina provedenih u Kriminalističkoj policiji u PU u Požarevcu, degradirana je da radi na šalteru za registraciju vozila!

Neću odustati!
- Nemam šta da izgubim i u krajnjem slučaju mogu da odem iz ove zemlje i počnem novi život na nekom drugom mestu. Ali, mnogo toga sam prošla u životu i zacrtala sam sebi da ću ovo isterati do kraja, pa kako kod bilo. U krajnjem slučaju, neka moj slučaj posluži da se loše stvari u policiji poprave. Posebno ako već želimo u Evropsku uniju - veli razočarana hrabra žena Jasmina Nišavić.


Pomoći ni od zaštitnika građana
Jasmina Nišavić se na kraju, iz očaja, obratila i kancelariji zaštitnika građana.
- Tamo su me i posavetovali da tužim MUP zbog diskriminacije, a da oni ne mogu da reaguju dok se ne iscrpu sve pravne mogućnosti. Nemam nikakve dileme da ću ići do kraja i ostvariti svoja prava - ističe naša sagovornica.

 


Nepoželjna za mirovne misije?
Mada je bila treća žena u istoriji srpske policije koja je završila obuku UN za učešće u mirovnim misijama, i to davne 2006. godine, Jasmina Nišavić nikada nije primenila to znanje.
- Zvuči neverovatno, ali kada bi takvi pozivi i stigli u Policijsku upravu u Požarevcu, ja bih tek kada se sve završi saznala za to. Prošle godine sam bila na razgovoru u kabinetu ministra policije, ali opet su otišli neki drugi, a ja nisam dobila ni prosto objašnjenje što sam odbijena - kaže ova bivša policijska inspektorka.

- Za ovaj posao nije potrebna ni fakultetska diploma niti seminari i kursevi koje sam ja završila. Radim i trpim, ali ne nameravam da odustanem i ostvarim svoja prava - počinje priču ova hrabra mlada žena i priznaje da nije jedina koja doživljava šikaniranje u policiji, ali je ipak smogla hrabrosti da o svemu javno progovori.
- Definitivno nisam jedina žrtva mobinga u policiji, ali dok moje kolege ćute i trpe jer imaju porodice ja sam još neudata i nije me strah. Znam da nisam počinila nijedno krivično delo ili napravila bilo kakav prekršaj - kaže Nišavićeva koja je i pored impozantne radne biografije (završena Viša škola unutrašnjih poslova u Zemunu, Fakultet bezbednosti u Beogradu, obuka MUP-a i UN za rad u mirovnim misijama u Liberiji i Haitiju, a od prošle godine i trajni sertifikat MUP-a, UNICEF-a i Pravosudnog centra u Beogradu za rad sa decom i maloletnim licima, više puta nagrađivana kao najbolji ženski strelac iz vatrenog oružja), doživela da joj šef saopšti da nije dovoljno obrazovana i stručna za posao koji je radila
- Priča počinje početkom 2009. kada me u redovnoj godišnjoj oceni za rad za 2008. godinu načelnik Odeljenja kriminalističke policije PU u Požarevcu Goran Todorović i šef Odseka opšteg kriminaliteta Odeljenja kriminalističke policije PU u Požarevcu Milan Šućurović ocenjuju kao "neobrazovanu i nestručnu osobu", a zatim i kao inspektora koji "ne izvršava radne zadatke u dovoljnom obimu", mada sam više puta nagrađivana upravo kao dobar radnik, a godinu i po dana sam sama radila na poslovima suzbijanja maloletničke delinkvencije u PU Požarevac koja pokriva teritoriju čitavog Braničevskog okruga, mada taj posao obično rade dva radnika.
Kada se Jasmina Nišavić pobunila zbog ovakve ocene usledio je novi hladan tuš - disciplinska prijava.
- U tom prvom disciplinskom postupku stavlja mi se na teret da sam nevaspitana, da ne izvršavam radne obaveze i da kvarim međuljudske odnose u odseku, a rešenje da se prebacujem na niže radno mesto doneo je Goran Todorović, koji je u tom postupku bio i svedok, što je protivzakonito. Žalila sam se i taj proces je trenutno pred Upravnim sudom Srbije. Međutim, odmah zatim, oktobra 2010. oni su protiv mene podneli drugu disciplinsku prijavu i to što navodno sedam dana u oktobru 2009. godine nisam bila na poslu, mada su i oni i moje kolege odlično znali da sam radila. Ali, valjda su hteli da me se ekspresno oslobode pošto je za otkaz po Zakonu o policiji dovoljno da se tri dana zaredom ne pojavite na poslu. Zbog toga sam i ja presavila tabak i marta ove godine podnela krivičnu prijavu protiv Todorovića i Šućurovića Sektoru unutrašnje kontrole policije i Osnovnom javnom tužilaštvu u Požarevcu. Krivični postupak je u toku pred Osnovnim sudom u Požarevcu.
Prethodno, kada je shvatila u kakvom vrzinom kolu se našla, Jasmina Nišavić je pokušala da problem reši kroz instance svoje kuće - MUP-a Srbije. Obraćala sve svima, ali do danas je uskraćena za bilo kakav odgovor.
- Ministru policije Ivici Dačiću sam pisala čak dva puta, obratila sam se čak i Nezavisnom sindikatu, ali bez ikakve reakcije nadležnih u MUP-u Srbije. Možda je ministar nešto i odgovorio, ali do mene taj odgovor sigurno nije stigao ako je završio u nekoj fioci. Tako nešto me ne bi iznenadilo - veli ogorčeno ova žena, bivši policajac.

Sreda 08.12.2010. 22:01
Ma nije bas ni ta jasmina cvecka.Licno je poznajem i znam za nju svakave lose price.Ucestvovala je u namestanju i hapsenju brojnih kolega policajaca u Pozarevcu a sada je dosao i red na nju, pa se buni i koprca na sve strane.Bila je ona "miljenica" bivseg nacelnika,i sa njim ucestvovala u "tajnim"operacijama protiv kolega koji im nisu bili po meri.A sada eto dodje i na nju red, pa ona odmah MOBING.Ma kakav Jasmina mobing,sta si trazila i zasluzila to si i dobila.Budi zadovoljna i sa kucanjem tih vozackih dozvola, jer od nove god.stizu nove, cipovane, pa ces ostati bez posla!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online